REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Johnson na intenzivni negi, dovajajo mu kisik

Boris Johnson na intenzivni negi, dovajajo mu kisikBoris Johnson - bolnišnica St.Thomas

Ko smo včeraj objavili poročilo agencije RIA, da bo Boris Johnson priklopljen na respirator, so kmalu zatem sledili demantiji iz Velika Britanije. Preko Twitterja se je oglasil sam Boris Johnson in poudaril, da je dobro in da je v bolnišnici zgolj zaradi »testov.«

Toda sedaj so britanski mediji priznali, da se mu je še isto popoldne, ko naj bi objavil svoj optimističen tvit, »stanje poslabšalo« in da so ga nato odpeljali na oddelek intenzivne nege.

S tem so bile potrjene tudi navedbe ruske tiskovne agencije, ki je razkrila, da je stanje Borisa Johnsona veliko bolj resno, kot to priznava britanska vlada.

Britanskemu premierju Borisu Johnsonu, ki je okužen z novim koronavirusom, se je tako zdravstveno stanje poslabšalo, zaradi težav z dihanjem pa so mu morali dovajati kisik. Noč je preživel v londonski bolnišnici, na oddelku za intenzivno nego.

»Ker je težko dihal, so mu morali dovajati kisik. Ob 19. uri so sprejeli odločitev, da ga prestavijo na oddelek za intenzivno nego,« je poročal Sky News.

Na intenzivni negi ima Johnson na dosegu ventilator za primer, če bi potreboval pomoč pri dihanju.

James Gallagher, novinar in zdravstveni specialist BBC-ja pa je pojasnil, da »v intenzivniem oddelku zdravniki zdravijo najbolj bolne paciente« ter da je »sprejem v intenzivni oddelek najbolj jasen znak, kako bolan je predsednik vlade.«

Ni vsak pacient na intenzivnem oddelku ventiliran, toda okoli dve tretjini jih je priključenih v roku 24 ur, če gre za okužbo, ki povzroča Covid-19.

V BBC-ju sicer še vedno vztrajajo, da je Johnson »pri zavesti in ni na ventilatorju«, vendar dodajajo: »Ni vsak pacient na intenzivnem oddelku ventiliran, toda okoli dve tretjini jih je priključenih v roku 24 ur, če gre za okužbo, ki povzroča Covid-19

Bolezen namreč napada pljuča in povzroča pljučnico ter oteženo dihanje.

Telo se zato s težavo bori, da bi dobilo dovolj kisika v kri, kar je nujno potrebno za delovanje vseh vitalnih organov.

Britanskega premierja Borisa Johnsona so v bolnišnico St. Thomas blizu Westminstrske palače sicer sprejeli v nedeljo zvečer.

Tja so ga po nasvetu njegovega osebnega zdravnika odpeljali iz preventivnih razlogov, da bi opravili vrsto »rutinskih testov«, saj je imel po desetih dneh samoizolacije še vedno simptome bolezni Covid-19, vključno s povišano telesno temperaturo.

Boris Johnson

Da je okužen, je sicer razkril 27. marca.

Mediji so tudi zabeležili, da se je v začetku preteklega meseca (3. marca) še rokoval v bolnišnici, ki zdravi paciente s koronavirusom in da je imel pozneje še celo vrsto stikov.

Johnson sicer nima uradnega namestnika, je pa svoje naloge poveril zunanjemu ministru Dominicu Raabu.

Toda istočasno se že pojavljajo ocene, da to ni najbolj smiselno in da bi sedaj moral te naloge prevzeti zdravstveni minister ali nekdo iz kabineta.

Vsi, ki so priključeni na respiratorje so običajno ne opomorejo prej kot v treh tednih ali še daljšem časovnem obdobju, utrpijo pa lahko tudi posledice – zmanjšano kapaciteto pljuč.

Sedaj je prav tako jasno, da Johnson celo, če si bo hitro opomogel, še nekaj časa ne bo mogel normalno opravljati svojega dela.

V trenutku, ko Veliko Britanijo in svet pretresa pandemija, državo pa čakajo še težka pogajanja z EU in odhod iz EU do konca leta bo odsotnost predsednika vlade še toliko bolj nevarna za Veliko Britanijo.

Sedaj je prav tako jasno, da Johnson celo, če si bo na hitro opomogel, še nekaj časa ne bo mogel normalno opravljati svojega dela.

Obžalovanje, da je njegov prijatelj na intenzivni negi, je izrazil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Trump je dejal, da cela Amerika moli zanj.

»Je res nekaj posebnega, močan, odločen, ne odneha,« je dejal Trump in dodal, da je stopil v stik z dvema podjetjema glede možnih zdravil za Johnsona.

Ni povedal, katerima, je pa povedal, da je poklical Johnsonove zdravnike.

»Ko te vzamejo na intenzivno nego, postane to zelo resno s to boleznijo,« je še dejal. Odzvali so se tudi številni drugi svetovni politiki in Johnsonu zaželeli okrevanje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek