REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nisem na tekočem, pa še blokiran sem, a je Yayo že čestital?«

»Nisem na tekočem, pa še blokiran sem, a je Yayo že čestital?«Trump in Twitto. Vir: Twitter

Po odločitvi ameriških elektorjev, da potrdijo, da je Joe Biden izvoljeni 46. predsednik Združenih držav Amerike, so v medijih pa tudi na družbenih omrežjih zaokrožile novice, da se je tudi tista najbolj zakrknjena peščica konservativnih predsednikov iz par držav sveta, ki so navkljub poročilom o volilnem porazu svojega favorita do zadnjega upali na zmago Donalda Trumpa - naposled morala sprijazniti z dejstvi.

In čestitati Joeju Bidnu za prepričljivo zmago nad poražencem letošnjih predsedniških volitev v ZDA – Donaldom Trumpom.

Že včeraj je Bidnu čestital ruski predsednik Vladimir Putin, to priložnost že pred dnevi ni zamudil niti kitajski predsednik Xi Jinping, davi pa sta mu se pridružila še »brazilski Trump« Jair Bolsonaro in ena od perjanic razvpitih Višegrajcev – poljski predsednik Duda.

Trump, Biden in Janša
Trump, Janša in Biden. Vir: Twitter

Pod črto – razen voditelja Severne Koreje Kim Jong-una, ki očitno do zadnjega neguje »posebne prijateljske vezi s Trumpom« (razen če je morda Bidnu že čestital »po posebnih kanalih«), zemljevid sveta razkriva, da se le še Slovenija oziroma slovenski predsednik vlade (pobarvana rdeča pika) otepa Bidna.

In obotavlja, da mu čestita.

SLovenija edina ni čestitala trumpu. Vir: Twitter
Slovenski premier je edini, ki je čestital - Trumpu! (Rdeča pika na zemljevidu Evrope in sveta). Vir: Twitter

Gre za topoglavo trmarenje slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki vztrajno zavrača realnost in še vedno »z nadčloveškimi napori« upa, da kandidat republikancev, ki ga je pred volitvami podprl in mu nato tudi že čestital zmago še preden so bili prešteti vsi volilni glasovi - ne bo deložiran iz Bele hiše po 21. januarja leta 2021.

Še preden je novica tiskovne agencije STA dosegla slovenske bralce, namreč, da Trump nima nobene možnosti več, da se obdrži v predsedniškem stolčku, je vse to dogajanje spodbudilo volivce na Slovenskem, ki jih je Janez Janša v velikem številu že blokiral na svojem Twitter računu, da sotrpine vprašajo, ali se je premier Slovenije že skesal za svojo sila nepremišljeno in skrajno nediplomatsko potezo ter celo žaljivko na račun Josepha Bidna, ko je objavil, da bo »eden najšibkejših predsednikov v zgodovini«.

Skratka, ali je Janša končno čestital Bidnu?

Ni znano ali res čaka, medtem ko piše verze in jih deli na Twitterju še na ugodno znamenje iz nebes, ob tolikšnem številu okuženih in mrtvih v državi.

Vzrok za izostanek čestitke premierja Slovenije pa očitno ni Janševa domnevna obljuba obrambnemu ministru in šefu NSi Mateju Toninu, da bo »odložil Twitter za mesec dni«

Če pa je Janša morda do zdaj čakal, da bo Bidnova zmaga tudi uradno potrjena – no, zdaj je Joe Biden tudi uradno novoizvoljeni predsednik ZDA.

Janez Janša in Joe Biden
Janez Janša proti Joeju Bidnu. Vir: Twitter

In kaj zdaj sploh še čaka Janez Janša?

Ni dvoma, da slovenski premier vsak dan - navkljub Toninu - še neutrudno tvita, medtem ko njegov vzornik čez lužo brezskrbno igra golf

Začuda so Janševi podporniki in privrženci teorij zarot nekako spregledali, da sta bila med elektorji države New York tudi zakonca Clinton.

Tako Bill kot Hillary.

Pod črto: zdaj se celo zdi, da je Janša užaljen in ga Amerika ne Biden niti ne zanimata več, ker se na grajo sodržavljanov, da naj neha delati državi sramoto z nedržavniškim obnašanjem - ne odziva.

In to kljub dejstvu, da vsak dan nameni družbenim omrežjem najmanj eno uro svojega delovnika, včasih pa celo več kot dve uri.

Vse bolj očitno je, da Janez Janša ne premore niti toliko poguma, da se opraviči Joeju Bidnu za žaljivke, ki jih je izrekel na njegov račun.

Janša, Trump in ameriški heroj
Razočarani Janša in njegov iz Ovalne pisarne odhajajoči vzornik. Vir: Twitter

Lahko sklepamo le, da slovenskemu premierju ni pisano na kožo, da prizna, da se je zmotil in se pokesa zaradi lastne napake.

Ne nazadnje bi ne le pravila lepega obnašanja, ampak tudi odgovornost do lastne domovine morala Janši narekovati, da predsedniku največje svetovne velesile -, če se že ni sposoben opravičiti - vsaj čestita za volilno zmago.

Da si ostali prebivalci sveta Slovenije ne bi zapomnili kot edini madež primitivizma na svetovnem zemljevidu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek