REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Večina nas smo dneve v maskah, če si pa pomemben pa tega ni treba, saj so kamere že ugasnili«

»Večina nas smo dneve v maskah, če si pa pomemben pa tega ni treba, saj so kamere že ugasnili«Kam pelje politika aktualne vlade? Vir: Twitter

Ob nedavnem vnovičnem »spodrsljaju« vladnega Covid-govorca Jelka Kacina, ki si je dovolil sneti obrazno masko isti hip, ko je bil prepričan, da je ušel kameri po umiku z govorilnice spletne novinarske konference na temo, kako zamejiti epidemijo koronavirusne bolezni, je eden od državljanov na družbenih omrežjih delil svoje razočaranje nad početjem vladajočih.

»Večina nas smo cele dneve v maskah … če si pa dovolj pomemben pa tega ni treba, saj so kamere že ugasnili. Sicer sta bila pa najbrž utrujena in se bosta opravičila in virus se ne bo prenesel,« je ob fotografiji na kateri je videti šefa NIJZ Milana Kreka in omenjenega Kacina, kako brez mask posedata (v TV studiu, čakajoč na svojih 5 minut za mikrofonom) s kančkom cinizma zapisal osupli Luka Camlek.

Nekateri so poskusili ubraniti čast vladajočih tako, da so izrazili pomisleke o tem, kdaj je bila objavljena sporna fotografija.

Če bi namreč nastala tekom prvega vala, potem ne bi bilo nič kaj posebnega očitati dvojici vladnih veljakov.

Kacin in njegove preglavice - z maskami
Kacin ima nenehno preglavice z s strani Janševe vlade zapovedano obrazno masko tako v notranjosti prostora kot na prostem. Vir: Twitter

Toda pri tem privrženci Janševe vlade radi spregledajo dejstvo, da je bil Kacin tako kot Krek že ujet pri kršenju zapovedanih vladnih ukrepov.

Kacin ob tem pa nikoli kaznovan.

Kacin je vladne ukrepe kršil celo večkrat, pa jo je navkljub temu vedno odnesel brez opravičila in brez globe, na katero je naivno upala Romy.

Že od prvega vala epidemije pa ni več dvoma, da se veljaki iz vladajoče SDS in koalicijskih priveskov, predvsem SMC in NSi v tem vzdušju vsesplošnih laži, korumpiranosti in pomanjkanju jasnih pravil ravnajo po spremenjeni peti zapovedi iz »Živalske farme« Georga Orwella, ki kaže, da so »vse živali enakopravne, a ene so enakopravnejše«.

Koliko časa še pa so njihovi volivci in sodržavljani pripravljeni trpeti, v iluziji, da se jim splača ubogati in ne dvomiti, ker pač verjamejo, da se nasprotujočih si pravil Janševe vlade držijo za lastno dobro?

Še prejšnji teden so nam kazali nekakšen nov črno-rdeč-oranžen-rumeno-zelen »semafor« odpiranja in zapiranja regij, dejavnosti, potniškega prometa, življenja na sploh …

Na predlog #MinZdravje in svetovalne strokovne skupine je #vladaRS določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za...

Objavil/a Janez Janša dne Četrtek, 03. december 2020

In kaj se je zgodilo le 10 dni po tem?

Z včerajšnjo odločitvijo je premier Janez Janša s svojo ekipo »Covid-mogotcev« znova povozil lastne, prej zakoličene ukrepe.

Po njegovih lastnih kriterijih je Slovenija še daleč od tega, da preide iz črne v oranžno fazo ukrepov.

Kljub temu pa je na zahtevo večnega gospodarskega ministra in predsednika stranke SMC Zdravka Počivalška vlada omejitve deloma odpravila!

Pri tem Janševa vlada krši (znova) tudi zakonodajo.

Zdaj je namreč tudi s strani aktualne vlade obljubljeno neobvezna aplikacija #OstanZdrav z včerajšnjim Janševim tvitom čez noč postala obvezna, celo zapovedana!

Kako dolgo bodo prebivalci Slovenije pripravljeni gledati, kako zakoni veljajo iz tedna v teden in za vsakega - drugače?

Kdaj bodo dojeli, da so žrtve dnevne, perfidne manipulacije pogoltnih oblastnikov?

Med katerimi prepričljivo izstopa Zdravko Počivalšek, ki je navkljub priporočilom epidemiologov in vodje vladne strokovne skupine Bojane Beović tudi tokrat dosegel, da so zahteve kapitala premagale zahteve po zaščiti življenj soljudi, torej po zaprtju večjih obratov, ki jih je zdravstveni minister Tomaž Gantar v prejšnjem tednu označil za krivca, ker se okužba še naprej prenaša.

Namesto skoraj že napovedanega zapiranja industrije, pa se je Janševa vlada sinoči nenadoma odločila, da po 61 dneh manjše obrate, ki jih je prej zaprla - znova odpre, ne da bi ji vmes uspelo zmanjšati števila okuženih ali tistih na intenzivni negi.

Se kdo sploh še spomni, kako je Janez Janša februarja brutalno kritiziral nesposobnost vlade Marjana Šarca, da zameji pandemijo v času, ko je bilo le nekaj smrtnih žrtev Covida-19?

Kot v reklami, trajalo je le kratek čas: nenadoma odstopljeni Marjan Šarec in mandatar Janez Janša, marca skupaj proti Covid-19. Potem se je premier Janša lotil kadrovanj ... Vir: Twitter

Šarca je Janša želel poslati celo v zapor, zdaj pa sam iz dneva v dan dosega in beleži grozljive rekorde v številu umrlih.

Današnji podatki kažejo, da je včeraj še 44 ljudi izgubilo življenje zaradi Covida-19.

Za duhamornimi številkami so svojci nekoga, nekdo je z včerajšnjim dnem izgubil upanje, da bo še kdaj videl svojo mamo, babico, očeta, dedka, sina, hčer, teto, strica, prijatelja …

Najnovejši dosežek Janševe vlade je 2107 mrtvih.

Ob tem si Janša upa trditi, kljub dejstvu, da ga številke dementirajo, da »Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša v spopadu z epidemijo v Evropi

Se še spomnimo, kakšna je bila tista svetla prihodnost, ki nam jo je obljubljala nova vladna ekipa marca letos, preden je prevzela vajeti v svoje roke?

Prva seja Janševe vlade - z maskami. Že tedaj so prvo poskrbeli - zase. Vir: UKOM

Zdaj so do vratu obtičali v močvirju zgrešenih opravičil, resignacije in pomanjkanja vere v alternativo.

Slovenija vse bolj postaja slab vzgled drugim državam, najprej sosednjim, na primer Hrvaški, kako narobe ravnati v najhujši zdravstveni krizi, ki je doletela državo.

Zato razpravo o tem, ali Janševa vlada med epidemijo ravna z državljani kot s sebi enakimi pa lahko zaključimo z dvema pronicljivima opazkoma.

Prvo je na svetovnem spletu izbrskala Rose.

Drugo pa Mateja Z.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek