REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški marinci so se razšli s tanki, toda sedaj je v njihovi družbi še nevarnejši in bolj smrtonosen partner

Ameriški marinci so se razšli s tanki, toda sedaj je v njihovi družbi še nevarnejši in bolj smrtonosen partnerSpike. Vir: Twitter
Ameriški marinci se v skladu s spremenjeno ameriško vojaško strategijo pripravljajo na intervencije v oddaljenih krajih. Tega, da imajo v mislih predvsem otoke v Južnokitajskem morju niti ne skrivajo.

Ameriški marinci se v skladu s spremenjeno ameriško vojaško strategijo pripravljajo na intervencije v oddaljenih krajih.

Tega, da imajo v mislih predvsem otoke v Južnokitajskem morju niti ne skrivajo.

In pri teh operacijah bi jim sicer odlični tanki Abrams M1A1, ki lahko sicer zelo natančno zadenejo tarče na 2 kilometra predstavljali pretežko breme.

Toda kaj storiti, kadar jih na novem bojišču pričaka nasprotnik s tanki in drugim nevarnim orožjem?

V ZDA so prepričani, da so našli odgovor tudi na to, pri tem pa se v veliki meri opirajo celo na sredstva svojega starega zaveznika – Izraela.

Eksperimentirajo namreč s protitankovskim orožjem, ki bi lahko nadomestilo tanke. Njihov cilj je, da celo majhne enote marincev opremijo tako, da bodo predstavljali veliko grožnjo.

Pri tem preizkušajo vodene izstrelke, ki bi lahko imeli 15-20 krat večji domet kot tanki Abrams.

Kar 68 ton težki M1A1 je sicer opremljen z M256 120-milimetrskim topom, ki je zastrašujoče učinkovit.

Abrams, tank  Vir:Twitter
Kar 68 ton jekla je preveč za hitro premikanje med otoki, so prepričani ameriški marinci. Vir: Twitter

Toda tank sam je težak in neroden. Do te mere, da so si celo Iračani za opremljanje svoje vojske raje izbrali preizkušene ruske T-90.

V primeru, da bodo morali osvajati umetni (ali pravi) otok za otokom, ameriškim marincem tanki ne bi pomagali prav veliko.

Problema sta dva: tanki so pretežki, večina otokov pa niti ni 2 kilometra široka.

Toda nevarnost bo morda prežala že na sosednjem otoku. In tako naprej.

Generalpolkovnik Eric Smith, namestnik poveljnika za bojni razvoj in integracijo pri marincih je prepričan, da so rešitev vodeni izstrelki z do 20-krat večjim dosegom, kot jih imajo topovi.

Eden od njih je sistem Spike.

Kitajski umetni otoki
Kitajska je umetne otoke, ki jih je zgradila na koralnih grebenih, dobro opremila in oborožila. Vir: Twitter

Gre za rakete z oznako NLOS (Non-Line of Sight) torej za rakete, ki so namenjene tarčam izven vidnega polja.

Strelec lahko nato sam usmerja raketo proti tarči, spremeni tarčo, če opazi kaj bolj zanimivega ali pa celo prekine z napadom.

Izdeluje jih izraelski Rafael, izstreljujejo pa se lahko iz lahkega oklepnega vozila, tripoda, helikopterja ali ladij.

V glavi imajo rakete elektro-optični iskalnik. Poleg infrardečega iskalnika, ki išče »tople« tarče ne glede na vidljivost, je izstrelek povezan s strelcem z brezžičnim podatkovnim linkom, ki pošilja strelcu podatke in video posnetke tarče v realnem času.

Strelec lahko nato sam usmerja raketo proti tarči, spremeni tarčo, če opazi kaj bolj zanimivega ali pa celo prekine z napadom.

Spike tovornjak   Vir:Twitter
Rakete Spike na vozilu južnokorejske vojske. Vir: Twitter
Vse skupaj bi lahko bilo zanimivo tudi za Slovensko vojsko, kajti rakete Spike bi verjetno lahko bistveno povečale udarno moč kateregakoli oklepnega ali drugega vozila, ki bi ga Slovenija kupila v prihodnje.

Ti izstrelki so dobri tudi zato, ker je z njimi mogoče napasti na primer kolono tankov, ki se skriva za hribom.

Njihov domet pa je lahko 32 kilometrov in več.

In čeprav imajo relativno lahke bojne glave se lahko uporabijo tudi proti ladjam.

Niso dovolj močni, da bi jih lahko takoj potopili, toda strelec jih lahko natančno usmeri proti določenim delom ladje, na primer poveljniškemu mostu, strojnici, helikopterju na krovu in podobno.

Vse skupaj bi lahko bilo zanimivo tudi za Slovensko vojsko, kajti rakete Spike bi verjetno lahko bistveno povečale udarno moč kateregakoli oklepnega ali drugega vozila, ki bi ga Slovenija kupila v prihodnje.

Kako vse to deluje, pa si lahko ogledate tudi v pričujočem video posnetku.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek