REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija zasegla 50 milijonov evrov, a do njih – ne more dostopati

Policija zasegla 50 milijonov evrov, a do njih – ne more dostopatiBitcoin - kripto. Vir: Twitter
Ena od prednosti posedovanja kripto valut je poleg anonimnega lastništva in varnega prenosa, tudi dejstvo, da brez vašega nadzora ne more nihče do vaših finančnih sredstev.

Ena od prednosti posedovanja kripto valut je poleg anonimnega lastništva in varnega prenosa, tudi dejstvo, da brez vašega nadzora ne more nihče do vaših finančnih sredstev.

Toda to ima danes tudi svojo slabo - ali pa dobro, odvisno od položaja ocenjevalca - stran.

To je na težji način spoznala policija v Nemčiji, ki je zasegla za več kot 50 milijonov evrov (60 milijonov ameriških dolarjev) bitcoinov, vendar ne more dostopati do nobenega od njih, ker jim oseba, ki so ji bitcoine odvzeli – ne želi povedati gesla.

Neki moški je bil namreč obsojen in je odslužil svojo zaporno kazen zaradi prikrite namestitve programske opreme za rudarjenje bitcoinov v računalnike po svetu, vendar v celotnem postopku ni nikoli razkril, kako naj do njih dostopijo nemške oblasti.

Okoli 140 milijard amariških dolarjev je popolnoma izgubljenih oz. zaprtih v denarnicah z izgubljenimi gesli, kar pomeni, da je ta potencialni denar popolnoma nedostopen.

»Vprašali smo ga, a ni povedal,« je potožil tožilec.

To kaže na resen problem, ki ga ima pravosodje tudi tedaj, ko odredi zaseg bitcoinov ali podobnih kripto valut.

Kakšne dodatne sankcije za molk storilca namreč v zakonodaji niso predvidene, zato bo kršilec zakona po odsluženi kazni do »svojih ukradenih« sredstev lahko brez težav dostopal.

Ali je sploh mogoče uresničiti sankcijo in odvzeti nekaj – do česar nimate dostopa?

Očitno ne.

New York Times je nedavno objavil tudi zgodbo o programerju z velikim bitcoinovim bogastvom, zaklenjenem na varnem trdem disku, ki je razkrila neverjetno statistiko.

Približno 20 odstotkov bitcoinov, ki danes obstajajo (skupaj okoli 140 milijard amariških dolarjev), je popolnoma izgubljenih oz. zaprtih v denarnicah z izgubljenimi gesli, kar pomeni, da je ta potencialni denar popolnoma nedostopen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek