REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: mutirani sev koronavirusa se širi 70 odstotkov hitreje

Nevarno: mutirani sev koronavirusa se širi 70 odstotkov hitrejeBoris Johnson opozarja na nov sev koronavirusa. Vir: Twitter

Cepljenje proti koronavirusu se je v nekaterih državah že pričelo in to vliva novo upanje celotnemu človeštvu.

Toda tudi virus ne počiva - v tekmi s časom zelo hitro mutira in se še hitreje širi.

Predvsem Velika Britanija in Južna Afrika se dokazano že soočata z novimi sevi mutiranega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen.

Južnoafriški sev povzroča težje oblike bolezni, v Veliki Britaniji pa se širi precej hitreje.

V Južni Afriki so odkrili sev z oznako 501.V2, ki je glavni krivec za drugi val okužb v tej državi. Nov sev je tudi bolj nevaren in povzroča hujše oblike bolezni tudi pri mlajših pacientih, ki ne trpijo za drugimi, pridruženimi boleznimi. Zaradi nove nevarnosti je Škotska celo zaprla svojo mejo z preostankom Velike Britanije.

V Južni Afriki so odkrili sev z oznako 501.V2, ki je glavni krivec za drugi val okužb v tej državi.

Nov sev je tudi bolj nevaren in povzroča hujše oblike bolezni tudi pri mlajših pacientih, ki ne trpijo za drugimi, pridruženimi boleznimi.

Še vedno ga bo verjetno mogoče premagati s cepivom, toda proces cepljenja bo dolgotrajen, virus pa se medtem širi zelo hitro.

Za viruse so hitre mutacije sicer značilne.

Za sedanje valove okužb naj bi bil na primer večinoma odgovoren sev D614G, vendar se mutirani sevi v nekaterih državah tudi razlikujejo med seboj.

V Veliki Britaniji se na podoben način širi mutacija z okoli 17 ločenimi genetskimi spremembami, večinoma takšnih, ki se nanašajo na proteine, ki tvorijo »igle« samega virusa.

Ena od njih se imenuje N501Y in vpliva na sestavo proteinov, ki sestavljajo »iglo.«

Ustavite širitev kotronavirusa - napis iz Velike Britanije Vir: Sky News, posnetek zasliona
Ustavite širitev kotronavirusa - napis iz Velike Britanije. Vir: Sky News, posnetek zaslona
'Ko se dejstva spremenijo, morate spremeniti pristop', je dejal Johnson in dodal, da hitrost mutiranega koronavirusa 'ni mogoče ignorirati'.

Za zdaj ni potrditev, da ta sev sproža hujše oblike bolezni, dokazano pa je, da se širi precej hitreje - in to 70 odstotkov hitreje, kot je razkril predsednik britanske vlade.

V Veliki Britaniji je nov sev vplival na spremembo britanske zdravstvene politike.

Vlada Borisa Johnsona je nepričakovano še dodatno omejila gibanje predvsem v Londonu in na jugovzhodu Velike Britanije, kjer je največ okužb z novim sevom.

Gre za omejitve četrte stopnje.

Mediji poročajo, da bi lahko London kmalu postal novi Wuhan.

Zato se znova za dva tedna zapirajo frizerski saloni, telovadnice, kinodvorane, vse nenujne trgovine.

Dovoljenje za zbiranje največ treh gospodinjstev bo v veljavi samo za božič.

Predsednik vlade Boris Johnson je dejal, da »z grenkobo obžaluje«, da je vlada morala sprejeti omejitve, ki pa so »nujne.«

Bolnišnica v Veliki Britaniji Vir:Sky News, posnetek zaslona
Bolnišnica v Veliki Britaniji. Vir: Sky News, posnetek zaslona

O novem sevu virusa so britanski strokovnjaki že opozorili tudi Svetovno zdravstveno organizacijo.

Britanski medicinski časnik Medical Journal je sicer britansko vlado v zadnjem uredniškem uvodniku kritiziral, da je bila počasna pri uvajanju ukrepov spomladi in znova jeseni.

»Ko se dejstva spremenijo, morate spremeniti pristop«, je dejal Johnson in dodal, da hitrost širjenja mutiranega koronavirusa »ni mogoče ignorirati.«

»Sporočilo je, da je letos leto v katerem bomo nazdravili in dvignili čaše za tiste, ki niso z nami ob spoznanju, da bomo prav zato, ker niso z nami to leto, imeli pravo priložnost za proslavo naslednje leto,« je poudaril Johnson.

Zaradi nove nevarnosti je Škotska celo zaprla svojo mejo s preostankom Velike Britanije.

Britanski medicinski časnik Medical Journal je sicer britansko vlado v zadnjem uredniškem uvodniku kritiziral, da je bila počasna pri uvajanju ukrepov spomladi in znova jeseni.

Delite članek