REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Socialni darvinizem: Arktični zrak v ZDA razkril razredno neenakost in nepripravljenost na klimatske spremembe

Socialni darvinizem: Arktični zrak v ZDA razkril razredno neenakost in nepripravljenost na klimatske spremembePrizor iz Teksasa ob zimskem neurju. Vir: Twitter
Teksas je dolgo časa predstavljal divji zahod individualizma, ki poudarja osebno svobodo – ta teden, predvsem svobodo do zmrzovanja.

Zimski metež in prodor hladnega zraka iz Arktika v večji del ZDA ni odnesel samo več kot 56 življenj, pač pa je razkril vse slabosti ameriškega energetskega, pa tudi ekonomskega in političnega sistema.

Še več, razkril je tudi razredno delitev med ljudmi, zaradi katere so posledice klimatskih sprememb najbolj silovito udarile po najbolj nemočnih in revnih.

Da se zimska nevihta pripravlja, so državljane ZDA pričeli meteorologi opozarjati že 26. januarja.

Kljub temu pa so sneg, udari vetra in nizke temperature presenetil vse, še posebej pa upravljalce električnega omrežja.

Zaradi visoke, a pričakovane porabe elektrike so izpadale transformatorske postaje in daljnovodi in velik del predvsem Teksasa je bil štiri dni brez elektrike, ogrevanja in pitne vode.

Zaradi tega pa so ljudje umirali v svojih domovih, kamp prikolicah in avtomobilih.

Nekateri zaradi podhladitev, drugi zaradi zadušitev z ogljikovim dioksidom, ko so se poskusili ogreti s plinom, ta smrtni davek pa so še povečali zameti in poledenele ceste.

Liz Sherwood-Randall, svetovalka v ministrstvu za domovinsko varnost v Beli hiši je ocenila, da to kaže, da so »klimatske spremembe resnične« in da »ZDA niso povsem pripravljene na njihov vpliv.«

»Električna mreža v vsej državi, še posebej pa v Teksasu je bila preobremenjena s povpraševanjem po elektriki in ta infrastruktura ni narejena za to, da bi bila sposobna vzdržati tako ekstremne pogoje,« je poudarila.

Ameriška agencija FEMA je sicer zagotovila več kot 60 generatorjev električne energije, 729.000 litrov vode, 10.000 volnenih odej, 50.000 bombažnih odej in 225.000 obrokov hrane, toda to je bilo še vedno premalo za vse potrebe.

Nekateri so – očitno neutemeljeno – za izpad elektrike okrivili celo vetrne turbine in vire »zelene« energije. Med njimi celo guverner Teksasa.

Robert Reich, nekdanji ameriški državni sekretar za delo pa opozarja, da je zima ZDA prinesla »hladno resnico« – kako bogati uporabljajo klimatske spremembe za to, da Ameriko razdelijo še bolj.

»Teksas je dolgo časa predstavljal divji zahod individualizma, ki poudarja osebno svobodo – ta teden, predvsem svobodo do zmrzovanja,« je ocenil.

Družbeni »darvinizem« se je najbolj pokazal tedaj, ko je župan mesta Colorado prebivalce, ki so se ob temperaturah pod lediščem znašli brez elektrike, toplote in pitne vode, označil kot »lene proizvode socialistične vlade« ter dejal, da mu je »dovolj« ljudi, ki tarnajo za pomočjo, kajti »le močna volja bo preživela, slabi pa bodo izginili.«

Nekateri lastniki hiš, ki so elektriko sicer še imeli so se zaradi pogodbenega modela, po katerem plačajo realno gibanje cen (in zato večinoma plačujejo nizke cene elektrike) znašli v težavah. Eden od njih je zaradi naglega porasta cen elektrike dobil rečun za preko 16.000 dolarjev. 

Pri tem ima Teksas tretje največje število milijarderjev v ZDA.

Tam, kjer živijo bogatejši, v delih Austina, Dallasa in Houstona elektrike nikoli ni zmanjkalo, so pa brez nje takoj ostali v primestnih naseljih in v delih države, kjer živijo revnejši ljudje.

Samo prejšnji teden so lastniki naftnih črpališč dobili ogromne državne spodbude, da ne bi zapirali svojih črpališč med hladno fronto.

Nekateri so priznali, da je bilo to enako, kot da bi »zadeli glavno nagrado« v igrah na srečo.

Tam, kjer živijo bogatejši, v delih Austina, Dallasa in Houstona elektrike nikoli ni zmanjkalo, so pa brez nje takoj ostali v primestnih naseljih in v delih države, kjer živijo revnejši ljudje v slabo izoliranih hišah, barakah ali celo prikolicah in avtomobilih.

Bogataši so ob tem lahko pognali generatorje, se preselili v hotele ali celo odleteli na toplo.

Republikanski senator Ted Cruz je na primer odletel v Cancún v Mehiki, kajti v njihovem domu je takrat menda »vse zmrzovalo.«

»Klimatske spremembe, covid-19 in delovna mesta Američane delijo še za razred bolj, kot politika,« je ocenil Robert Reich, nekdanji ameriški državni sekretar za delo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek