REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zorčič, Sluga, Rajić in Lep odhajajo iz svojih strank in ustanavljajo svojo samostojno poslansko skupino

Zorčič, Sluga, Rajić in Lep odhajajo iz svojih strank in ustanavljajo svojo samostojno poslansko skupinoUpanje: Samostojna poslanska skupina. Montaža: Insajder.com, Twitter

Bolje pozno, kot nikoli bi lahko rekli ob najnovejšem dogajanju v Državnem zboru.

Janez Janša tako vlada samo še s političnimi trupli oziroma tistim, kar je ostalo po njihovem razkroju, ki ga je v veliki meri povzročil sam.

Kar se je že dalj časa napovedovalo se pravkar dogaja.

Poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić iz SMC odhajajo iz Stranke modernega centra (SMC) in ustanavljajo svojo poslansko skupino skupaj z Jurijem Lepom iz DeSUS-a.

To se je nato tudi dokončno zgodilo, tako kot smo napovedali, dan po glasovanju o interpelaciji zoper ministra za kulturo.

Dan pred tem so sicer uradno o dogajanju v stranki in koaliciji še razpravljali v stranki SMC večnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Potem ko je svet SMC pred dvema tednoma razpravljal o delovanju koalicije in položaju predsednika Zdravka Počivalška, so govorili o prenovi SMC in pripravah na volitve.

Toda Sluga in Zorčič se nista bosta udeležila seje sveta SMC, ob tem pa Počivalšku očitata tudi soliranje z Andrejem Čušom.

O ukrepih za konsolidacijo stranke bo razpravljal tudi izvršni odbor stranke DeSUS.

Toda vse te zadeve so po prepričanju dobro obveščenih že odločene.

O tem se sicer že dalj časa govori, sta nam pa to potrdila tudi dva dobo obveščena vira iz Državnega zbora, ki sta blizu dogajanja.

Vse to je rezultat že dalj časa obstoječih trenj, vzrok katerih je seveda nesprejemljiv in zaničevalen odnos predsednika vlade Janeza Janše do svojih koalicijskih partnerjev in poslancev.

Igor Zorčič. Vir: Twitter
Mesto predsednika Državnega zbora bo verjetno prevzel Jožef Horvat iz NSi.

Kaplja čez rob je bil nedaven verbalni napad in poniževanje predsednika vlade v parlamentu, kjer je Janjo Sluga okrcal, češ da je »mimo,« da mu bere levite, ko pa ima njena stranka en odstotek podpore, stranka Janeza Janše SDS pa 30.

Da se to dogaja prav zato, ker je ta stranka v koaliciji s SMC, tega Janša seveda ni pojasnil.

Da bo ponovno premislil svoje sodelovanje s stranko je že pred tem napovedal tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Opazna je tudi zaostritev retorike Branislava Rajića, ki je 24. marca 2021 na seji Državnega zbora, na kateri so obravnavali interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, kritiziral odnos predsednika vlade Janeza Janše do SMC.

Največ bo sicer izgubil predsednik Državnega zbora Igor Zorčić, ki je na pomembni funkciji, toda dejstvo je, da mu bo v biografiji vedno pisalo, da je nekoč bil predsednik Državnega zbora, z vztrajanjem na tem položaju pod taktirko vlade Janeza Janše pa bi vse bolj prevzemal odgovornost tudi za res vse bolj katastrofalne poteze Janševe vlade.

Nenabava cepiv Pfizerja in Moderne je samo vrh ledene gore.

Večina, ki jo ima sedanja koalicija se bo tako zelo zmanjšala, še vedno pa bo obstajala.

Mesto predsednika Državnega zbora bo verjetno prevzel Jožef Horvat iz NSi.

Do tedaj pa bo predsednik vlade vladal z železno roko, istočasno pa bo še naprej delil vladne bombončke tistim, ki bodo ostali na njegovi vse bolj naluknjani barki…

Odhod štirih poslancev vsekakor ni »politični samomor odpadnikov«, kot ga opisujejo vladi naklonjeni mediji, pač pa še zadnja poteza, s katero poskušajo vsaj nekaj načelnosti in spoštovanja volje volivcev pokazati nekateri med poslanci SMC in DeSUS.

Vse opozicijske stranke bodo na ta način, če k njim prištejemo še samostojne poslance, imele v najboljšem primeru že 43 glasov, toda prav zato se bo znova povečala teža Jelinčičeve stranke SNS, nekoč v zelo dobrih odnosih z LMŠ, ki ji je stranka SDS že »ukradla« eno poslanko.

Pomembnejša bo postala tudi vloga dveh poslancev manjšin, ki pa običajno podpirata vlado.

K temu razpletu je seveda pripeljala predvsem retorika in politika Janeza Janše.

Eden zadnjih izpadov je bil tudi retvit predsednika vlade, ki ga lahko razumemo tudi kot apel k nasilju.

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter namreč poobjavil naslednji zapis: »Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacijo. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol’ kepe lepo prilegli.«

Fraza »dobiti jih okoli kepe« pomeni dobiti jih po glavi, običajno na način, da se nekomu primaže klofuto.

Reakcija se nanaša na vprašanje poslanke SMC, ki je v parlamentu dostojanstveno in zelo smiselno, še zdaleč ne prva, opozorila na nizko kulturo komuniciranja, ki jo izvaja predsednik vlade na Twitterju.

Vsaj doslej se je zdelo, da je ni nečednosti, kršitve ali zlorabe, ki bi lahko omajala vlado. To pa ubija upanje ljudi, sproža občutek vdanosti v usodo in pasivnost – prav to, kar si predvsem vladajoča stranka od svojega ljudstva, ki mu vlada, najbolj želi.

Janša očitno dobro ve, kaj se dogaja v poslanskih klopeh, zato je bil do Janje Sluga tudi tako napadalen v zadnjih dnevih.

Na koncu se je, da bi obdržal vaj malo kredibilnosti v svoji stranki, moral zaščitniško oglasiti celo predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je po napadu na Janjo Sluga Janšo neposredno obtožil žaljivosti in škodljivosti, za nameček pa izrekel pričakovanje, da se bo bolj discipliniral in pokazal več samokontrole.

Odzvala se je tudi bivša evropska komisarka in članica stranke SMC Violeta Bulc na družbenem omrežju Twitter: »Vprašanje Janje Sluga je na mestu. Odziv predsednika vlade kaže na njegovo samovoljo in napihnjenost brez spoštovanja koalicijskih partnerjev. Kako se počutite ob tem poslanci SMC? Člani? Predsednik stranke SMC? Ali si sledilci premierja res želite diktature

Nekaj podobnega velja tudi za stranko DeSUS, katere poslanci so kljub izstopu stranke iz koalicije še naprej sodelovali z njo, kar pa je imelo porazen učinek na kredibilnost stranke.

Od štirih poslancev je eden postal vnet podpornik SDS, dva ostala pa sta prav tako bolj usklajena z Janševo SDS kot s svojo stranko, ki je prav zato po dokončnem odhodu Karla Erjavca znova ostala brez vodstva.

Janez Janša tako vlada samo še s političnimi trupli oziroma tistim, kar je ostalo po njihovem razkroju, ki ga je v veliki meri povzročil sam.

Vsekakor pa tudi ta odhod štirih poslancev vzbuja vsaj upanje, da Slovenijo morda v prihodnosti vendarle čakajo boljši časi.

Vsaj doslej se je zdelo, da je ni nečednosti, kršitve ali zlorabe, ki bi lahko omajala to vlado.

To pa ubija upanje ljudi, sproža občutek vdanosti v usodo in pasivnost – prav to, kar si predvsem vladajoča stranka od svojega ljudstva, ki mu vlada, najbolj želi in si bo še posebej zelo želela vsaj do konca slovenskega predsedovanja EU.

Torej najmanj do konca leta.

Do tedaj pa bo predsednik vlade vladal z železno roko, istočasno pa bo še naprej delil vladne bombončke tistim, ki bodo ostali na njegovi vse bolj naluknjani barki…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek