REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrtno nevarna vlada: Dokumenti razkrili, kako so starostnike, prikovane v DSO-je, vnaprej obsodili na smrt

Smrtno nevarna vlada: Dokumenti razkrili, kako so starostnike, prikovane v DSO-je, vnaprej obsodili na smrtTakšno zavržno ravnanje bi bilo v vsaki urejeni državi najmanj razlog za oblikovanje preiskovalne komisije. Pa ne takšne, ki bi jo znova – vodile vladne stranke.

Informacije in navedbe o tem, da so v Sloveniji pristojni zdravniki vnaprej odločali, katerega starostnika bodo v primeru okužbe s koronavirusom poskusili zdraviti v bolnišnicah in katerega ne, so se znova pokazale kot točne, enako kot naša ocena, da minister iz vrst stranke DeSUS Tomaž Gantar zavaja javnost s svojim pavšalnim zanikovanjem omenjenega postopka.

Takšno zavržno ravnanje bi bilo v vsaki urejeni državi najmanj razlog za oblikovanje preiskovalne komisije. Pa ne takšne, ki bi jo znova – vodile vladne stranke.

Zgodbo je sicer razkril nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber v Mladini.

Ministrstvo za zdravstvo je nato priredilo tiskovno konferenco, na kateri je sedem uslužbencev in strokovnjakov po tednu dni od objave teh dejstev poskušalo na najrazličnejše načine zanikati, da je do omenjenega postopka prišlo.

Vendar je sedaj tudi RTV Slovenija objavila materialne dokaze, ki kažejo, da se je ta izjemno sporna praksa res dogajala.

Tomaž Gantar
DeSUS: Tomaž Gantar, minister

V času pandemije Covid-19 so namreč o usodi oskrbovancev vnaprej odločali s pomočjo »vložnih listov« in na tej podlagi izdelovali »sezname« tistih, ki so do zdravljenja upravičeni in drugih – ki niso. Ne da bi o tem sploh obvestili oskrbovance in svojce.

»Oživljanje NE, intubacija NE, predihavanje NE, dializa NE, diagnostične preiskave NE, antibiotiki NE …«

Tako namreč piše na obrazcu za oskrbovanca enega izmed slovenskih domov za starostnike z diagnozo demenca, nepokreten, hipertenzija …

V strahu, da ne bi bil zdravstven sistem preobremenjen, so bili s kombinacijo teh dveh ukrepov mnogi obsojeni na smrt v času, ko bi jih bolnišnice in dosledno pošiljanje vseh okuženih v bolnišnice, ne glede na starost – lahko rešile.

Regijska komisija ministrstva za zdravje je presodila, da se ob morebitni okužbi z novim koronavirusom pri tem starostniku opusti medicinsko neutemeljeno zdravljenje in se nadaljuje samo paliativna oskrba.

Tako je bila 10. aprila omenjena omisija v Centru starejših občanov (CSO) Lucija, kjer k sreči niso imeli okužb.

Oskrbovancev niso pregledali v »živo«, pač pa samo na papirju.

»Komisija je bila povezana z domsko zdravnico, mi nimamo dostopov do teh kartonov, na podlagi teh kartonov so naredili klinično sliko teh uporabnikov, popisali njihovo zdravstveno stanje,« je za TV Slovenija povedala direktorica lucijskega doma Marinela Šavle Reščič.

Starejši v Sloveniji - prepuščeni smrti, predsedenik jim prepeva podoknico

Diplomirana medicinska sestra Maja Anžič, ki je vodja zdravstvene nege v CSO-ju Lucija pa je te navedbe potrdila: »Prisotna sem bila pri delu komisije. To so sestavljali štirje zdravniki; dva s področja interne medicine in dve zdravnici družinske medicine.«

Ministrstvo je tej in podobnim »komisijam« po Sloveniji poslalo formular na A4-papirju.

V primeru okužbe bi se tako pri teh pacientih ne izvajali številni ukrepi, ki bi sicer lahko rešili življenje.

Poimenovali so ga 'vložni list', ker se ga potem vloži v karton starostnika.

Ta formular so zdravniki izpolnili s podatki o zdravstvenem stanju oskrbovanca.

To so bili formularji, kjer na koncu piše, da bi v primeru okužbe s Covid-19 opustili npr. reanimacijo, intubacijo, ventiliranje, antibiotike in podobno.

V primeru okužbe bi se tako pri teh pacientih ne izvajali številni ukrepi, ki bi sicer lahko rešili življenje.

Vložni list

Zdravniki se ne spomnijo, da bi kaj podobnega vnaprej napisali za druge paciente.

Na enem izmed obrazcev jasno piše, da za 91-letnega bolnika v primeru okužbe z novim koronavirusom ni mogoče pričakovati izboljšanja prognoze in da napotitev v bolnišnico ni utemeljena.

Rezultat je rekordno število smrti starostnikov v strukturi vseh smrtnih žrtev zaradi Covida-19. V Evropi, morda celo na svetu ...

Kot je o tem poročala Eugenija Carl pri tem ni nezanemarljiv podatek, da je take ocene ministrstvo zbiralo »na zalogo«, torej vnaprej – in to v času, ko so bile bolnišnične kapacitete le 35-odstotno zasedene.

Najbolj strah vzbujajoče pa je, da za te sezname niso vedeli in ne vedo ne starostniki ne njihovi svojci.

Znano sicer je, da so v nekaterih državah, na primer v Italiji in Španiji, ob pomanjkanju respiratorjev s posebnimi protokoli uvedli pravila, po katerih podobno kot na bojišču zdravniki zdravijo najprej tiste, ki imajo največ možnosti za preživetje. O tem smo tudi poročali.

Vložni list

Toda v primeru Slovenije sta šokantni predvsem dve dejstvi – prvič, da so se seznami tistih, ki naj bi bili »odpisani« pripravljali vnaprej, ne pa konkretno na licu mesta, v bolnišnicah, in drugič, da so bili številni starostniki še dodatno ogroženi zaradi odločitve vlade, da ostanejo v domovih, kjer so se okužbe hitro širile.

V Sloveniji so se seznami tistih, ki naj bi bili »odpisani« pripravljali vnaprej, ne pa konkretno na licu mesta, v bolnišnicah, in drugič, da so bili številni starostniki še dodatno ogroženi zaradi odločitve vlade, da ostanejo v domovih, kjer so se okužbe hitro širile.

Rezultat je rekordno število smrti starostnikov v strukturi vseh smrtnih žrtev zaradi Covida-19.

V Evropi, morda celo na svetu ...

V strahu, da ne bi bil zdravstven sistem preobremenjen so bili s kombinacijo teh dveh ukrepov mnogi obsojeni na smrt v času, ko bi jih bolnišnice in dosledno pošiljanje vseh okuženih v bolnišnice, ne glede na starost – lahko rešile.

Takšno zavržno ravnanje bi bilo v vsaki urejeni državi najmanj razlog za oblikovanje preiskovalne komisije.

Pa ne takšne, ki bi jo znova – vodile vladne stranke.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek