REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Korona prinesla nekaj dobrega: Brezdomce spravljajo s cest v sobe, hotele in najemniška stanovanja

Korona prinesla nekaj dobrega: Brezdomce spravljajo s cest v sobe, hotele in najemniška stanovanjaBrezdomec. Kako naj se samoizolira - na ulici?

Koronavirus je ponovno postavil v ospredje še eno, pogosto na družbeno obrobje odrinjeno vprašanje - brezdomstva.

Zahtevam vlad po vsem svetu, da naj se samoizolirajo, brezdomci seveda ne moreju slediti.

Ko namreč vsi odhajajo v »samoizolacijo«, brezdomci, ki domov nimajo, ostajajo na ulicah.

Policije sveta ta problem rešujejo tako, da običajno ignorirajo brezdomce in jih kljub zapovedanemu režimu izolacije ne naganjajo z ulic.

V Barceloni je na ulicah ostalo okoli 1000 brezdomcev. Za del teh so našli namestitev v stari šoli in prodajalni pohištva.

Podobno je v drugih državah.

Težava je tudi, ker ne morejo več prosjačit in ostajajo brez sredstev za preživljanje.

Težava je tudi, ker ne morejo več prosjačit in ostajajo brez sredstev za preživljanje.

V Srbiji, na Hrvaškem in še v nekaterih državah policije brezdomce za zdaj ne kaznujejo, njihovi problemi pa so enaki kot po vsem svetu.

Odlok, s katerim je tako srbska kot hrvaška vlada prepovedala zbiranje ljudi na javnih mestih, ima nekatere izjeme, toda med izjemami ni brezdomcev. Ti bi si morda želeli ostati doma, a doma nimajo, praviloma pa na cesti živijo - skupaj.

Pred dnevi je Hana Košan, predstavnica društva Kralji ulice, opozorila, da bi tudi v Sloveniji lahko prišlo do italijanskega scenarija, ko so brezdomci, tako tisti s koronavirusom kot brez, ostali na cesti prepuščeni samim sebi, nato pa so jim policisti celo pisali kazni zaradi zadrževanja na javnem mestu.

Z odlokom vlade je zdaj to možno tudi v Sloveniji, zagrožena kazen pa je od 70 do 400 evrov.

Brezdomci

Obenem brezdomci in odvisniki ostajajo tudi brez dostopa do pitne vode, kajti javna stranišča v Ljubljani so še vedno zaprta, čeprav na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost pravijo, da ne bi smela biti.

Vladna odredba sicer javnih stranišč izredno ne omenja.

Vendar pa jo na ljubljanski občini razumejo tako, da je potrebno javna stranišča in pitnike zapreti, ker jih je uporabljalo večje število ljudi, med katerimi bi lahko prišlo do prenosa okužbe.

Sedaj bodo brezdomci, vsaj začasno, dobili streho na glavo in tudi možnost samoizolacije. Ob tem pa še denarno pomoč za najnujnejše potrebščine.

Ampak sedaj bodo brezdomci, vsaj začasno, dobili streho na glavo, dostop do tekoče vode in tudi možnost samoizolacije.

Ob tem pa še denarno pomoč za najnujnejše potrebščine.

Ampak – seveda ne v Sloveniji.

V slovenskem »koronapaketu« vlada ni zapisala ničesar, s čemer bi lahko pomagali tistim najbolj ogroženim.

Janševa vlada je na njih preprosto - pozabila oziroma se odločila problem reševati zgolj z represijo.

Vendar tako kratkovidno ne ravnajo tudi drugje po svetu.

Na primer na Škotskem, kjer k temu problemu pristopajo drugače.

Čeprav je problem brezdomstva od leta 2001, ko je škotski parlament prevzel velik del pooblastil britanske vlade na tem področju bistveno zmanjšan, nekaj brezdomcev še vedno tava po škotskih ulicah.

In zato sta mestna sveta Edinburgha in Glasgowa sedaj sklenila, da tiste brezdomce, ki se še vedno nahajajo na ulicah v času pandemije umaknejo z ulic v hotelske in študentske sobe, kjer se lahko izolirajo.

Še več, ob tem bodo dobili še dodatno finančno pomoč škotske vlade.

V organizaciji Shelter Scotland so zaskrbljeni, da bodo ukrepi vlade proti koronavirusu še dodatno kriminalizirali ranljive skupine. Zahtevajo tudi, da se bezdomci zaščitijo pred kaznovanjem s strani policije.

Zahtevajo tudi še bolj radikalne ukrepe.

Stanovanja bi bilo potrebno tudi rekvirirati, če bo nujno.

»Uporabiti moramo tudi izdajanje sob preko AirBnB-ja, zasebne sobe in počitniška stanovanja v dobrem stanju, ki trenutno niso v uporabi, da bi ljudem zagotovili varno mesto za bivanje v času te krize. Potrebno jih bo tudi rekvirirati, če bo nujno,« ocenjujejo v tej škotski humanitarni organizaciji.

Tako se zdi, da je »korona« vsaj na enem mestu prinesla nekaj dobrega.

Problem, ki se ga ni dalo rešiti dolga leta in desetletja, se tako že rešuje. Na Škotskem. Očitno ga je tudi mogoče rešiti, pa čeprav za zdaj samo začasno.

Čas bi bil, da bolj human pristop do tega problema pokaže tudi slovenska vlada, v kateri je kar nekaj politikov, ki znajo veliko povedati tudi o etiki, solidarnosti in pomoči najbližjim.

V vladnih dekretih pa vsega tega ni mogoče zaslediti. 

Pandemija je marsikaj zaprla – po drugi strani pa odpira nove poti in nove rešitve. Toda samo tam, kjer so pravi ljudje na pravih mestih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek