REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša ogrozil osamosvojitelje, generalštab SV, zamejce in 'za povrhu' še veleposlanike. Je že zadišalo po karanteni?

Janša ogrozil osamosvojitelje, generalštab SV, zamejce in 'za povrhu' še veleposlanike. Je že zadišalo po karanteni?Janša in Macron v skupini, Svet EU, 10.-11.12.2020. Vir: EK

Janez Janša je po odstopu ministra Tomaža Gantarja postal tudi vršilec dolžnosti zdravstvenega ministra v Sloveniji.

To seveda mnoge navdaja s precej tesnobnimi občutki.

Še večja težava pa je, ker je bil Janša, ki se je družil z okuženim francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom nato v stiku s številnimi osebami.

Kočevska Reka, 17. decembra: Janša, Alojz Peterle, Igor Bavčar ... Vir: Twitter račun predsednika SDS

Ko so v Kočevski reki v četrtek slovesno zaznamovali 30. obletnico postroja brigade Moris se je dogodka udeležil tudi Janez Janša, ki je bil pred tem v stiku s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, za katerega se je izkazalo, da je pozitiven na Covid-19.

Da je Macron okužen in da se tega dejstva slovenski premier še kako dobro zaveda, dokazuje spodnji Janšev tvit.

Janez Janša je namreč francoskemu predsedniku - tako kot so to že storili številni drugi svetovni voditelji - ob lepih mislih sporočil, da mu »želi zelo hitro okrevanje.«

Številni med politiki, ki so se v zadnjih desetih dnevih srečali z Macronom so se že samoizolirali. Ne pa tudi predsednik slovenske vlade.

Toda za razliko od kolegov z evropskega političnega parketa, je Janša nato ravnal povsem drugače, glede na zavedanje, da je bil v tesnem, torej rizičnem stiku z okuženo osebo.

Številni med politiki, med katerimi so predsedniki vlad držav EU in voditelji evropskih institucij, ki so se v zadnjih desetih dnevih srečali z Macronom, so se namreč že samoizolirali.

Ne pa tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Poglejmo torej, s kom se je vse Janez Janša srečal zadnje dni.

Kaže, da s precej pisano in veliko druščino.

Samo slovesnosti v Kočevski Reki se je udeležilo »več pomembnih akterjev osamosvojitvenih procesov«, med njimi predsednik države Borut Pahor, predsednik prve vlade Lojze Peterle, nekdanji notranji minister Igor Bavčar, ki je za ta namen prišel celo iz zapora, poveljnik Morisa Tone Krkovič in tudi aktualni premier Janez Janša, ki je bil v času osamosvojitve obrambni minister.

Pahor je položil venec k spominskemu obeležju in nagovoril navzoče.

Peterle pa je v svojem nagovoru spomnil na dogodke pred osamosvojitvijo. »Pred 30 leti ni zadišalo samo po Slovenski vojski, zadišalo je po samostojni Sloveniji,« je dejal Peterle.

Pahor, vrh Slovenske vojske in Janez Janša v prvi vrsti.
Pahor, vrh Slovenske vojske in Janez Janša v prvi vrsti. Vir: Twitter račun vlade RS

Toda, če je bil Janez Janša v stikih s kužnim francoskim predsednikom, potem bi lahko rekli, da je predvsem »zadišalo po karanteni.«

Janša se je namreč ob tem snidel še z udeleženci ljubljanskega ekonomskega srečanja.

Bil je tudi na slovesnosti ob povišanju načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Roberta Glavaša v čin generalmajorja.

Skratka, v nekaj dnevih po srečanju z Macronom bi lahko Janša okužil vse vodilne osamosvojitelje, generalštab Slovenske vojske, predstavnike slovenskih organizacij po svetu in veleposlanike članic EU v Sloveniji. Zgolj zato, ker ni upošteval ukrepov NIJZ , ki narekujejo, da bi se moral po stiku z okuženim Macronom - izolirati.

Pred tem pa je sledila še seja Sveta Vlade za Slovence po svetu.

Tudi to je kot predsednik Sveta vodil premier Janez Janša.

Govorili so prihodnosti slovenstva, ohranjanju jezika in identitete ter vlogi in odnosu Slovenije pri tem.

Seja Sveta Vlade za Slovence v zamejstvu je potekala na Brdu pri Kranju, za Slovence po svetu pa v Ljubljani.

Ob premierju Janši je kot podpredsednica sveta v obeh primerih sodelovala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch.

Še pred tem pa se je 'za povrhu' srečal še z veleposlaniki držav članic Evropske unije.

Kaj je narobe na fotografiji v zgornjem tvitu?

Nič razen tega, da je slovenski premier očitno v nasprotju z odloki lastne vlade in NIJZ sejal z veleposlaniki držav članic EU v zaprtem prostoru - brez maske.

Večja fotografija, da se prav dobro vidi: Janša brez maske sestankuje v zaprtem prostoru na srečanju z veleposlaniki držav članic Evropske unije. Vir: Twitter

Skratka, v nekaj dnevih po srečanju z okuženim Macronom bi lahko Janša okužil vse vodilne osamosvojitelje, generalštab Slovenske vojske, predstavnike slovenskih organizacij po svetu in veleposlanike članic EU v Sloveniji.

Ter številne novinarje.

Janša brez maske v zaprtem prostoru. Vir: Twitter
Janša v Kočevski Reki 17. decembra. Vir: Twitter račun predsednika SDS
Janša se je na srečo zanašal že, ko je stavil na Donalda Trumpa – in vidimo, kako se je izteklo.

Zgolj zato, ker ni upošteval ukrepov NIJZ in se po stiku s kuženim Macronom - izoliral.

In vsi se še dobro spomnimo, da je bil zaradi enega pozitivnega generala nekaj časa »obglavljen« in v samoizolaciji tudi celoten generalštab Združenih držav Amerike.

Ampak slovenskim poveljnikom koronavirus očitno ne more do živega.

Le kako bi, ko jih je na Kosovu cela vrsta okuženih, okuženega vojaka pa pošiljajo poveljniki celo v naloge varovanja miru na Kosovo.

Med slovenskimi vojaki na misiji na Kosovu je okuženih 11 pripadnikov Slovenske vojske, še 36 jih je v karanteni.

Gre za kontingent, ki je začel delo šele pred desetimi dnevi.

Na misijo je namreč odšel tudi vojak, ki je bil predtem potrjeno okužen.

Upajmo sicer, da so vsi, s katerimi se je Janša srečal, zdravi in da nihče ne bo zbolel.

Ampak na upanje se v teh časih ne bi smeli zanašati, kot kažejo tragični rezultati pandemije v Sloveniji, evropski in svetovni rekorderki po številu smrti zaradi pandemije.

Predvsem pa se na srečo ne bi smel zanašati predsednik vlade.

Še posebej zato ne, ker ni ravno srečne roke.

Na srečo se je namreč zanašal že, ko je stavil na Donalda Trumpa – in vidimo, kako se je izteklo.

O tem, ali bi se moral Janša izolirati ali ne pa lahko v anketi tudi vi podate svoje mnenje.

Ali bi se slovenski predsednik vlade Janez Janša po stikih z okuženim predsednikom Macronom moral samoizolirati?

V zvezi z zdravstvenim stanjem Janeza Janše smo se obrnili tudi na kabinet predsednika vlade.

Poslali smo jim vprašanja in zapisali naslednje:

»Predsednik vlade Janez Janša se je 10. i 11. decembra mudil v Bruslju, kjer se je srečal tudi s predsednikom Francije. Izkazalo se je, da je bil predsednik Francije pozitiven na koronavirus.

Številni politiki, ki so bili v stiku z njim so se medtem že samoizolirali. Zanima nas, ali se je tudi predsednik vlade samoizoliral in kako dolgo bo še v samoizolaciji, če ne, pa - zakaj ne?

Ali je predsednik vlade opozoril osebe (tuje državnike in stike v Sloveniji), s katerimi se je srečeval v zadnjih 10 dnevih, na možno okužbo in svoj stik s pozitivno osebo?

Ali je predsednik vlade v zvezi s tem kontaktiral tudi NIJZ ali druge zdravstvene institucije in kakšna navodila je dobil?

Ali je predsednik vlade opozoril osebe (tuje državnike in stike v Sloveniji), s katerimi se je srečeval v zadnjih 10 dnevih, na možno okužbo in svoj stik s pozitivno osebo?

Prav tako nas zanima, ali se je po rizičnem kontaktu PV testiral glede okužbe s koronavirusom, za kakšne teste je šlo (PCR ali antigenske, hitre) in kakšni so njihovi rezultati?«

Vendar pa do zaprošenega roka odgovorov na zastavljena vprašanja od predsednika vlade nismo dobili, istočasno pa je po svetovnem spletu veselo poobjavljal čivke, ki so mu pisani na kožo.

Delite članek