REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojaka kršila zakonodajo in s puško grozila civilistu, SV zavajala, Glavaš molči, Tonin pa se ne čuti odgovornega

Vojaka kršila zakonodajo in s puško grozila civilistu, SV zavajala, Glavaš molči, Tonin pa se ne čuti odgovornegaVojak SV meri - toda kam, v Tonina?

Istega dne, ko smo izvedeli, da je policist oropal banko, nič hudega občan pa ga golorok ustavil, smo izvedeli tudi, da je vojak Slovenske vojske na meji z Italijo res s puško grozil civilistu, državljanu Italije in Slovenije in da so vsa prejšnja zanikanja iz vrha Slovenske vojske - neresnična.

»Ko naj bi s puško merili v sprehajalca, slovenskih vojakov na meji ni bilo«, so še konec maja poročali slovenski mediji.

Netočno.

Danes pristojni sicer trdijo, da je bil problematičen datum, da je šlo za en dan razlike, toda ker so mediji poročali o incidentu v začetku maja so bili v Ministrstvu za obrambo seveda dolžni, da preverijo delovanje Slovenske vojske za več dni, ne pa samo za en, menda napačen dan.

Danes pristojni sicer trdijo, da je bil problematičen datum, da je šlo za en dan razlike, toda ker so mediji poročali o incidentu v začetku maja so bili v Ministrstvu za obrambo seveda dolžni, da preverijo delovanje Slovenske vojske za več dni, ne pa samo za en, menda napačen dan. Naknadno so sicer ugotovili, da se incident 8. maja ni zgodil, da pa bi se lahko zgodil 7. maja.

Za takšno ravnanje pa seveda nosi odgovornost minister, ker je javnost obvestil o nečem kar je neresnica, ne da bi pred tem natančno preveril vse informacije.

Slovenski vojaki sicer pomagajo tudi pri varovanju zahodne meje, toda Slovenska vojska je sporočila, da na dan, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. Tudi policija je zagotovila, da jim vojaki »takrat« niso pomagali.

Nad dolino Glinščice blizu meje z Italijo se je namreč po navedbah Primorskega dnevnika v začetku maja zgodil incident, ko naj bi moški v uniformi, »domnevno Slovenske vojske«, nameril puško v sprehajalca.

Vojak SV Vir: FB, SV

Tržaški dnevnik v slovenščini se je skliceval na izjave priče, 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji.

Ta se je pred dnevi z dekletom sprehajal po gozdu na območju nad dolino Glinščice v občini Hrpelje - Kozina. Ko se je nekoliko oddaljil od dekleta, sta do njega prišla moška v vojaški opremi.

Eden izmed njiju naj bi sprehajalcu v angleščini ukazal, naj se nemudoma ustavi.

Za takšno ravnanje pa seveda nosi odgovornost minister, ker je javnost obvestil o nečem kar je neresnica, ne da bi pred tem natančno preveril vse informacije.  

»Prestrašil sem se. Nisem vedel, kaj se dogaja. Mislil sem, da je neki 'norec', ki se igra vojaka. Ukazal mi je, naj pokleknem. Z avtomatsko puško mi je meril naravnost v glavo je za Primorski dnevnik povedal 32-letni moški, ki je ostal neimenovan.

Ko sta moška ugotovila, da mimoidoči govori slovensko, sta se mu opravičila in ga izpustila. »Bil je vojak Slovenske vojske. Ni bil član kake varde. Utemeljil mi je, da s kolegom iščeta morebitne migrante, ki na tem območju dnevno prečkajo mejo in so na poti proti Italiji,« je še povedal za Primorski dnevnik.

Kljub temu je vojska vztrajala, da se dogodek ni pripetil.

Toda po vseh zagotovilih, da vojakov Slovenske vojske tam ni bilo je sedaj jasno, da – to ni res. Dogodek je resničen, policijsko aktivnost »iskanja migrantov« pa sta izvajala pripadnika Slovenske vojske, ki sta ves primer  - nadrejenim očitno zamolčala. Mediji so zato ocenjevali, da bi lahko bili v incident vpleteni tudi kakšni pripadniki »vard«.

Prav tako ni jasno, kam je poniknila »mešana patrulja« v tem primeru.

Slovenski vojaki sicer s policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist.

Policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z morebitnimi migranti. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, pojasnjujejo pri Slovenski vojski.

Vojaki policiji pri varovanju meje lahko pomagajo tudi brez neposredne prisotnosti policista, na t. i. premičnih opazovalnicah.

Vojak SV Vir: FB, SV

A še vedno bi morali biti v stiku s policistom in pod njegovim vodstvom prek komunikacijskih zvez. V tovrstnem primeru vojaki izvajajo naloge na način, da obveščajo policijo o zaznanih morebitnih kršitvah nezakonitih prehodov meje, nimajo pa pristojnosti zadrževanja oseb, še pojasnjujejo v Slovenski vojski.

Prav tako ni jasno, kam je poniknila »mešana patrulja« v tem primeru. Ob tem vojaki SV nimajo pristojnosti zadrževanja oseb. Kar pomeni, da sta vojaka prekoračila pooblastila, ko sta sama ustavila dvojnega državljana.

Kar pomeni, da sta vojaka prekoračila pooblastila, ko sta sama ustavljala »domnevna migranta«, potem pa sta incident zamolčala. Toda prav zato, ker sta naletela na - dvojnega državljana in ne na »migranta.«

Na domnevni incident se je odzval tudi obrambni minister Matej Tonin. Poudarjal je, da je potrebno »dogodek razčistiti« hkrati pa je tudi trdil, da bi lahko šlo za »lažno novico.«

Sedaj pa se je izkazalo, da je bila lažna novica le Toninova navedba, da bi lahko šlo za – lažno novico.

Opozicijski poslanec Matjaž Nemec je že tedaj, ko se je incident zgodil zahteval, da zaradi »mednarodnega incidenta z nepooblaščeno in nezakonito uporabo vojske« Matej Tonin odstopi, on sam pa je trdil, da je zanj »zadeva končana,« ker »na omenjeni datum, ki so ga preverili dvakrat, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov,« glede tega, kar se je »v resnici zgodilo« pa da »ne želijo špekulirati.«

Zakaj resnice niso ugotovili že takoj?

Kot je dejal obrambni minister Matej Tonin v Odmevih, je Tržačan najprej dejal policiji, da se je ta domnevni incident zgodil 8. maja, nato so v Slovenski vojski ugotovili, da 8. maja ni bilo vojakov na tisti lokaciji.

Zato je ta postopek vodila policija. Potem so nove okoliščine pokazale, da bi se ta dogodek lahko zgodil 7. maja, in nove okoliščine so pokazale verjetnost, da je bila v to vpletena vojaška oseba.

Slovenska Vojska - vaje

Takrat je policija ta postopek predala vojaškim kriminalistom, ki bodo zaslišali vojaka in ugotovili, kaj se je res zgodilo 7. maja. Preiskavo je prevzela obveščevalno-varnostna služba Morsa.

Zaradi dogodka so se vznemirili tudi v Italiji, kjer je poslanka iz vrst demokratov (PD) Debora Serracchiani sporočila, da je »v povezavi z novicami o skrb vzbujajočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo« na kratko že obvestila zunanje ministrstvo, zunanjega ministra Luigija Di Maia pa bo pozvala, naj od slovenske vlade zahteva pojasnilo o vseh vidikih tega dogodka.«

Tanja Fajon: 'Informacijo o tem so javnosti in demokratičnim institucijam nadzora prikrili, ker nismo spraševali o pravem dnevu. Kaj vse še skrivajo? Kaj vse še moramo vprašati?'

Glede lastne odgovornosti Matej Tonin meni, da obstaja le v primeru, če bi minister dal usmeritve, da naj vojaki ravnajo na ta način.

Vendar pa je v sistemu 6000 ljudi, in če bi vsakdo od njih naredil neko nepravilnost, »potem v tej državi hitro zmanjkalo ministrov, če bi moral za vsako tako stvar prevzemati odgovornost«, je pristavil Tonin.

»Minister MatejTonin in vladna koalicija so očitno vedeli, da sta vojaka SV uperila cevi v civilno osebo. Informacijo o tem so javnosti in demokratičnim institucijam nadzora prikrili, ker nismo spraševali o pravem dnevu. Kaj vse še skrivajo? Kaj vse še moramo vprašati?« se je ob tem vprašala voditeljica SD Tanja Fajon.

Robert Glavaš in Matej Toniin

Če je minister zavajal in prikrival zadevo bi moral res odstopiti.

Prav tako je res, da sta vojaka ravnala v nasprotju z veljavno zakonodajo in protokoli o ravnanju pripadnikov Slovenske vojske.

Ob tem je v parlamentu podpredsednik DZ Jože Tanko poskusil Matjaža Nemca tudi utišati ob postavljanju neprijetnih vprašanj, kar kaže, da je morda šlo za namerno prikrivanje resnice.

Ob tem bi se minister Matej Tonin moral zavedati, da v demokratičnih državah ministri ne odstopajo samo zato, kadar sami naredijo kakšno nepravilnost, pač pa tudi tedaj, kadar jo naredijo drugi, ki so podrejeni ministru in celo tedaj, ko za take zadeve niso vedeli.

Kako torej Matej Tonin in novi načelnik generalštaba SV Robert Glavaš, ki se o tej zadevi sploh ni oglasil, vodita vojsko, ki si očitno že jemlje pravico, da do civilistov že postopa nasilno? Kot v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kajti dolžni so, da vse to vedo.

Zato se v tem primeru zastavlja tudi vprašanje, kako torej Matej Tonin skrbi za Slovensko vojsko, da je kaj takšnega mogoče in kako novi načelnik generalštaba SV Robert Glavaš, ki se o tej zadevi sploh ni oglasil, vodita vojsko, ki si očitno že jemlje pravico, da do civilistov že postopa nasilno.

To je še toliko bolj nenavadno, ker naj bi bil Robert Glavaš pravi vojak, po duši, kot so ga predstavljali mediji.

»Vojaki v Sloveniji nismo padli z neba, nismo sem prišli iz neke druge države, mi smo sestavni del te družbe in smo ji izjemno pripadni. Zato res težko razumem odpor dela družbe do Slovenske vojske,« je dejal še nedavno.

Toda sprehajalcu, ki mu je vojak SV meril s puško v glavo, se je res zdelo, kakor da sta dva vojaka padla kakor z neba. In izjemne pripadnosti družbi se ne kaže z zavajanjem javnosti.

Ob tem si je nova vlada takoj po 12. marcu na vse položaje namestila svoje ljudi, za načelnika GŠ SV je namesto prej zelo kritizirane Alenke Ermenc takoj postavila Roberta Glavaša, prav zaradi menda potrebe po boljšem delu, sedaj pa vidimo, kam to vodi - v isto smer, kot že v aferi Depala vas, v posege vojakov proti civilistom in do samovolje vojakov ter prikrivanja podatkov o tem, kar se je dejansko zgodilo.

Kot v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek