REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bodo Trumpu ukinili Twitter račun? Predsednik ZDA po porazu »kričal« v čivkih, toda tega bo konec 20. januarja

Bodo Trumpu ukinili Twitter račun? Predsednik ZDA po porazu »kričal« v čivkih, toda tega bo konec 20. januarjaDonald Trump neutrudno tvita. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je za svoj poraz na predsedniških volitvah izvedel med igranjem golfa, je bil nekaj ur popolnoma tiho.

Nato pa je sprožil pravo kanonado tvitov preko svojega Twitter računa.

Sporočila so bila vsa zapisana z velikimi črkami, kakor da bi kričal, kar zanj ni nič nenavadnega, saj je na Joeja Bidna kričal že celih 90 minut, med prvo predsedniško debato.

»ZMAGAL SEM NA VOLITVAH,« je čivknil in pristavil, da njegovim opazovalcem »NISO DOVOLILI V SOBE ZA ŠTETJE,« tam pa so se »SLABE STVARI ZGODILE« ter dodal, da so milijone glasovnic »POSLALI LJUDEM, KI ZA NJIH NIKOLI NISO PROSILI!«

Ker je Trump predsednik države ima poseben status in zato Twitter njegova sporočila objavlja tudi kadar redno krši pravila Twitterja. Toda samo še do 20. januarja, ko bi se to lahko spremenilo.

Predsednik ZDA znova ni ponudil nobenih dokazov za svoje trditve.

Twitter je njegove trditve takoj opremil z napisom, da gre za netočne oziroma izpodbijane trditve.

Vendar tokrat sporočil ni opremil s sivim okvirjem in ni prepovedal deljenje spornih tvitov.

Njihov predstavnik je pojasnil, da so to dovolili zato, ker je že več medijev javno sporočalo podatke o rezultatih volitev in zato omejevanje teh informacij ni več smiselno.

Gre namreč za to, da je Twitter sklenil, da je javnost že pravilno in resnično obveščena o tem, kaj je res in kaj ne.

Bodo pa še naprej opremljali netočne Trumpove trditve z ustreznimi opozorili.

Ne samo to –, ker je Trump predsednik države, ima poseben status in zato Twitter njegova sporočila objavlja tudi kadar Donald redno krši pravila Twitterja.

Toda samo še do 20. januarja, ko bi se to lahko spremenilo.

Kdor redno krši pravila obnašanja pa je lahko kaznovan tudi z ukinitvijo računa.

Trump pa ima kar veliko, preko 85 milijonov sledilcev.

Janša, novinarji in tviti

To pa bi lahko bilo dobro opozorilo tudi za tiste, ki pogosto žalijo in lažejo s pomočjo čivkov tudi v - Sloveniji.

Na primer slovenskemu predsedniku vlade ...

Tuji novinarji, med njimi znani ameriški poročevalec Dave Keating, ki za ameriške medije poroča iz Bruslja, že opozarjajo svetovno javnost na dezinformacije, ki jih po svetovnem spletu širi slovenski premier Janez Janša.

Spomnimo, uradni račun madžarske vlade, ki je sicer tesna zaveznica zdajšnje Janševe, je bil zaradi objavljanja laži - že zaprt.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek