REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žajfnica v Johnsonovem kabinetu: britanski premier zaradi mlade zaročenke ob svojega političnega rotvajlerja

Žajfnica v Johnsonovem kabinetu: britanski premier zaradi mlade zaročenke ob svojega političnega rotvajlerjaTrojček, ki se ni izšel: Dominic Cummings, Boris Johnson in mlada premierjeva zaročenka Carrie Symonds. Vir: Twitter

»Žajfnica v Johnsonovem kabinetu: britanski premier zaradi mlade zaročenke ob svojega političnega rotvajlerja,« se glasi naslov novice, ki je osupnila britansko javnost, ker zdaj ni več dvoma, da najbližji svetovalec in desna roka premierja Borisa Johnsona zapušča ta položaj.

Komentarji ob potresu na britanskem političnem parketu se nam lahko zdijo pretirani, toda dejstvo je, da je odhod politika, ki ima sloves Johnsonovega rotvajlerja - Dominica Cummingsa - pretresel Veliko Britanijo.

Carrie Symonds in Boris Johnson. Vir: Twitter
Zaročenka britanskega premierja Carrie Symonds in Boris Johnson. Vir: Twitter
Lokalni mediji poročajo, da se je Cummings odločil, da sam odide in tako ohrani nekaj dostojanstva, tik »preden bi ga spodili« iz urada britanskega premierja.

Lokalni mediji poročajo, da se je Cummings odločil, da sam odide in tako ohrani nekaj dostojanstva, tik »preden bi ga spodili« iz urada britanskega premierja.

Med Johnsonom in Cummingsom je očitno dokončno počilo, podrobnosti eksplozivnega prepira pa še niso vse razkrite ...

To je nenavaden konec za Cummingsa, najvišjega posebnega svetovalca Borisa Johnsona in šefa posebnih svetovalcev britanske vlade, ki se ga je v zaodrju političnih bojev že zdavnaj prijel sloves glavnega stratega brexita in arhitekta Johnsonove lanske decembrske volilne zmage, za katero je bil ključen slogan »Opravimo brexit« (Let's get brexit done).

Toda zdaj se je odločil, da hipno zapusti tako Johnsona kot Downing Street 10, urad predsednika vlade.

Londonski tisk ocenjuje Cummingsa, ki so ga mnogi dojemali kot premierja v senci, za poraženca v boju za oblast na Downing Streetu 10, medtem ko nekateri iz notranjega kroga sodelavcev britanskega predsednika vlade razkrivajo, da je pri njegovi odločitvi, da nažene samopašnega svetovalca, imela prste vmes tudi Johnsonova mlada zaročenka.

Čeprav je Cummings že pred meseci napovedal svoj odhod do konca leta 2020, je njegovo odločitev pospešil boj za prevlado v sedežu britanske vlade oziroma prepiri glede vprašanja, kdo naj bo Johnsonov šef kabineta.

Spor je dosegel vrelišče po odstopu Cummingsovega varovanca, 39-letnega Leeja Caina, nekdanjega tabloidnega novinarja, ki je delal kot direktor komunikacij v Johnsonovem kabinetu, ter imenovanju nekdanje novinarke BBC-ja Allegre Stratton za novo tiskovno predstavnico Downing Streeta.

Izbiro Strattonove je srčno zagovarjala in podpirala prav Johnsonova zaročenka Carrie Symonds, medtem ko sta Cain in Cummings temu ostro nasprotovala.

Mnogi konservativni poslanci so navdušeni nad Cummingsovim odhodom, posebej tisti najbolj probrexitski navdušenci, ki jih je Cummings razglasil za »koristne idiote«.

Cummings je bil eden od ključnih snovalcev in promotorjev »brexit kampanje« za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, zato se zdaj domneva, da njegov odhod – na splošno veselje starejših konservativcev, ki so bili frustrirani zaradi njegovega agresivnega nastopa - hkrati pomeni konec jeklenega stiska, s katerim je »brexit ločina« torijcev »dušila« Johnsonovo vlado.

Pričakuje se, da bodo tudi drugi svetovalci, povezani s Cummingsom, kmalu zapustili vlado Borisa Johnsona, kar mu bo dopustilo nekoliko več manevrskega prostora za delo na ublažitvi slabe podobe vlade in obnovi starega ugleda torijcev.

Pri tem ga srčno spodbuja tudi Symondsova, ki je bila tudi sama nekdanja vodja za medije v kampanji konservativne stranke.

Pričakuje se, da bo Johnsonova politika, tudi na spodbudo njegove zaročenke, v prihodnje zagotovila večji poudarek okoljskim vprašanjem in opustila bojevit odnos pri »prenovi državnih služb«, ki jo je zahteval Cummings.

V Bruslju so se razveselili novice o Cummingsovem odhodu, v upanju, da so se znebili brexitskega hudiča.

V Bruslju so se razveselili novice o Cummingsovem odhodu, v upanju, da so se naposled znebili »brexitskega hudiča«.

V pričujočem preobratu na britanskem političnem prizorišču vidijo priložnost, ki povečuje možnosti za sklenitev kompromisnega trgovinskega sporazuma med EU in Združenim kraljestvom po brexitu, ki je v času Cummingsa zašel v slepo ulico.

Toda veselje je morda preuranjeno, ker so britanski mediji glede udarca, ki naj bi ga povzročil Cummingsov odhod na izvajanje »trdega brexita«, torej brez dogovora z EU, nekoliko kontradiktorni.

Observer, na primer, trdi, da je Cummings pustil Johnsonu natančna »navodila«, kako naj izpelje brexit do konca, medtem ko Irish Times piše, sklicujoč se na desničarskega politika Nigela Faragea (nekdanjega voditelja stranke »Brexit«), da nenadni odhod tesnega premierjevega svetovalca, ki je zasnoval brexit, pomeni »razprodajo brexita«

Kdo je sploh Dominic Cummings, človek, čigav odhod iz kabineta sedanjega britanskega premierja javnost vidi kot pravo dramo?

Ni dvoma, da Cummings sodi med najpomembnejše politične figure na Otoku, ki so stale za odločitvijo, da država zapusti Evropsko unijo.

V času kaotične »brexit kampanje« so mediji celo pisali, da, če je bil Johnson obraz uradne kampanje za odhod države iz Evropske unije, potem Cummings predstavljal njene možgane.

V Združenem kraljestvu ga na splošno vidijo kot političnega genija, odgovornega za oblikovanje zmagovalnega gesla pristašev probrexitske organizacije Leave (odhod) »Povrnimo si spet nadzor« (predvsem nad ekonomijo) in zlaganega »izračuna« brexitovcev, češ da Britanija vsak teden v Bruselj pošilja 350 milijonov funtov.

Vendar 47-letni evroskeptik Cummings ni tip človeka, ki bi ga zlahka povezali s politiko na najvišji ravni.

Pa tudi sam, kljub temu, da je kariero zgradil z delom za konservativne politike in konservativni možganski trust, trdi, da nikoli ni bil član nobene politične stranke.

Med tistimi, ki so ga imeli priložnost dobro spoznati, velja za temperamentnega čudaka, ki nagonsko dojema, kako razmišljajo »navadni ljudje«.

Njegovi prijatelji pravijo, da prezira politično elito in uživa v tem, da ga veljaki vidijo kot strateškega genija, čemur sicer vsi oni težijo, toda te sanje praviloma nikoli ne dosežejo.

Zunanji opazovalci in nižji uslužbenci britanske vlade pa v Cummingsu ne vidijo nič drugega, kot »kariernega psihopata«.

Komentatorji so se mu pogosto posmehovali zaradi dokaj neuglednega videza, nekateri pravijo, da njegova podoba deluje odbijajoče, celo srhljivo, njegove manire pa bizarno …

Toda dejstvo je, da mu je od vstopa v Downing Street uspelo že desetletja zaspalo in zatohlo britansko javno službo ter predvsem armado odlično plačanih vladnih pomočnikov, znanih tudi pod skupnim imenovalcem »posebni svetovalci,« ki jih ima samo Johnson 45 - dodobra pretresti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek