REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sreča: Kapitan videl periskop in preprečil trčenje jedrske podmornice in potniške ladje

Sreča: Kapitan videl periskop in preprečil trčenje jedrske podmornice in potniške ladjePodmornica in trajekt - bližnje srečanje, Škotska

Hitra potniška ladja se je namreč izognila trčenju s podmornico, najverjetneje jedrsko, potem ko so častniki na straži opazili približevanje periskopa podmornice.

Potniška ladja je zavila in na koncu sta se obe izognili druga drugi za okoli 50-100 metrov, kar je v teh razmerah izjemno blizu.

Podmornica je namreč plula tik pod vodno gladino in se je hitro približevala potniški ladji.

Potniška ladja je zavila in na koncu sta se obe izognili druga drugi za okoli 50-100 metrov, kar je v teh razmerah izjemno blizu.

Težava je nastala zato, ker je posadka jedrske podmornice, ki je izplula iz oporišča Farslane na Škotskem, (kjer so sicer stacionirane britanske jedrske podmornice z medcelinskimi raketami Trident), »precenila oddaljenost in podcenila hitrost« potniške ladje.

Britanska jedrska odmornica

Posadka podmornice je opazila potniško ladjo Stena Superfast V11 (oziroma »superhitro Steno«) le sedem minut pred dogodkom.

Napako so naredili v »situacijski sobi« v podmornici.

V trenutku, ko so v podmornici skozi periskop zagledali trajekt, so ocenili da je ladja oddaljena 9000 do 10.000 jardov (okoli 3 km) in da bo pri hitrosti 15 vozlov potreboval okoli 12 minut, da prepluje 6000 jardov.

V resnici pa je ladja plula s hitrostjo 21 vozlov in je za isto razdaljo potrebovala le 8 minut in 34 sekund.

In to je že tretji primer, ko so se potniške ladje le za las izognile trčenju s podmornicami.

Periskop podmornice

Andrew Moll, glavni inšpektor za preiskavo pomorskih nesreč je dejal, da so opazovalci na ladji »opazili periskop, ki je molel iz vode.«

»Častnik na opazovanju je takoj sprejel ukrepe za delovanje in obrnil trajekt, da bi se izognil resnični nevarnosti trčenja,« je zapisal v poročilu.

Stena Line trajekt

Trajekt sicer redno pluje med Belfastom in mestom Cairnryan na Škotskem in lahko prevaža do 1300 potnikov.

Do nesreče je skorajda prišlo novembra pred dvema letoma, podatki o preiskavi pa so šele sedaj prišli v javnost.

Ker je bila o srečanju obveščena obalna straža, je podmornica dobila ukaz, da se takoj vrne v domače pristanišče.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek