REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svetovno znani, ugledni strokovnjaki »oklofutali« ministra za kulturo Vaska Simonitija

Svetovno znani, ugledni strokovnjaki »oklofutali« ministra za kulturo Vaska SimonitijaSporni Vasko Samoniti sproža proteste doma in po svetu. Vir: Twitter

Kot da nam dovolj sramote na mednarodnem političnem parketu ne dela že premier Janez Janša, se mu je sedaj pridružil še ne-kulturni minister Vasko Simoniti.

Če pustimo ob strani butast predlog medijske zakonodaje, ki so ga raztrgali domala vsi neodvisni medijski strokovnjaki, zakon o RTV, s katerim si želi prvi minister Janez podrediti javno televizijo ter metanje slovenske kulturne in umetniške scene iz prostorov na Metelkovi, je minister Vasko sedaj prekosil celo samega sebe.

Vede ali nevede je Slovenijo osramotil tudi v mednarodnih kulturno umetniških krogih.

Vede ali nevede je Slovenijo osramotil tudi v mednarodnih kulturno umetniških krogih.

Minister Simoniti je v svojem odgovoru na pismo kulturnih in umetniških institucij ter preko 200 posameznikov odgovoril v svojem slogu – nepremišljeno in naduto – pri tem pa pri obračunavanju s slovensko kulturo in umetnostjo zlorabil še tri svetovno priznane in ugledne posameznike: odgovornega urednika ugledne ruske revije Moscow Art Magazine Viktorja Misiana, profesorja na College of Arts and Science iz newyorške univerze Borisa Groysa, ter direktorja in predsednika Centra za umetnost in medije, profesorja Petra Weibla.

Njihova pisma so dostopna v nadaljevanju tukaj: 

 

 

O njihovi strokovnosti in vrhunskosti ne gre razpravljati, saj so vsi trije nedvomno že leta, če ne desetletja, med najuglednejšimi strokovnjaki svojega področja.

S sklicevanjem na njih v svojem odgovoru to priznava tudi Simoniti.

Vse lepo in prav, če jih Simoniti ne bi zlorabil pri odgovoru na očitke o nestrokovnem političnem manevru, s katerim želi na čelo Moderne Galerije postaviti »svojega človeka«, pri tem pa nonšalantno spreminjati pogoje na način, da je »novi direktor« lahko totalen analfabet na področju kulture, umetnosti, umetnostne zgodovine, slikarstva ali kateregakoli drugega področja povezanega z umetniško stroko.

Delavci v kulturi so že pred časom s posebno umetniško postavitvijo zelo nazorno izrazili protest nad nekulturnim ravnanjem - slovenskega ministra za kulturo. Vir: Twitter

Tega pa omenjeni trije mednarodni strokovnjaki ne morejo tolerirati.

Če vemo, da umetniki niso ravno najbolj zagreti pisci tovrstnih pisem si lahko mislim, kako močno nas mora Simoniti sramotiti. Seveda lahko pričakujemo odziv SDS-a in njihovih vojščakov, da temu seveda ni tako, in da oni dejansko kulturo rešujejo in ne uničujejo.

Zato so mu vsi trije poslali pismo ogorčenja, v katerih ga pozivajo, naj ne zlorablja njihovega imena za politična obračunavanja ter da so in bodo vedno zagovarjali visoke standarde pri »kadrovanju« v umetniških krogih.

Poleg tega priznavajo, da je dosedanje vodstvo Moderne Galerije, na čelu z Zdenko Badovinac, ki jo želi Simoniti zamenjati, naredilo izjemno delo v zadnjih 30 letih ter Moderno Galerijo postavilo na mednarodni kulturno - umetniški parket, ustvarilo široko globalno sodelovanje z najuglednejšimi muzeji in institucijami kot so muzej Moderne umetnosti New York in muzej Reina Sofia v Madridu.

Groys, Weibel in Misiano so izrazili skrb nad dogajanjem v Sloveniji in namerami ministra Simonitija v primeru Moderne Galerije in odnosa do umetnosti na sploh.

Če vemo, da umetniki niso ravno najbolj zagreti pisci tovrstnih pisem si lahko mislim, kako močno nas mora Simoniti sramotiti.

Seveda lahko pričakujemo odziv Janševe SDS in njihovih vojščakov, da temu seveda ni tako, in da oni dejansko kulturo rešujejo in ne uničujejo.

Vse je stvar perspektive. In tako imamo na eni strani SDS in Simonitija, na drugi strani pa poleg najuglednejših imen in institucij slovenske kulture in umetnosti, sedaj še mednarodno priznane strokovnjake.

Kdo je tu bolj strokoven, pa presodite sami.

Delite članek