REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Janša kužen? V njegovem kabinetu molčijo, toda jedel je skupaj z okuženima Macronom in Matovičem!

Je Janša kužen? V njegovem kabinetu molčijo, toda jedel je skupaj z okuženima Macronom in Matovičem!Anketa Insajderja o ravnanju Janše

Stanje z virusom SARS-CoV-2 okuženega francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se je nedavno v Bruslju srečal tudi s slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo, je v primerjavi s petkom stabilno, je sporočil njegov zdravnik.

43-letni predsednik Francije Emmanuel Macron se je s koronavirusom po oceni francoskih strokovnjakov sicer najverjetneje okužil na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju 10. in 11.decembra.

Torej na istem srečanju, ki se ga je udeležil tudi Janez Janša.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki se je na zasedanju Evropskega sveta 10. in 11. decembra prav tako družil s francoskim predsednikom, katerega test na novi koronavirus je pozneje pokazal, da je pozitiven na Covid-19, pa še vedno molči in ne želi sporočiti ničesar o svojem zdravstvenem stanju.

Čeprav se je na primer Anže Logar znal samoizolirati za 10 dni zaradi nevarnosti okužbe.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je s koronavirusom po oceni francoskih strokovnjakov sicer najverjetneje okužil na zasedanju Evropskega sveta 10. in 11.decembra. Torej na istem srečanju, ki se ga je udeležil Janez Janša. 

Prav tako se Janša doslej očitno ni samoizoliral, kar je storila večina ostalih predsednikov vlad po omenjenem srečanju.

Na konkretna vprašanja o tem, ali se je samoizoliral in testiral ne odgovarjajo niti v kabinetu predsednika vlade.

Janša je ob tem v zadnjih dnevih nadaljeval s številnimi srečanji v Sloveniji.

Medtem pa je osebni zdravnik Emmanuela Macrona sporočil, da je stanje francoskega predsednika »v primerjavi s petkom stabilno.«

Da je Macron okužen, je postalo jasno v četrtek, po tednu dni intenzivnih srečanj in stikov s številnimi evropskimi voditelji, med drugim tudi s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo.

Macron se že tretji dan nahaja v samoizolaciji.

Igor Matovič ob prihodu v Bruselj
Slovaški premijer Igor Matovič ob prihodu v Bruselj. Tudi Matovič je zbolel za koronavirusno boleznijo Covid-19. Vir: EK

»Še vedno ima enake simptome Covida-19: omotico, kašljanje, bolečine, ki pa mu ne omogočajo opravljanje njegovih nalog,« je dejal zdravnik francoskega predsednika dr. Jean-Christophe Perrochon.

Macron se najverjetneje ni okužil v Elizejski palači, pač pa 'verjetno na Evropskem svetu pred štirimi ali petimi dnevi v Bruslju' oziroma 'med kosilom z drugimi predsedniki vlad. Zanimivo je, da slovenska vlada prepoved hranjenja na prostem in v zaprtih prostorih, ko je prisotnih več oseb, strogo prepoveduje, zakuske prvorazrednih v Bruslju pa se odvijajo brez omejitev.

V petek je sam Macron v video poslanici dejal, da bo vsak dan javnosti poročal o svojem zdravstvenem stanju in razvoju bolezni.

Čeprav še vedno ni znano, kako se je Macron okužil, pa francoski zdravstveni minister Olivier Véran meni, da se ni okužil v Elizejski palači, pač pa »verjetno na Evropskem svetu pred štirimi ali petimi dnevi v Bruslju« oziroma »med kosilom z drugimi predsedniki vlad.«

Zanimivo je, da slovenska vlada prepoved hranjenja na prostem in v zaprtih prostorih, ko je prisotnih več oseb doma strogo prepoveduje, zakuske prvorazrednih v Bruslju pa se očitno odvijajo brez omejitev.

In se jih tudi Janez Janša očitno sploh ne brani, na Slovenskem pa zaužitje hrane strogo prepoveduje tako na prostem kot v zaprtih javnih prostorih.

Ni dvoma, da Janša v Bruslju ni kosil na način, kot kaže zgornji tvit in ga priporoča sodržavljanom. Vir: Twitter

V petek so mediji poročali tudi o bolezni slovaškega predsednika vlade Igorja Matoviča, ki se je prav tako udeležil istega zasedanja kot Janša in Macron.

Macron je sicer opozoril javnost, da virus v Franciji »znova pridobiva moč« in da morajo biti še naprej vztrajni.

»Evolucija pandemije je zaskrbljujoča,« je ocenil Jérome Salomon, visoki uradnik ministrstva za zdravje Francije, ki je dejal, da bo obdobje božičnih in novoletnih praznikov »obdobje visokega tveganja

Janez Janša levo, Igor Matovič skrajno desno Vir:EK
Janez Janša levo, Igor Matovič gleda v Janšo, desno. Vir: EK

Ni dvoma, da je s tem oseba visokega tveganja postal tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Najmanj dva okužena na tem srečanju pa odpirata možnost, da se je okužil še kdo. Kaj torej skriva Janez Janša, zakaj na vprašanja o svojem zdravstvenem stanju še naprej molči?

Kot kažejo zgornje navedbe, je bil ključen trenutek, ko se je okužba morda razširila, povezan s skupinskim hranjenjem evropskih voditeljev.

Najmanj dva okužena na tem srečanju pa odpirata možnost, da se je okužil še kdo.

Kaj torej skriva Janez Janša, zakaj na vprašanja o svojem zdravstvenem stanju še naprej molči?

Je morda že okužen?

Zakaj ignorira navodila NIJZ in ni že v samoizolaciji?

Kakšno je vaše mnenje o tem? Bi se moral samoizolirati?

Ali bi se slovenski predsednik vlade Janez Janša po stikih z okuženim predsednikom Macronom moral samoizolirati?

Je morda tudi predsednik slovenske vlade že postal »super-razširjevalec« virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen Covid-19 v državi, ki se ponaša s tedensko največ smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev na svetu?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek