REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal: Ameriški in nemški vohuni prek švicarskega podjetja desetletja prisluškovali polovici sveta, tudi Brozu

Škandal: Ameriški in nemški vohuni prek švicarskega podjetja desetletja prisluškovali polovici sveta, tudi BrozuCIA in šifratorji

Ameriške in nemške obveščevalne službe so dolga desetletja v tajnosti zbirale informacije o zaupnih komunikacijah med administracijami tujih vlad prek švicarskega podjetja za šifriranje »Crypto AG,« razkriva ameriški dnevnik Washington Post.

Po navedbah časnika je švicarsko podjetje vse od hladne vojne naprej, torej tudi v 21. stoletju dobavljalo opremo za šifriranje strogo zaupnih podatkov za več kot 120 držav po vsem svetu.

Vendar so agenti tajnih služb hkrati tako naravnali naprave, da so pozneje lahko brez težav »strli« kode in si tako pridobili možnost branja vseh »šifriranih« sporočil, ki so jih pošiljale tuje vlade, s tem pa tudi nadzor nad celotno komunikacijo posameznih držav.

Tako so ameriški obveščevalci praktično od konca druge svetovne vojne pa do leta 2018 prisluškovali najbolj občutljivim komunikacijam več kot polovice držav sveta.

Obveščevalne službe ZDA in Nemčije so na ta način zbirale informacije predvsem iz številnih evropskih držav, s katerimi so hkrati gojile partnerske odnose kot so Portugalska, Španija, Irska, Italija, Grčija, Avstrija ...

Naprave za šifriranje strogo zaupnih sporočil jim je uspelo prodati in tako podtakniti svojo vohunsko opremo celo komunističnim oblastem na Madžarskem, v Romuniji, Češkoslovaški in celo Jugoslaviji pod taktirko Josipa Broza Tita.

Države v katere je CIA prek slamnatega švicarskega podjetja Crypto AG prodala svojo opremo za šifriranje občutljivih sporočil. Vir: Screenshot Washington Post

Na seznamu držav, ki so kupile opremo za šifriranje svoje komunikacije je tudi Iran vklučno z jedrskima rivaloma Indijo in Pakistanom.

Ameriški obveščevalci so, kot razkrivajo listine, več kot pol stoletja prestrezali strogo zaupne podatke celo Vatikana pa tudi vojaških hunt po vojaških udarih v Latinski Ameriki.

Izmuznili sta se jim le Rusija in Kitajska, ker v te stroje nista nikoli zaupali, zato jih niti nista uporabljali.

Izmuznili sta se jim le Rusija in Kitajska, ker v te stroje nista nikoli zaupali, zato jih niti nista uporabljali.

Zdaj se je potrdilo, da sta imeli še kako prav.

Američanom prek švicarskega slamnatega podjetja tako ni uspel veliki met - neposredno vohuniti tudi za Sovjetsko zvezo, oziroma Rusijo, in prav tako ne za potezami Pekinga, ker so sovjetski oziroma ruski, in kitajski voditelji že takrat sumili, da so Švicarji povezani z ZDA.

Sedež podjetja Crypto AG. Vir: Twitter

Zato ne Sovjeti (nato pa Rusi) in ne Kitajci od Crypto AG nikoli niso kupovali šifrirne opreme.

Podrobnosti o tajni akciji, ki je potekala v sodelovanju med ameriško Centralno obveščevalno agencijo (CIA) in nemškim BND-jem so objavljene v poročilu Washington Posta, udarne reportaže o vohunskem škandalu, ki je razburil številne vlade po svetu pa sta objavili tudi nemška televizija ZDF in švicarska medijska hiša SRF.

Družba Crypto AG je z agencijo CIA sodelovala vse od leta 1951, v 70. letih prejšnjega stoletja pa je CIA v sodelovanju z nemško obveščevalno agencijo BND prek slamnatega podjetja v Lichtensteinu postala edina lastnica švicarske družbe.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je približno 40 odstotkov tujih komunikacij, ki jih je »obdelovala« CIA, šlo skozi stroje »Crypto AG«, ki so bili, kot poudarja Washington Post, pod kontrolo »izjemno učinkovitega vohunskega programa«.

Družba je zaslužila na milijone dolarjev, ki so odtekali v malho tako CIA (ki je bila na začetku »tihi partner« nato pa z Nemci skrivna solastnica švicarskega podjetja), kot njenega partnerja na nemški strani (BND), ki je šele v 90. letih prejšnjega stoletja izstopil iz »posla«.

Tedaj je CIA postala edina lastnica švicarskega Crypto AG.

Pomembno vlogo pri razvoju naprav za šifriranje zaupnih komunikacij, ki jih je Crypto AG prodal v več kot 120 držav sveta, je imela tudi ameriška obveščevalna agencija NSA, ki je poskrbela, da so bile šifre dovolj šibke, da jih je bilo mogoče streti brez prevelikega naprezanja.

Švedsko podjetje Crypto International, ki je bilo del prvotne firme, ki je leta 2018 prenehala obstajati v »dotedanji obliki«, ko jo je prevzel nov vlagatelj, je po objavi eksplozivnega razkritja, ki je kot bomba odjeknilo v mednarodni skupnosti, že zatrdilo, da je zelo zaskrbljeno zaradi poročil, ki so prišla na plano, saj da ni na noben način povezano z ameriško obveščevalno agencijo CIA ali nemško BND.

Toda senco dvoma na te trditve meče dejstvo, da je v času največjih pomislekov, da je Crypto AG morda pod vplivom Washingtona, CIA najela v kriptografskih krogih izredno spoštovanega švedskega strokovnjaka Kjell-Ove Widmana, ki je zagotovili, da so njihovi šifrirni stroji nezlomljivi, in s tem poskrbel za izboljšanje javne podobe podjetja Crypto AG.

Švicarske oblasti pravijo, da so bile o zadevi obveščene novembra lani.

Za preiskavo so že imenovale upokojenega zveznega sodnika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek