REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teroristični napad in neverjetna serija napak: policisti brez avtomatskih pušk, onesposobljeni zaradi pandemije

Teroristični napad in neverjetna serija napak: policisti brez avtomatskih pušk, onesposobljeni zaradi pandemijeAvstrijska policista in terorist, ki je sejal smrt na Dunaju. Vir: Twitter

V Avstriji po ponedeljkovem strelskem napadu v središču Dunaja mrzlično iščejo krivce za vrsto napak, zaradi katerih se je napad sploh lahko zgodil.

Zadnji podatki kažejo, da je 20-letni Kujtim Fejzulai, islamski džihadist, Albanec z avstrijskim in severnomakedonskim državljanstvom, ki je bil rojen v Avstriji, izvedel napade v ponedeljek zvečer zato, ker je do njega prišla informacija o policijski raciji, načrtovani za torek zgodaj zjutraj, poroča časopis Kurier.

Terorist Kujtim in rušenje pravoslavnih cerkva na Kosovu
Džihadist Kujtim Fejzulai in rušenje pravoslavnih cerkva na Kosovu. Vir: Twitter
Po poročanju Kurierja naj bi namreč prvi dve policijski vozili, ki sta prispeli na kraj streljanja bili – brez avtomatskih pušk.

Obenem je storilec očitno izigral »deradikalizacijski program«, v katerem je sicer po navedbah pristojnih redno in vestno sodeloval in bil zato tudi predčasno izpuščen iz zapora.

Vendar je napak, ki so jih naredili v policiji in pravosodju veliko.

Najprej je nastal komunikacijski šum glede informacije o Fejzulaijevem poletnem poskusu nakupa nabojev za avtomatsko puško na Slovaškem.

Avstrijska policista
Avstrijska policista. Vir: Twitter

Slovaška obveščevalna služba je to informacijo, zaradi katere bi mladega simpatizerja t. i. Islamske države lahko tudi znova spravili v zapor, takoj posredovala avstrijskemu uradu za ustavno varstvo in protiteroristično delovanje.

Urad je odgovoril, da gre za islamskega skrajneža. Vendar ta podatek niso posredoval naprej pristojnemu tožilstvu na Dunaju.

Urad je celo odgovoril, da gre za islamskega skrajneža.

Vendar ta podatek niso posredoval naprej pristojnemu tožilstvu na Avstrijskem.

Če bi to naredili, bi moral Kujtim Fejzulai takoj znova na dosluženje 22 mesečne zaporne kazni ali pa bi bil še dodatno kaznovan.

Tako pa je od letošnjega julija do začetka novembra čas tekel, teroristi pa so lahko pripravljali napad.

Vodja poslanske skupine svobodnjaške stranke Herbert Kickl ob tem trdi, da je policija oziroma posebna služba za protiteroristično delovanje za torek, 3. novembra, zgodaj zjutraj v okviru že dalj časa trajajoče protiteroristične akcije Ramzes na Dunaju načrtovala številne hišne preiskave pri pripadnikih radikalne islamistične scene.

Heckler&Koch avtomatska puška

Zaradi obeh napak je minister napovedal ustanovitev neodvisne preiskovalne komisije, ki bo poiskala krivce in predlagala potrebne spremembe v sistemu spremljanja in boja proti terorizmu.

Na seznamu preiskovancev v okviru akcije Ramzes je bil menda tudi Fejzulai in njegov džihadistični kolega iz potovanja v Turčijo, Kickl pa se je vprašal, ali ni bil napad izvršen v ponedeljek zvečer zato, ker je menda nekdo predčasno izdal akcijo in osumljence posvaril.

To pa ni edina napaka.

Po poročanju Kurierja naj bi namreč prvi dve policijski vozili, ki sta prispeli na kraj streljanja bili – brez avtomatskih pušk.

Že po navodilu iz leta 2017 bi sicer moralo vsako policijsko vozilo imeti eno avtomatsko puško Heckler&Koch MR223 A3, vendar naj bi jih na Dunaju puške imelo le 14 vozil.

Policisti, ki so prišli na prizorišče napada so se tako proti teroristu morali boriti z navadnimi pištolami Glock, ki pa seveda nimajo možnosti rafalnega streljanja.

Kultim Fejzulai
Kultim Fejzulai: morilski pohod terorista. Vir: Twitter

Terorist, ki je streljal z kalašnikovko, pa je to možnost seveda imel.

Pomanjkanje pušk je bilo celo tako veliko, da so se nekateri policisti menda podali v pregon teroristov z osebnim orožjem, s svojimi zasebnimi puškami Heckler&Koch, ki pa so imele prav tako deaktivirano možnost rafalnega streljanja.

Leta 2017 so pristojni menda naročili tudi posebne čelade iz titana, pa neprebojne jopiče za policiste - toda oprema po pričevanju vodje sindikata policistov na Dunaju do tistih na terenu ni prišla.

Pomanjkanje pušk je bilo celo tako veliko, da so se nekateri policisti menda podali v pregon teroristov z osebnim orožjem, s svojimi zasebnimi puškami Heckler&Koch.

Ob tem naj bi se v avstrijskih skladiščih nahajalo kar 6500 avtomatskih pušk.

Že davno bi jih morali razdeliti policijskim postajam.

Toda težava je v tem, da bi morali policisti za rokovanje z njimi najprej skozi usposabljanje.

To pa zaradi situacije s pandemijo Covida-19 ni bilo izvedeno.

Res smola. Rezultat te serije zmešnjav je - širje mrtvi (ob teroristu), 22 ranjenih in načet ugled Avstrije kot varne države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek