REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec cepilnega nacionalizma: Bosta Evropo reševali tudi rusko in kitajsko cepivo?

Konec cepilnega nacionalizma: Bosta Evropo reševali tudi rusko in kitajsko cepivo?Vir: Twitter

Vse več strokovnjakov opozarja, da bi bilo v Evropi nujno potrebno prekiniti s prakso »cepilnega nacionalizma.«

Naor Bar-Zeev, strokovnjak za infektivne boleni na Univerzi John Hopkins je za Washington Post dejal, da »ideja, da Rusi ali Kitajci niso dobri kot mi predstavlja čisti cepilni nacionalizem.«

Da bi lahko v Evropski uniji uporabili tudi rusko cepivo, je nedavno namignila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Medtem so namreč preverjeni preizkusi pokazali, da je rusko cepivo skoraj 92-odstotno zanesljivo.

Naor Bar-Zeev
Naor Bar-Zeev. Vir: Twitter

Da bi Nemčija morala nabaviti tudi ruska in kitajska cepiva, če bodo odobrena s strani evropskih institucij, je ocenil tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Spahn je pred srečanjem s proizvajalci cepiv pred dnevi dejal, da je potrebno uporabiti katerokoli cepivo, ki se pokaže kot uspešno in varno, ne glede na mesto proizvodnje.

Nemška kanclerka se nahaja pod velikim pritiskom javnosti, ki je nezadovoljna s počasnim potekom cepljenja.

V Evropi z odprtostjo do drugih proizvajalcev sicer prednjači Srbija, med članicami EU pa je medtem kitajsko in rusko cepivo že odobrila uporabljati tudi Madžarska.

Nemčija je sicer v popolnosti imunizirala več ljudi, kot na primer Velika Britanija, toda na Otoku so medtem cepili že 10 milijonov ljudi, v Nemčiji pa zgolj dva.

K hitrejšemu cepljenju je pozval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da v Evropi poteka »tekma s časom.«

V EU in ZDA so sicer na poti že nova cepiva, ki ob Pfizerjevemu še čakajo na dovoljenja za uporabo.

V Bruslju so zelo nezadovoljni z zmanjšano proizvodnjo in predajo cepiv AstreZenece, ki ob tem tudi ni tako učinkovito za starejše.

V Švici so cepivo AstraZenece že zavrnili, v Nemčiji s tem cepivom ne bodo cepili starejše od 65 let, na Malti pa starejše od 55 let!

Nova cepiva, ki ob Pfizerjevemu še čakajo na dovoljenja za uporabo
Nova cepiva, ki ob Pfizerjevemu še čakajo na dovoljenja evropske agencije za zdravila (EMA) za uporabo. Vir: Twitter

Direktor ruskega Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev je medtem izjavil, da bi lahko bilo cepivo »Sputnik V« odobreno v EU že naslednji mesec.

Cepivo Sputnik 5
Cepivo Sputnik V

»Predali smo dokumente Evropski medicinski zvezi, ki je evropski regulator. Proces ocene bi lahko potekal februarja in v začetku marca«, je dejal Dmitrijev za domačo televizijo Rusija 1

Ugledni britanski časnik Lancet je sicer zapisal, da Sputnik V daje popolno zaščito pred težjimi oblikami poteka koronavirusne bolezni.

Ob večmesečnih preiskavah, v katerih je sodelovalo 19.866 prostovoljcev so uspešno končali tudi tretjo fazo preizkusa cepiva (za katero so pred tem strokovnjaki opozarjali, da prav ta »manjka«), ki je pokazala, da je cepivo uspešno v 91,6 odstotkih.

Precej dolgo, kar dve leti pa naj bi po navedbah Inštituta Gamaleyja, kjer so izdelali Sputnik V, trajalo tudi obdobje zaščite, kar pa v tem trenutku seveda še ni povsem dokazano, saj tudi koronavirus SARS-CoV-2 neprestano mutira.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek