REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V SMC in DeSUS se »distancirajo«, a prepozno: Logar tokrat prosil Evropsko komisijo za napad na Slovenijo in pravosodje

V SMC in DeSUS se »distancirajo«, a prepozno: Logar tokrat prosil Evropsko komisijo za napad na Slovenijo in pravosodjeZgoraj in spodaj: Janša, Logar, Gantar in Pivec

Medtem ko v vsaj dveh vladnih strankah – SMC in DeSUS – zaradi enostranskih in pogosto povsem ideoloških potez stranke SDS že vre, kadri SDS-a nadaljujejo s potezami, ki delijo vlado in javnost.

Po enostranskem pismu Svetu Evrope in mednarodnim organizacijam o problemih slovenskih »komunističnih« medijev je o istem problemu notranjim ministrom drugih držav najprej poročal notranji minister, nadaljeval pa je zunanji minister Anže Logar, ki je v posebnem spremnem pismu od Evropske komisije (EK) zahteval, da se kritično odzove na slabo stanje v slovenskem pravosodju.

Medresorsko poročilu o vladavini prava v Sloveniji je bilo sicer med vladnimi strankami usklajeno - toda Anže Logar je ob tem napisal še spremno pismo, katerega vsebina se bistveno razlikuje od usklajenega poročila.

V angleščini napisano Logarjevo pismo je vsebovalo besedo »riti« - verjetno je šlo za napako, ki pa o piscu pisma pove veliko.

Vendar je zdaj tudi Logarjevo pismo Evropski komisiji - stališče države.

V angleščini napisano Logarjevo pismo je vsebovalo tudi besedo »riti« (verjetno je šlo za napako, ki pa o piscu pisma pove veliko), zahteva pa odziv EK zaradi zastojev in zastaranja v slovenskem pravosodju, izgubljenih tožb pred ESČP, odvzema mandata nekaterim poslancem (obsojenemu Janezu Janši v času afere Patria) in fotografiranja nekaterih sodnikov s »totalitarističnimi simboli« (ki to niso, ker zvezd, srpa in kladiva ni mogoče izenačiti z npr. kljukastim križem).

Vsekakor pa je zelo nenavadno tudi to, da na podlagi takšnih, enostranskih in tudi netočnih navedb zunanji minister, ki bi moral zastopati in braniti državo, mednarodne institucije poziva k napadu na lastno državo.

Anže Logar je namreč tudi zapisal, da smo v Sloveniji »pogrešali« kritičen glas Evropske komisije ob vseh teh različnih »nepravilnosti«, kot jih vidi sedanji zunanji minister.

Z vsem tem se ni strinjala Lilijana Kozlovič, pravosodna ministrica iz kvote SMC, ki je javno povedala, da stanje v pravosodju, kar je njena pristojnost in ne pristojnost Logarja, vidi povsem drugače.

Tomaž Ganar
Tomaž Ganar, DeSUS

Vsa ta nasprotja so pripeljala tudi do sporov med Aleksandro Pivec in Tomažem Gantarjem v DeSUS.

Predsednik sveta stranke DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da se mora nemudoma sestati svet stranke in določiti mejo, do katere bo stranka še sodelovala v koaliciji.

Tomaž Gantar: 'Nagibam se k odhodu, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način.'

Tomaž Gantar je za četrtek že sklical izredno sejo sveta stranke, na kateri bodo določili mejo, do katere je stranka še pripravljena sodelovati v koaliciji.

»Nagibam se k odhodu, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način in če ne bomo mogli že v kratkem izpeljati določenih stvari, za katere se zavzema naša stranka,« je za Dnevnik povedal Gantar in pojasnil, da je za DeSUS izjemno moteče odpiranje ideoloških tem s strani največje koalicijske stranke SDS.

Del podpornikov vlade moti tudi sočasna »basen« o medijih, ki jo je spesnil in na vladnih spletnih straneh objavil predsednik vlade Janez Janša.

Zanimivo je, da predsednica DeSUS Aleksandra Pivec ponedeljkovega zapisa premierja Janeza Janše o stanju v medijih še ni uspela prebrati.

A kot je poudarila, je izjemno moteče, da vsebinsko delo motijo osebni ideološki pogledi. Če bodo ti prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju, je dejala.

Anže Logar in Viktor Orban
Anže Logar je tiho, ko v sosednji Madžarski objavljajo nesprejemljive zemljevide, glasno pa poziva Evropsko komisijo, da naj kritično oceni delovanje slovenskih institucij.

»Siljenje lastnega naroda v navidezno ideološko vojno vodi zgolj v razkroj naše družbe in v sovraštvo, ki ima lahko pogubne posledice,« je zapisala. Vendar je že pred tem objavila, da je predsednik vlade drugače nadvse vljuden in »strateško razmišljujoč.«

Njena naklonjenost Janši bi lahko bila povezana tudi z dejstvom, da je bila močno kompromitirana že v času afere SRIPT, zaradi česar jo je napadala tudi opozicija ob medijski podpori desnih medijev, ki pa so z napadi neposredno pred njenim prihodom na mesto predsednice DeSUS takoj prenehali.

Pivčeva je od tedaj odvisna od Janeza Janše, ki ima takšne odvisne politike zelo rad.

Aleksandra Pivec: 'Siljenje lastnega naroda v navidezno ideološko vojno vodi zgolj v razkroj naše družbe in v sovraštvo, ki ima lahko pogubne posledice.'

Prav zato naj bi bila Aleksandra Pivec pripravljena zamenjati generalno sekretarko DeSUS-a Nino Stankovič, ki je Pivčevi pomagala premagati Karla Erjavca na zadnjem volilnem kongresu stranke.

Gre za desno roko Gantarja. Gantar je nato takoj v intervjuju za Večer dejal, da je bilo v stranki vedno veliko nezadovoljstva, ko je bil DeSUS del desne koalicije.

Čeprav je sam želel v koalicijo z Janšo je očitno že precej drugačnega mnenja danes, ko lahko vidi, kam ta politika vodi.

Tudi v nekaterih političnih strankah, tako koalicijskih kot opozicijskih, so se kritično odzvali na ponedeljkov zapis premierja Janeza Janše o medijih, ostri pa so tudi do spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji.

V koalicijskih SMC in DeSUS se od dopisa sicer distancirajo.

Janša, novinarji in tviti
Za neprimerne tvite Kriznega štaba nihče ni prevzel odgovornosti, Janši pa je na koncu v sporu z novinarkama TV SLO s škandalozno sodbo dalo za prav celo Vrhovno sodišče, ki v označevanju novinark s prostitutkami ni videlo nič žaljivega.

V SMC s spremnim dopisom zunanjega ministra iz vrst SDS po trditvah vodje poslanske skupine Janje Sluga niso bili seznanjeni, zato ga ne jemljejo kot stališče vlade in se od njega distancirajo. Po njihovem mnenju ruši ugled sodstva in navzven škoduje ugledu Slovenije.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je na Twitterju zapisal, da se stanje v pravosodju izboljšuje, vendar z njim ne morejo biti zadovoljni.

Preveč je zastaranj v odmevnih primerih, nekatera kljub dokazom ne doživijo sodnega epiloga, je opozoril.

V delu opozicije so Janšev zapis in Logarjev spremni dopis glede vladavine prava označili kot nesprejemljiv.

Do Logarjevega zapisa je bila v popoldanski izjavi kritična celo predsednica DeSUS Aleksandra Pivec.

Nedopustno se ji zdi, da se medresorsko usklajeno poročilo pospremi z dopisom, ki odraža osebne poglede.

V delu opozicije so Janšev zapis in Logarjev spremni dopis glede vladavine prava označili kot nesprejemljiv.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je odzval na Twitterju.

»Namesto, da vlada vsak dan objavlja napake prejšnje vlade in nekorektna pisma predsednika vlade o slovenskih medijih, naj se raje posveti izhodni strategiji za ekonomijo. Zdravstveno smo (zaenkrat) zmagali, gospodarsko in družbeno pa ne vem, če bomo. S takimi ravnanji zagotovo ne,« je zapisal.

Marjan Šarec je do svojega naslednika kritičen, Matej Tonin pa je kritičen do marsikoga, le da si kritike na račun Janše očitno nikoli ne upa izreči.

Glede slednjega bodo zahtevali sklic skupne seje odborov DZ za zunanjo politiko in za pravosodje, so pojasnili v SD.

Da poročilo, ki so ga pripravile strokovne službe, minister za zunanje zadeve pokomentira z osebnim pismom, je po mnenju nekdanje ministrice za pravosodje Andreje Katič nesprejemljivo.

Od aktualne ministrice Lilijane Kozlovič pričakuje, da bo odločneje stopila v bran pravosodnim organom.

Ob tem pa je Katičeva pojasnila, da jih je zmotil predvsem način, na katerega je pismo napisano.

V mednarodnih odnosih velja, da je vse to, kar je zapisano, uradno stališče države. Dokumenti o medijih in pravosodju v Sloveniji, ki jih je poslalo v svet MZZ so uradna stališča – Slovenije.

Ko vidni politik, kot je zunanji minister, izraža nestrinjanje z odločitvami, ki jim niso všeč, po njenem mnenju ruši neodvisnost sodstva.

»Očitno je zunanji minister svojo pozicijo zlorabil v politične interese svoje stranke,« je ocenila evropska poslanka Tanja Fajon. Po njenem mnenju to Slovenijo v času, ko se bližamo predsedovanju EU, postavlja stran od jedrne Evrope, vodi v Višegrajsko skupino, postavlja se nad vladavino prava, ki je danes temeljna vrednota EU.

Janšev zapis pa je Fajonova označila za sramotilen, nedopusten in nizkoten, kot zlorabo institucije predsednika vlade proti svobodi medijev.

Ugotavlja, da Janša v zapisu uporablja zaskrbljujoč jezik ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Dejala je še, da jo kolegi v Bruslju že pogosto sprašujejo o dogajanju v Sloveniji in zaskrbljeno spremljajo razmere.

Koordinator Levice Luka Mesec je danes ocenil, da je Janša v pismu uporabil populistično retoriko spodkopavanja medijev in avtoritet v družbi.

Vendar pa po mnenju Mesca s tem Janša samo kaže svoje »avtoritarne tendence.«

Tudi Logarjev dopis je Mesec označil za nesprejemljiv in dodal, da imamo opravka s praksami, ki jim v demokratični državi ne bi smelo biti mesta.

Pri vsem skupaj pa je še posebej zavržno to, da vsi, ki posredno kritizirajo Janšo ali Logarja njune poglede ocenjujejo kot npr. »rušenje pravosodja«, njune zapise pa kot »basni« ali »spremna pisma«, ki so nekakšen dodatek k uradnim dokumentom države.

V mednarodnih odnosih velja, da je vse to, kar je zapisano, uradno stališče države.

Dokumenti o medijih in pravosodju v Sloveniji, ki jih je pod taktirko Logarja poslalo v svet MZZ so torej uradna stališča – Slovenije.

Za takšno početje pa so soodgovorne tudi vse stranke, ki so dale glas za to, da se na ključih mestih za državo pojavijo osebe, ki delujejo na takšen način.

In če Logar in Janša sramotita državo, jo tudi v imenu vseh strank, ki tvorijo vladajočo koalicijo.

Pod črto: Logar in Janša lahko počneta kar koli se jima zljubi preprosto zato, ker jima pohlevne in neenakopravne članice vladne koalicije to - dopuščajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek