REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teniški »Robin Hood«: Novak Đoković dobil bitko v »vojni denarja« in dosegel radikalno spremembo v tenisu

Teniški »Robin Hood«: Novak Đoković dobil bitko v »vojni denarja« in dosegel radikalno spremembo v tenisuZmagovalec, ki rad pomaga mlajšim kolegom: Novak Đoković. Vir: Twitter

Čeprav se sezona igranja tenisa še ni začela, je teniški as Novak Đoković že dosegel pomembno zmago v letu 2021.

Vendar ne gre za zmago na terenu, pač pa za zmago v korist boljših dohodkov vseh profesionalnih igralcev tenisa na svetu.

Pri tem je ob tej zmagi celo sam Novak oškodovan, saj bo v prihodnje zaradi svojega uspeha pri razdelitvi denarja med igralce sam zaslužil – manj.

Đoković je namreč ob koncu lanskega leta ustanovil Združenje profesionalnih igralcev tenisa (PTPA), da bi preko njega dosegel, da funkcionarji, ki vodijo organizacijo tenisa in tekmovanja nekoliko bolj poslušajo tudi tiste, zaradi katerih gledalci sploh prihajajo na terene – to pa so igralci.

Dolga leta so namreč igralci tenisa dobivali zelo mizerne premije ob kvalifikacijah za turnirje, pa tudi za zmage v prvih dveh ali treh kolih.

Da to ni prav, je opozarjal prav Novak Đoković, v času pandemije pa se je ob tem še zelo nazorno pokazalo, kako prav ima, saj so mnogi igralci morali najti razne dodatne zaposlitve.

Najboljši primer je nemški igralec Kevin Krawietz, šampion Roland Garosa in specialist za dvojice, ki se je zaposlil v Lidlu in delal kot trgovec za 450 evrov.

»Že nekaj tednov delam v samopostrežni za 450 evrov. Že prej sem načrtoval, da se nekaj časa ukvarjam z nekim običajnim delom. Koronavirus mi je dal priložnost, da to tudi uresničim. Nekateri moji kolegi se vstanejo že ob petih zjutraj in so v prodajalni do pol šestih, da bi napolnili police do šestih. Na ta način se učim, da bi imel več empatije«, je dejal Kevin Krawietz spomladi letos.

Da se to več ne sme ponavljati, je najbolj glasno poudajal prav Novak Đoković.

Srbski teniški igralec sicer tudi zelo veliko priigranega denarja razdeli ter pomaga ljudem v Srbiji in svetu. 

Sedaj pa je najprej je po njegovih napotkih ravnal Australian Open, ki ga je Novak Đokvić osvojil osemkrat.

Premije bodo v Melbournu ostale enake (71,5 milijonov avstralskih dolarjev) vendar bodo drugače razporejene.

Tudi Đokovića bo nova prerazporeditev nagrad nekoliko prizadela, saj bi z osvojitvijo tega turnirja leta 2021 dobil celo tretjino denarja več (4.120.000,00 dolarjev namesto sedanjih 2.750.000,00) .

Zmanjšane so tudi premije za finaliste z 2.065.000,00 dolarjev na 1.500.000,00 (zmanjšanje za 27 odstotkov), ter za vse polfinaliste (z 1.040.000,00 na 850.000,00 avstralskih dolarjev).

Nespremenjene so le nagrade za četrtfinale (525.000,00), medtem ko bo igralec v prvem kolu dobil 11 odstotkov več (100.000,00 namesto 90.000,00 dolarjev), v drugem kolu pa 17 odstotkov več (150.000,00 namesto 128.000,00 dolarjev), v tretjem pa celo 19 odstotkov več denarja (215.000,00 namesto 180.000,00).

V osmini finala se bo igralcu izplačalo sedem odstotkov več.

Povečane so tudi premije za kvalifikacije, ki so sedaj privlačne za vse igralce, zmaga v prvem kolu pa je dosegla porast za četrtino (na 25.000,00 namesto 20.000,00 dolarjev).

Ob tem teniška organizacija ATP še naprej pritiska na igralce tenisa, tako da ti pogosto hitro obrišejo objave, v katerih se omenja »sindikalistična« Đokovićeva PTPA.

To kaže tudi primer Gastão Eliasa, ki je ob novem razrezu nagrad zapisal: »Hvala ATP, toda prepričan sem, da je bila to zahteva igralcev tenisa. Katerih? Še zmeraj sem presenečen, da je Novaku Đokoviću uspelo ustvariti drugo teniško zvezo.«

Nato pa zapis hitro izbrisal. Vendar so ga nekateri že posneli.

Vse to jasno kaže, kako velik vpliv ima Novak Đoković na svet tenisa.

Ni dvoma, da gre za igralca, ki ga imajo nekateri zelo radi, drugi pa ga, še zlasti po ponesrečenem turnirju v Zadru napadajo s stereotipi, češ da ne nosi maske in da je nasprotnik cepljenja, kar sploh ni res.

Glede mask je eden od opazovalcev na pikro pripombo drugega objavil sliko, na kateri je videti, kako Đokovićev tekmec Roger Federer maske ne nosi niti ob stiku z otroci - ne da bi doživel podobne kritike.

Ob tem pa se na novo oblikovani ATP svet igralcev – v katerega Đokovića niso izbrali, kar so mnogi opazili - tudi o vprašanju zaslužkov najbolj rednih med igralci tenisa sploh še ni opredelil, čeprav se v njem nahajata tudi Roger Federer in Rafael Nadal.

Ampak za člane tega sveta je menda znano, da radi »plavajo s tokom.«

Toda Đoković je s plavanjem proti toku vendarle uspel narediti nekaj za tiste igralce na začetku lestvic, ki morda niso med najboljšimi na svetu, vendar tenisa ne bi bilo niti brez njih.

In tudi zato bodo počasi morda lahko tudi ti profesionalni igralci tenisa pričeli živeti od osvojenih nagrad na turnirjih, tako kot to že danes velja za profesionalne nogometaše.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek