REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žiga Turk: »En dan zamude pomeni ogromno!«

Žiga Turk: »En dan zamude pomeni ogromno!«Žiga Turk | Vir: Insajder.com

O tem, kako pomemben je čas pri ukrepanju s koronavirusom so se tisti na najpomembnejših položajih v državi – kljub opozorilom, ki smo jih pravočasno objavljali tudi v medijih – zavedli šele bistveno prepozno.

Zakaj se koronavirus v Sloveniji širi tako hitro, pa si je mogoče ogledati tudi s pomočjo eksponentne funkcije, ki nam kaže, kako se bolezen širi, če vsak okuženi v povprečju okuži še 3,1 drugih oseb.

Na to v svojem tvitu opozarja tudi Žiga Turk. Pri tem je navedel pojasnilo dr. Andreja Bauerja.

Podobno opozorilo je že pred tem podal tudi profesor matematike dr. Dragan Marušič.

Profesor Marušič

»Pri nas pa, glede na zaporedje po dnevih, od prvega marca dalje, 1, 8, 12, 16, 25, 34, in danes sredi dneva že 57, se podvojitev, vsaj zaenkrat, zgodi na približno dva dni. Torej ne počasneje, kvečjemu hitreje kot okoli nas. Tudi, če se primerjamo z evropskim žariščem v Italiji – tudi tam je bila v začetku podvojitev nekako vsaka dva dni, potem pa se je približala trem dnem. Trenutno je torej pri nas slabše kot v Italiji,« je na Facebooku opozoril profesor matematike dr. Dragan Marušič.

Trenutno je torej pri nas slabše kot v Italiji.

Marušič je že v sredo objavil posnetek, v katerem pojasnjuje eksponentno funkcijo, ki se jo zadnje dni pogosto omenja v povezavi z rastjo novoodkritih okužb:

»Ne bo držalo, da v Sloveniji okužba z novim koronavirusom raste počasneje kot okoli nas, tako pravijo na NIJZ. V zadnjih, približno treh tednih, se v svetu, če izvzamemo Kitajsko, število okuženih podvoji vsake štiri dni. Pri nas pa, glede na zaporedje po dnevih, od prvega marca dalje, 1, 8, 12, 16, 25, 34, in danes sredi dneva že 57, se podvojitev, vsaj zaenkrat, zgodi na približno dva dni. Torej ne počasneje, kvečjemu hitreje kot okoli nas. Tudi, če se primerjamo z evropskim žariščem v Italiji – tudi tam je bila v začetku podvojitev nekako vsaka dva dni, potem pa se je približala trem dnem. Trenutno je torej pri nas slabše kot v Italiji,« opozarja profesor.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek