REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najvišji alarm: WHO povišala globalno tveganje širjenja koronavirusa na »zelo visoko«

Najvišji alarm: WHO povišala globalno tveganje širjenja koronavirusa na »zelo visoko«Koronavirus, evakuacija in dezinfekcija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven, je danes v Ženevi sporočil prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ob tem je izpostavil okužbe, ki so se razširile iz Italije in Irana, poroča BBC.

Poudaril je, da je nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh skrb zbujajoče.

Pojasnil je, da se je iz Italije razširilo 24 primerov okužbe v 14 držav, iz Irana pa 97 primerov okužbe v 11 držav.

Če bi dejali, da je nastopila pandemija bi v resnici sprejeli, da bo vsaka oseba na svetu izpostavljena virusu. Tega pa podatki še ne potrjujejo.

Tedros je še dejal, da za zdaj ni dokazov, da se virus prosto širi.

Dokler je tako, je njegovo širjenje še vedno mogoče zajeziti.

Dr. Mike Ryan, direktor WHO za zdravstvene izredne razmere je dejal, da »ne bi pomagalo«, če bi razglasili pandemijo medtem ko si svet še vedno prizadeva omejiti širjenje koronavirusa in bolezni Covid-19.

»Če bi dejali, da je nastopila pandemija, bi v resnici sprejeli, da bo vsaka oseba na svetu izpostavljena virusu. Tega pa podatki še ne potrjujejo,« je dejal.

Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni, ker je tudi edina pozitivna novica glede nove bolezni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek