REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi v Afriki so boljši: Sramota vladnega hujskaštva zoper novinarje Večera, ne pa za cepljene novinarje

Tudi v Afriki so boljši: Sramota vladnega hujskaštva zoper novinarje Večera, ne pa za cepljene novinarjeCepljenje Večerovcev. Vir: Twitter
Društvo novinarjev Slovenije je svoje člane že pred časom obvestilo, da je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje potrdila, da so novinarji del kritične infrastrukture, ki bo imela prednost pri cepljenju.

V Sloveniji se je te dni razvila živahna razprava o tem, ali bi se novinarji Večera sploh smeli ali morali cepiti.

Razpravljalci so se večinoma razdelili v dve skupini.

V prvi so tisti, ki menijo, da je to prav, ker jih je na cepljenje poklical Zdravstveni dom Maribor in so nasploh del »kritične infrastrukture« v državi.

V drugi skupini so tisti, ki opozarjajo, da jim je ta privilegij nekako omogočil sam ZD Adolfa Drolca v Mariboru, češ da gre za »preskakovanje vrste« in izkoriščanje, ki je nemoralno, saj mnogi starejši državljani še sploh niso cepljeni.

Resnica je, kot običajno, nekje med obema, toda veliko bližje mnenjem prve skupine in ne druge.

In zakaj?

Napad predsednika vlade na novinarje Večera ob tako kaotičnih navodilih in načrtih, za katere sta v prvi vrsti odgovorna on in minister za zdravstvo je zato podel in neutemeljen.

Predvsem zato, ker niti v zadnji različici nacionalne strategije cepljenja novinarjev preprosto ni omenjenih kot del »kritične infrastrukture.«

Kar z drugimi besedami pomeni, da so Večerovci morda, strogo iz zornega kota te Janševe strategije res »preskočili vrsto«, pa čeprav nenamerno, ko so bili pozvani s strani zdravstvenih oblasti.

Po drugi strani pa je prav tako res, da jih je državna sekretarka obvestila, da je poklicna skupina novinarjev in urednikov »del kritične infrastrukture (enako kot policija, vojska, CZ), zato boste skladno z dne 3. 12. 2020 objavljeno Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 pozvani k cepljenju.«

»Večerovci tako nismo v nobenem primeru prehitevali ali preskakovali vrste za cepljenje, ampak smo samo sledili predlogom in pobudam ministrstva in počakali na poziv in povabilo zdravstvenega doma, ki nas je minuli konec tedna pozval v skladu s strategijo cepljenja, kot jo je sprejela Vlade Republike Slovenije,« so zapisali v Večeru.

Težava je seveda, da ne v prvi in ne v zadnji verziji te famozne »strategije o cepljenju« - ni.

Vir: Twitter

Društvo novinarjev Slovenije je sicer svoje člane pred časom obvestilo, da je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje potrdila, da so novinarji del kritične infrastrukture, ki bo imela prednost pri cepljenju.

Če je menil, da je bilo kaj naobe, bi lahko predsednik vlade na zagovor poklical kvečjemu vladnega »koordinatorja« Jelka Kacina, zdravstvenega ministra ter pristojne v ZD Maribor, ne pa da bes javnosti usmerja proti eni sami medijski hiši in novinarjem.

V društvu so zato Center za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaprosili za dodatne informacije o logističnem poteku.

Od njih so dobili odgovor, da bo vrstni red znotraj nujnih služb oz. kritične infrastrukture določilo ministrstvo za zdravje ali vlada.

Napad predsednika vlade na novinarje Večera ob tako kaotičnih navodilih in načrtih, za katere sta v prvi vrsti odgovorna on in minister za zdravstvo je zato podel in neutemeljen.

Če je menil, da je bilo kaj naobe, bi lahko predsednik vlade na zagovor poklical kvečjemu (nekdanjo) državno sekretarko ali pa vladnega »koordinatorja« Jelka Kacina, zdravstvenega ministra ter pristojne v ZD Maribor, ne pa da bes javnosti usmerja proti eni sami medijski hiši in novinarjem.

Sto novinarjev iz Severne Makedonije so celo prepeljali v južno Srbijo in jih na pobudo in ob dogovoru predsednika Srbije in Združenja novinarjev Srbije cepili v Vranju.

Gre za znano, pa ne zgolj Janševo taktiko – deli in vladaj.

Ob tem pa je potrebo opozoriti na še nekaj - da so novinarji Večera naredili zgolj to, kar je po vsem svetu normalno in običajno – le v Sloveniji žal ne.

Poglejmo samo nekaj primerov.

V Afganistanu je prvi odmerek cepiva simbolično najprej prejela – afganistanska novinarka.

V Srbiji je predsednik države Aleksandar Vučić, ki ima zaradi avtokratskega stila vladanja sicer velikokrat spore z mediji napovedal, da bodo novinarji cepljeni za bolniškimi sestrami in zdravniki in hkrati s policisti in vojaki, ker so seveda - del kritične infrastrukture v državi.

Sto pet novinarjev iz Severne Makedonije so te dni celo prepeljali v južno Srbijo in jih na pobudo in ob dogovoru predsednika Srbije in Združenja novinarjev Srbije cepili v Vranju.

Predsednik Srbije in vlada Srbije
Predsednik Srbije in srbska vlada. Vir: Twitter

Predvsem pa so novinarji res veliko v stiku z ljudmi – in zato tako bolj podložni okužbi kot so potencialno lahko bolj pogosti prenašalci infekcij.

V Maleziji so novinarje cepili v prvi fazi, ker so na prvih linijah poročanja o pandemiji.

Na Kitajskem svoja cepiva ponujajo tudi tujim diplomatom in tujim novinarjem.

In v ZDA so v njihovem načrtu cepljenja, po načrtu svetovalnega odbora Centra za preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) določil, da bodo novinarji cepljeni v »1c fazi«, od februarja naprej.

V Maleziji so novinarje cepili v prvi fazi, ker so na prvih linijah poročanja o pandemiji. Na Kitajskem svoja cepiva ponujejo tudi tujim diplomatom in tujim novinarjem.

To pomeni, da so v ZDA najprej cepili medicinske delavce, nato starejše od 75 let, nato pa reševalce, šolnike, delavce v prehrambeni industriji in kmetijstvu, v trgovinah, pošti, zaporniške paznike in podobno.

V fazi 1c pa so bili na vrsti ljudje nad 65 let in mlajši s kroničnimi boleznimi, novinarji, delavci v transportu in logistiki, financah, gradbeništvu, vodovodni delavci, pravniki in podobno.

In celo v Zimbabveju so novinarji na prioritetnem seznamu za cepljenje.

Le v Sloveniji - ne. Zakaj?

Očitno zato, ker tega ne želi predsednik vlade, ki ima z mediji že tako veliko sporov.

Dinamiko in prioritete pri cepljenju pa seveda lahko načrtuje in izvaja le dobro urejena država, ki ima dovolj cepiv.

Slovenija pa jih seveda nima, deloma zato, ker jih je predsednik vlade očitno sam zavrgel (skoraj milijon cepiv Pfizerja in Moderne decembra lani) ali pa zato, ker jih zaradi ideološkega balasta in bolestne protiruske in protikitajske usmerjenosti istega predsednika vlade Janez Janša ni sposoben nabaviti tam, kjer jih nabavlja na primer njegov mentor in vzornik Viktor Orbán - v Rusiji in na Kitajskem.

In zato Slovenija znova trpi in plačuje visoko ceno.

Milan Krek - izjava
Spomin marjetice: Že pozabljena Krekova izjava. Vir: Twitter

Pravo vprašanje pa znova ostaja brez odgovora.

Pravo vprašanje pa ni, zakaj so se »Večerovci« cepili menda »preko vrste« in s tem morda ogrozili starejše in kronično bolne, kot se jim sedaj neutemeljeno očita.

Pravo vprašanje je, zakaj Slovenija ni ravnala tako, kot so ravnali v ZDA, Srbiji, Zimbabveju in celo v Afganistanu, kjer so novinarje vendarle cepili med prvimi, kot del »kritične infrastrukture.«

Boljša organizacija cepljenja in oskrba s cepivi je zato privedla do tega, da na primer v Srbiji, le nekaj sto kilometrov od Slovenije sploh ni več težava s čakalnimi vrstami, saj se lahko v cepilnih centrih cepi kdorkoli se hoče, brez naročanja, seznamov in podobno.

Ljudje o tem lahko celo – čeprav ne vedno in povsod – celo izbirajo med cepivi različnih proizvajalcev!

Pravo vprašanje je, zakaj Slovenija ni ravnala tako, kot so ravnali v ZDA, Srbiji, Zimbabveju in celo v Afganistanu, kjer so novinarje vendarle cepili kot del »kritične infrastrukture.«

To v Sloveniji ob sedanjem, zelo verjetno celo namerno povzročenem vladnem kaosu z organizacijo nabav cepiv in ob pomanjkanju cepiv - še dolgo časa ne bo mogoče.

Ob pomanjkanju cepiva, za katerega je najbolj odgovoren državni vrh, je tako vlada znova sama zakuhala problem s »prehitro cepljenimi novinarji« in tako plebsu znova vrgla še eno kost za glodanje.

Tako se ob vsesplošnem pomanjkanju cepiv v državi celo novinarji medijsko »tepejo« med seboj in na primer Požareport opozarja na privilegiranost Večerovcev, namesto da bi vsi novinarji in javnost postavili in ponavljali edino pravo vprašanje – zakaj, zaboga, v nacionalni strategiji nikjer sploh ni omenjenih novinarjev in medijev?

Zakaj, če je drugače po vsem svetu?!

Nekaj podobnega velja tudi za primer Kočevja, kjer so bili dobro organizirani Kočevci na koncu okrcani s strani Jelka Kacina, nekakšnega koordinatorja za cepljenje, ker so se preveč uspešno cepili.

Nekateri so se pošalili, da jim bodo zato morali sedaj že dano cepivo »izsesati.«

Sarkazem je seveda na mestu.

Da so bili v Kočevju cepljeni celo komaj polnoletni prebivalci, medtem ko na isto cepivo čakajo še drugje po državi veliko starejši in bolj ogroženi je seveda škandal.

Toda v Kočevju ne morejo biti krivi za to, ker so se dobro organizirali.

Za ta škandal je odgovorna vlada, ki cepljenja ni organizirala, ki je dopustila, da se cepiva neomejeno plasirajo zdaj sem in zdaj tja in ki predvsem ni poskrbela, da bi jih bilo dovolj.

Predvsem pa je žalostno in bedno, da vlada v Sloveniji ni poskrbela za novinarje in s tem tudi za varnost in obveščenost ostalih prebivalcev vsaj tako, kot so to storile vlade sosednjih držav, zaveznice Slovenije ali celo afriških držav.

Namesto da bi novinarje Janševa vlada sama uvrstila na prioritetne liste in ekspresno hitro cepila sedaj celo predsednik vlade hujska ene novinarje zoper druge in jim celo očita klientelizem, ker so ravnali v skladu z navodili zdravnikov.

To je res sramota: Sramota te vlade in predvsem njenega predsednika.

Uboga Slovenija: Tudi v Afriki so veliko boljši.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek