REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Montenegro Airlines gre v stečaj – toda država, za razliko od Slovenije, ne bo ostala brez letalskega prevoznika

Montenegro Airlines gre v stečaj – toda država, za razliko od Slovenije, ne bo ostala brez letalskega prevoznikaMontenegro Airlines - na tleh ... Vir: Twitter

Vlada Črne gore se je odločila, da prekine z delovanjem nacionalnega letalskega prevoznika »Montenegro Airlines«.

Vendar istočasno že načrtuje – vzpostavitev novega letalskega podjetja.

»Za podjetje Montenegro Arilnes ob vsej dobri volji ne moremo najti zakonito rešitev, da bi lahko obstalo,« je dejal minister za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

Ob tem je pristojni črnogorski minister dejal, da nameravajo ustanoviti novo podjetje z ustanoviteljskim kapitalom vlade, ki bo vzpostavljeno vsaj do naslednje poletne sezone.

»Ta vlada nima težav s tem, da sprejmemo odločitev, vendar ne moremo sprejeti odločitve za reševanje Montenegro Airlines. Petnajst dni smo iskali, klicali podjetja v regiji, pogovarjali smo se z evropskimi svetovalci in sklep je, da ne moremo sprejeti niti ene odločitve v korist Montenegro Airlinesa, ki bi bila zakonita,« je dejal Bojanić.

Prvo cepivo je prispelo
Prvo cepivo je prispelo z letalom. Toda ne v Sloveniji ... Vir: Twitter
»Na žalost je predsednik Odbora direktorjev danes dejal, da ne more priti, ker ga boli zob,« je sarkastično dodal črnogorski minister za kapitalne investicije.

Črnogorski vladi so bile v zvezi s tem namreč »zavezane roke.«

»Roke imamo zavezane zaradi odločitev Agencije za zaščito konkurence in odnosa dela Odbora direktorjev, ki v menu države upravlja s tem pomembnim podjetjem. Na žalost je predsednik Odbora direktorjev danes dejal, da ne more priti, ker ga boli zob,« je sarkastično sklenil črnogorski minister za kapitalne investicije.

Montenegro Airlines ob tem ne more več dobiti kreditov, ker podjetje kredita ne bi moglo vrniti.

Montenegro Airlines na dlani...
Nekoč: Montenegro Airlines na dlani ... Vir: Twitter

Po drugi strani pa je za Črno goro zelo pomembno, da ostane povezana s svetom.

Montenegro Airlines ob tem ne more več dobiti kreditov, ker podjetje kredita ne bi moglo vrniti. Po drugi strani pa je za Črno goro zelo pomembno, da ostane povezana s svetom.

V vladi v Podgorici se namreč zavedajo, da se komercialni ponudniki povezav ne bi v primerni meri odzvali sami ter ponudili nove zveze s Podgorico, Tivtom in drugimi mesti, nakar bi velik udarec lahko utrpelo črnogorsko gospodarstvo, predvsem pa turizem.

V zelo podobnem položaju se je znašla tudi slovenska vlada po propadu Adrie Airways.

Vendar je izbrala drugo pot in poskusila stimulirati tuja letalska podjetja, da obdržijo povezave s Slovenijo.

Rezultati pa so porazni.

Počivalšek in Adria Airways
Šef stranke SMC in večni gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob propadli Adrii Airways. Vir: Twitter
V Sloveniji je lansiranje novega slovenskega letalskega prevoznika obljubljal tudi večni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, toda Janševa vlada v tej smeri ni naredila nič.

Približuje se čas, ko bo Slovenija morala predsedovati Evropski uniji, država pa je postala skoraj nedostopna, kar se tiče letalskih povezav.

Potniki, turisti in poslovneži morajo včasih potovati po absurdno dolgi povezavah, na Brniku pa v tem trenutku občasno pristajajo letala le treh letalskih prevoznikov.

Medtem se je večina pilotov in ostalega osebja Adrie Airways razbežala po svetu in si našla novo delo, licenca za odlično letalsko šolo pa je bila prodana domačemu podjetniku za bagatelno ceno, ne da bi nato šola znova zaživela in celo nujno potrebna cepiva proti koronavirusu se v Slovenijo tovorijo po cestah in s pomočjo tovornjakov, medtem ko jih v drugih državah transportirajo z letali, zdravstveni delavci in starejši državljani pa se že već dni cepijo s Pfizerjevim sepivom.

Znani so tudi izračuni slovenskih institucij, ki kažejo, da se celo prevoznik, ki letno dela neko manjšo izgubo državi »splača«, saj ima njegov obstoj velike učinke na vso gospodarstvo.

V Sloveniji je lansiranje novega slovenskega letalskega prevoznika obljubljal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, toda Janševa vlada v tej smeri ni naredila nič.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek