REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaotično odpiranje meja: Vse za krepitev mita o zmagi nad pandemijo, neokuženi Sloveniji in nevarni soseščini

Kaotično odpiranje meja: Vse za krepitev mita o zmagi nad pandemijo, neokuženi Sloveniji in nevarni soseščiniUkrepi na meji z Italijo

Odpiranje meja Slovenije ob sproščanju ukrepov je, kot vse kaže, enako kaotično, arbitrarno in nelogično, kot je bilo njihovo zapiranje.

Pri zapiranju je danes več ali manj jasno, kaj vse je bilo narobe. Slovenija praktično nobene meje sploh ni »zaprla«, pač pa so njene meje zaradi prepoznega odziva zaprle druge države.

Mejo s Slovenijo so tako zaprle Avstrija, Madžarska in Hrvaška.

In prehod teh meja je za zdaj sprostila samo Hrvaška, pa še to ne brez pridržkov.

Vse kaže, da ne Avstrija in ne zaveznica te vlade Madžarska še niso »prepoznale«, da je Slovenija šampionka zmage nad pandemijo.

Pri tem je povsem jasno, zakaj je slovenska vlada razglasila konec pandemije. Papirnata razglasitev je služila samo temu, da bi domači in tuji mediji poročali o tej novici in »najboljši epidemiološki sliki« Slovenije.

Ta slika pa seveda še zdaleč ni tako dobra, predvsem pa ni najboljša v Evropi.

Italija meje s Slovenijo ni zapirala nikoli, jo je pa »zaprla« Slovenija – pa še to samo na pol.

Tako, da je dovoljevala vstop državljanom Italije z majhno temperaturo (do 37,5 Celzija), če niso imeli vidne okužbe »zgornjih dihal.«

Pri tem je povsem jasno, zakaj je slovenska vlada razglasila konec pandemije. Papirnata razglasitev je služila samo temu, da bi tuji mediji poročali o tej novici in »najboljši epidemiološki sliki« Slovenije.

In to celo v trenutku, ko je pandemija v Italiji dnevno kosila stotine žrtev.

Te ukrepe Šarčeve vlade je Janševa vlada ostro kritizirala – in jih nato izvajala naprej v praktično istem obsegu.

Vlada je potem res nekoliko »zaostrila« ukrepe. Ampak kako? Tako, da je prebivalcem z nesmiselnim in tudi neustavnim ukrepom omejila gibanje na lastno občino.

Zgodba se sedaj ponavlja v obratni smeri.

Ob sproščanju ukrepov je vlada zatrdila, da bo pri ocenjevanju dovoljenih ukrepov upoštevala epidemiološko sliko v posameznih državah. Te podatke pa naj bi posredoval NIJZ.

Naredili naj bi celo seznam takšnih držav. Na tem seznamu pa je sedaj ena sama država. In seznamu z eno samo državo se težko reče seznam.

Kmalu zatem je Slovenija sprostila prihode v Slovenijo za zaposlene v transportu iz drugih držav ter za vse s stalim ali začasnim prebivališčem v Hrvaški. Istočasno je sprostila tudi prihode iz vseh držav EU.

Kljub temu, da so v NIJZ bili zaskrbljeni predvsem zaradi odpiranja meja z Italijo - ne pa z državami, ki so sedaj na karantenskem seznamu slovenske vlade.

Protikorona zastava
Protikorona zastava

Istočasno pa so prihodi iz številnih drugih držav v Slovenijo še vedno praktično nemogoči, saj je za te prebivalce nujna 14-dnevna obvezna karantena.

Po svetu je veliko držav, kjer je epidemiološka slika boljša od tiste v Sloveniji. Gre za evropske države izven EU, pa tudi številne druge države sveta, ki so v Aziji ali v Afriki.

Po svetu je veliko držav, kjer je epidemiološka slika boljša od tiste v Sloveniji. Gre za evropske države izven EU, pa tudi številne druge države sveta, ki so v Aziji ali v Afriki.

Poglejmo samo en primer. Senegal je država v Afriki z okoli 16 milijoni prebivalcev. Pravkar razvijajo test na koronavirus, ki bo stal samo en dolar in bo rezultate pokazal že v 10-tih minutah, za razliko od testov, ki jih delajo v Evropi in ZDA in stanejo od nekaj deset pa do 250 dolarjev.

V Senegalu, kjer so zelo hitro zaprli meje, iskali okužene in vsem ponudili mesto v bolnišnicah so za zdaj zabeležili le 30 smrtnih žrtev zaradi Covida-19.

Vendar pa prihod v Slovenijo iz te države še vedno ni mogoč, niti z negativnim CPR testom. Isto velja tudi za druge države izven EU – BiH, Srbijo, Črno goro, Albanijo, Moldavijo, Gruzijo, Ukrajino, Armenijo, Azerbajdžan, Kosovo itd.

Zemljevid okuženosti s koronavirusom - Evropa, maj

Za vse te je značilno, da imajo manjše število smrtnih žrtev na milijon prebivalcev od Slovenije in manj okuženih.

Imajo, kot bi lahko rekli, veliko boljšo epidemiološko sliko od Slovenije.

Kljub temu Slovenija prihode vseh – tudi državljanov EU ali lastnih državljanov – prepoveduje oziroma jim omogoča vrnitev le ob pogoju 14–dnevne obvezne karantene na domačem naslovu v Sloveniji, ali pa v nekem drugem objektu.

Ob tem novi predpisi v Sloveniji ne omogočajo več niti »skrajšanja« 14-dnevne karantene s pomočjo testa.

V nasprotju s tem pa je mogoč v Slovenijo brez težav prihod prebivalcev iz Italije, Španije, Velike Britanije, Švice in številnih drugih držav, ki se ponašajo z bistveno večjo stopnjo okuženosti kot je v Sloveniji.

Očitno je, da je odločitev slovenske vlade politična in nima zveze s stroko. Iz strokovnih krogov je bilo že doslej jasno povedano, da so prepovedi vstopov v države smiselne in nujne pri zajezitvi epidemije le tedaj, kadar je stopnja okuženosti v tujih državah višja od tiste doma.

Ko te stopnje postanejo podobne, takrat ukrepi omejevanja postanejo nesmiselni.

Še bolj nesmiselni so v razmerju do držav, kjer je okužb manj kot v Sloveniji.

Le zakaj bi moral nekdo, ki prihaja iz povprečno precej manj kužne BiH ali Albanije na primer v Sloveniji v 14-dnevno obvezno karanteno, medtem ko tistim, ki prihajajo v Slovenijo iz nekdanjega »evropskega Wuhana«, na primer iz Bergama ali severne Italije – to ni potrebno?

Vendar so ukrepi Grčije in Srbije logični - ali se dopušča prihod vseh, ker je epidemiološka slika res tako dobra (Srbija), ali pa se omejujejo prihodi iz bolj okuženih držav (Grčija), ne pa obratno, kot to nerazumno počne slovenska vlada.

Ali pa na primer iz Velike Britanije, kjer imajo že več kot 35. 000 smrtnih žrtev, epidemije pa še zdaleč ni konec.

To je povsem nelogično.

Grčija je, na primer, že napovedala, da bo meje odprla za državljane Hrvaške, Srbije, BiH, Bolgarije, Romunije, Albanije in še nekaterih držav, ki imajo malo okuženih, ne pa tudi za Veliko Britanijo, kjer je okuženih še veliko.

V Srbiji so, na primer, zaradi zelo dobre epidemiološke slike meje že odprli za vse potnike, državljani Srbije pa so s prvimi letali Air Serbie že brez težav odpotovali v Švico in Nemčijo.

Do konca meseca naj bi bile odprte tudi letalske povezave s Slovenijo. Air Serbia naj bi bila celo prva letalska družba, ki bo Slovenijo znova povezala s svetom.

Air Serbia

Toda to s 14-dnevno obvezno karanteno seveda ne bo mogoče, ker potnikov, ki bi imeli čas za takšen hec, preprosto ne bo.

Vendar so ukrepi Grčije in Srbije logični - ali se dopušča prihod vseh, ker je epidemiološka slika res tako dobra (Srbija), ali pa se omejujejo prihodi iz bolj okuženih držav (Grčija), ne pa obratno, kot to nerazumno počne slovenska vlada.

Zakaj torej takšna nelogičnost pri »sproščanju« ukrepov slovenske vlade?

Zakaj Slovenija dopušča prihode iz bolj kužne zahodne Evrope, medtem ko jih prepoveduje iz ostalih držav?

O tem, da je neka evropska država preklicala epidemijo se je seveda poročalo. Tviti vlade in njenega predsednika ter UKOM-a kažejo, da so takšen učinek pričakovali in ga nato izkoriščali v propagandnem smislu. Tako je bil zgrajen mit o Sloveniji, zmagovalki pandemije.

Zakaj to počne vlada, ki je imela toliko za povedati o nevarnih »smučarjih v Italiji«, ki so v Slovenijo zanesli nevaren virus, sedaj pa meje sama odpira, istočasno pa vztraja pri karanteni za potnike iz držav, ki so še manj okužene kot Slovenija.

Odgovor na to dajejo morda sporočila slovenske vlade.

Takoj zatem, ko je Janez Janša napovedal, da ima Slovenija »najboljšo epidemiološko sliko« je Slovenija postala vsaj za en dan vest mednarodnih agencij in medijev.

O tem, da je neka evropska država preklicala epidemijo se je seveda poročalo. Tviti vlade in njenega predsednika ter UKOM-a kažejo, da so takšen učinek pričakovali in ga nato izkoriščali v propagandnem smislu.

Tako je bil za domače potrebe zgrajen mit o Sloveniji, zmagovalki pandemije. V tujini - na primer v Avstriji in celo na Madžarskem - mu seveda ne verjamejo, če ne, bi meje s Slovenijo že odprli.

V ta namen se je vlada, da bi bil absurd celo večji, okitila celo z zastavo, ki so jo izdelali slovenski heraldiki.

Slovenija - zmaga nad korono

Jasno, vsaka vojna zahteva tudi bojni prapor in Slovenija si je v ta namen izmislila tudi bojno zastavo, v kateri je dosegla svojo »zmago.« Za belo zastavo, na kateri je narisana polomljena »korona« se hahlja tudi državni sekretar Andrej Šter.

Odpiranje meja Slovenije in istočasno omejevanje prihodov iz drugih držav ima zato samo en, propagandni in politični namen – umetno vzpostavljanje razlike med čisto in »evropsko« Slovenijo in »umazanim in okuženim« ostankom sveta.

Odpiranje meja Slovenije in istočasno omejevanje prihodov iz drugih držav ima zato samo en, propagandni in politični namen – umetno vzpostavljanje razlike med čisto in »evropsko« Slovenijo in »umazanim in okuženim« ostankom sveta.

Slovenija je torej »čista« in »zdrava«, za to pa se moramo zahvaliti predsedniku vlade in vladi, karantena pa je namenjena »nezdravim«, ki – kak značilno – so za to vlado seveda očitno le na »jugu« celine.

Ta jug se začne na hrvaški meji in od tu na čisto Slovenijo odslej preži nevarnost pandemije.

Zato je potrebna karantena za vse, ki prihajajo od tam. Celo za državljane EU in državljane Slovenije, v kolikor so kolovratili po tem nečistem jugu Evrope.

Koronavirus po Evropi

Ta zgodba, ta mit o čisti Sloveniji in »umazanem jugu«, ta novodobni roman iz časov pandemije, ki je izpovedana skozi predpise, ki jih sprejema sedanja vlada ima eno samo napako –, da je namreč skregana z razumom in podatki.

Da bi bil mit o zmagi Slovenije nad pandemijo ustrezno zavarovan je Slovenija v dokaz tega, kako nekužna je postala, po eni strani odprla meje (do drugih držav EU), po drugi strani pa uvedla karanteno za menda »bolj kužne« - pa čeprav to dejansko niso.

Nevarnosti okužbe iz tujine vsaj v tem trenutku preprosto več ni, ali pa je zmanjšana na minimum, v kolikor pa obstaja, so potencialno najbolj nevarni prihodi državljanov iz sosednje Italije ali Španije in Nemčije, ne pa iz jugovzhodne Evrope ali celo Afrike.

Te države imajo celo boljšo epidemiološko sliko od Slovenije. To je morda dejstvo, toda če je tako, potem nam vlada s svojimi ukrepi sporoča, da je pač – še toliko slabše za dejstva.

Da bi bil mit o zmagi Slovenije nad pandemijo ustrezno zavarovan je Slovenija v dokaz tega, kako nekužna je postala, po eni strani odprla meje (do drugih držav EU), po drugi strani pa uvedla karanteno za menda »bolj kužne« - pa čeprav to dejansko niso.

S tem pa je ravnala v nasprotju z lastno zavezo, da bo meje odpirala odvisno od epidemiološke slike v drugih državah.

Vse zaradi propagandnega ohranjanja mita izjemne uspešnosti aktualne slovenske vlade, neverjetnih uspehov modrega vodstva države in »naše zmage«.

Kako značilno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek