REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je lepotica, ki je okužila Trumpa, a ni Melania? Nekoč manekenka, zdaj predsednikova »čustvena podpora«

Kdo je lepotica, ki je okužila Trumpa, a ni Melania? Nekoč manekenka, zdaj predsednikova »čustvena podpora«Donald Trump in Hope Hicks. Vir: Twitter, Sipa
Trumpu raziskave javnega mnenja več ne kažejo večinske podpore volivcev. Ta trenutek vodi Joe Biden, celo za 14 odstotnih točk.

Potem, ko je bilo proti koncu preteklega tedna ugotovljeno, da je ena od najbližjih sodelavk Donalda Trumpa, 31-letna Hope Hicks, pozitivna na koronavirus Covid-19 in že kaže znake okužbe, so v Beli hiši z nekaj omahovanja naposled razkrili, da sta pozitivna tudi Donald Trump in prva dama Melania.

Obema je bila sprva odrejena karantena, nato pa so ameriškega predsednika, ker se mu je stanje slabšalo, s helikopterjem odpeljali v bližnjo bolnišnico, ki ima status »predsedniške«.

Da je bilo s Trumpom prvo noč v bolnišnici res hudo, je med prvimi opozoril ameriški režiser Michael Moore, ki je sprva dvomil, da pri celotni zgodbi gre za še eno Trumpovo prevaro s katero želi preložiti novembrske volitve v trenutku, ko mu raziskave javnega mnenja več ne kažejo večinske podpore volivcev.

Ta trenutek vodi Joe Biden, celo za 14 odstotnih točk.

Toda nato se je, kljub Bidnovemu vodstvu, ki bi terjalo takojšen huronski odziv aktualnega predsednika ZDA zgodilo nekaj, kar se ni pripetilo v zadnjih štirih letih.

Tekom neverjetnih 15 ur ni bilo nobenega čivka s Trumpovega telefona.

Laži Donalda Trumpa
Znani režiser Michael Moore rad spominja Američane na preštevilne predsednikove laži. Vir: Twitter

Trumpov Twitter račun je preprosto obmolknil, znano pa je, da predsednik ZDA tvita noč in dan, najraje ponoči, ko »bljuje ogenj iz vseh topov«.

Kmalu se je izvedelo, da so epidemiologi v tem času, ko je Trump hlastal za kisikom v bolniški postelji, mrzlično iskali, kdo naj bi okužil Donalda Trumpa.

Po prvih ugotovitvah je krivda padla na Hope Hicks, ki je s Trumpom v torek potovala z letalom na njegovo predvolilno soočanje z demokratskim kandidatom Joejem Bidnom v Clevelendu in je posneta, kako je iz letala izstopila - brez maske.

V sredo se je ponovila enaka zgodba, ko sta s Trumpom potovala na predvolilno zborovanje v Minnesoti.

Glede na to, kdaj je začela kazati znake bolezni in v primerjavi časa inkubacije od okužbe do prvih znakov bolezni, so analitiki prišli do sklepa, da sta bila tako ona kot Trump že dlje časa kužna, le da se nista zavedala, da sta bolna.

Toda najnovejše preiskave kažejo, da je Donald Trump celo okužil njo, in ne obratno.

Tudi rastoče število obolelih najbližjih sodelavcev predsednika, novinarjev, ki spremljajo delo Bele hiše in udeležencev nedavnih Trumpovih predvolilnih shodov, ki so bili v tesnem stiku tako z Donaldom kot Hope Hicks, ne da bi nosili zaščitne maske, kaže na to, da sta bila oba že dlje časa bolna.

Vendar se nista ozirala na prve znake koronavirusne bolezni Covid-19, vse dokler ni postalo resno.

Novinarji časnika The Charlotte Observer so sestavili časovni trak Trumpovih brezbrižnih predvolilnih pohajkovanj in množičnih stikov s privrženci ter financijeri njegove kampanje od 24. septembra naprej, ko je - glede na obdobje inkubacije virusa - najbrž že bil kužen tako on, kot Hope Hicks.

V časniku so rubriko poimenovali Impact2020 (udarec 2020).

Poročajo o mešanici kaosa, strahu in besa, ki je zavladala v vrstah republikancev in Trumpovih privržencev od trenutka, ko so osupli izvedeli, da je Donald zbolel za Covidom-19 in da so morda ogroženi tudi sami.

Poročajo o mešanici kaosa, strahu, ogorčenja in besa, ki je zavladala v vrstah republikancev in Trumpovih privržencev od trenutka, ko so osupli izvedeli, da je Donald zbolel za Covidom-19, ter da je lahko bil prav predsednik ZDA super prenašalec nevarnega virusa, kar pomeni, da so morda ogroženi tudi sami.

Prav tako oblasti mrzlično zapirajo in razkužujejo kavarne, trgovine in druge obrate, ki jih je še v četrtek obiskovala Ivanka Trump, kljub dejstvu, da je vedela za okužbo v Beli hiši in bi tudi sama morala biti v izolaciji.

MSNBC je sestavil seznam potnikov, ki so bili na letalu, s katerim sta Trump in Hope Hicks odletela na predvolilno soočanje v Ohio.

Po informacijah te televizije sta bili na krovu letala Trumpovi hčerki Ivanka in Tiffany, Ivankin mož in predsednikov svetovalec Jared Kushner, Trumpova sinova Donald Junior in Eric, ki ga je spremljala njegova žena Lara. In še vrsta drugih uradnikov.

Med člani Trumpove administracije so bili na usodnem letu član predstavniškega doma ZDA Jim Jordan, ameriški svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, šef kabineta Bele hiše Mark Meadows, ameriški tožilec, znana televizijska osebnost in Trumpova svetovalka Kimberly Gilfoyle, svetovalec Derek Lyons, vodja Trumpove volilne kampanje Bill Stepien, svetovalec Jason Miller, tiskovna predstavnica Bele hiše Kaylee McEnanney in njena pomočnica Gabi Hurt, namestnik šefa oseblja Bele hiše za odnose z javnostmi Dan Scavino in svetovalec Stephen Miller.

Portal Politico je tiste, ki so doslej testirani kot pozitivni na Covid-19 in so večinoma iz vrst administracije Bele hiše ali pa gre za vidne člane republikanske stranke, sarkastično poimenoval za pripadnike Trumpworlda - Trumpovega sveta.

Potencialno je bil izpostavljen nevarnosti okužbe tudi Joe Biden, ki je na razpravi v torek zvečer delil oder s Trumpom in prav tako med televizijskim soočanjem ni nosil maske, toda testiranje na Covid-19 je pokazalo, da Biden zaenkrat ni okužen, ker je bil verjetno predaleč od Trumpa.

Zdaj se mrzlično iščejo vsi stiki Trumpa, prve dame ZDA Melanie in Hope Hicks - doslej je potrjeno že na desetine primerov okuženih v Beli hiši – ostali naj bi bili testirani in spremljani v prihodnjih dneh.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da traja v povprečju pet do šest dni, da oseba po stiku z okuženim s koronavirusom Covid-19 začne tudi sama kazati simptome okužbe, vendar je možno, da se simptomi pojavijo šele v obdobju 14 dni.

Britanski Guardian poroča, da se je Hope Hicks začela počutiti slabo že v sredo, dan po prvem Trumpovem televizijskem soočenju z Joejem Bidnom, na katerem je spremljala Trumpa.

Kdo je sploh Hope Hicks, ki so jo v Beli hiši izbrali za super prenašalko koronavirusne bolezni in grešnega kozla Trumpove okužbe s Covidom-19?

Ta trenutek se zdi, da se bo zapisala v zgodovino kot tisto dekle, ki je do usodne srede, 30. septembra, veljala za »čustveno podporo« Donalda Trumpa, potem pa kot ženska, ki je okužila aktualnega ameriškega predsednika z nevarno koronavirusno boleznijo Covid-19.

Kar se pa tiče njenega meteorskega vzpona kariere je znano, da se je z manekenstvom začela ukvarjati že kot najstnica, in da bi bila leta 2017 izvoljena za vršilko dolžnosti direktorja za komunikacije Bele hiše potem, ko je Trump odpustil njenega predhodnika na tem položaju, Anthonyja Scaramuccija.

V orbito Bele hiše jo je izstrelilo dejstvo, da je dolgoletna prijateljica Ivanke Trump, najljubše hčerke in svetovalke ameriškega predsednika. Tako je Hope Hicks kariero začela kot piarovka Trumpove organizacije, nato pa se je med njegovo kampanjo pridružila novinarski ekipi.

Potem je nenadoma odstopila že naslednje leto, kmalu po tem, ko je pričala pred ameriškim kongresnim odborom v preiskavi domnevne vpletenosti Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Čeprav je zanikala, da je njen odstop imel karkoli skupnega z dejstvom, da ni hotela odgovoriti na nekaj vprašanj med zasliševanjem, je bil v resnici prav to razlog, da se je morala umakniti s prestižne funkcije. Toda ne za dolgo.

V začetku tega leta se je vrnila v Belo hišo, tokrat kot svetovalka predsednika Trumpa in sodelavka njegovega zeta Jareda Kushnerja.

Na številnih fotografijah je videti Donalda Trumpa v kotičkih Bele hiše v tesnem stiku s Hope Hicks.

»Nihče ni bolj zavezan izvajanju agende predsednika Trumpa kot Hope Hicks. Navdušeni smo nad njeno vrnitvijo v ekipo,« je tedaj dejal Kushner.

Čeprav ni imela izkušenj ne v politiki in ne v odnosih z javnostmi, je Hicksovi uspelo zgraditi poseben odnos s Trumpom, ki je bil pripravljen sprejeti številne njene argumente. Na številnih fotografijah je videti Trumpa v tesnem stiku s Hope Hicks.

Mediji jo opisujejo kot Trumpovo »čustveno podporo« (ob tem sploh ne omenjajo, kakšna je potem sploh vloga Melanie v Donaldovem življenju) in navajajo, da z njo v Beli hiši ravnajo, kot da je član predsednikove družine, ne pa navadna uradnica.

Viri blizu Trumpove administracije poudarjajo, da je Hicksovi uspelo obstati kot ena od Trumpovih sodelavk z najdaljšo kilometrino. zahvaljujoč dejstvu, da se ne trudi pritegniti pozornost javnosti.

Eden od virov blizu Ovalne pisarne je novinarjem zaupal, da je Bela hiša sprva nameravala prikriti, da je Hope Hicks pozitivna na Covid-19, toda ta načrt jim je prekrižala novinarka Bloomberga, ki je novico brž objavila.

Michael Wolf, avtor razvpite knjige »Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše« je razkril, da je Hope Hicks celo likala Trumpove hlače, ko sta bila na službeni poti, in to tako, da so te bile še vedno na njem.

Wolf skrivnostno navaja, da je bilo njeno ljubezensko razmerje razlog za številne trače v Beli hiši.

Dolgo časa naj bi se namreč šepetaje govorilo, da je bila Hicksova v zvezi s poročenim članom Trumpove administracije, a se je na koncu izkazalo, da gre za razvezanega Roba Porterja, Trumpovega svetovalca in odvetnika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek