REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dva ameriška vojaka ubita med misijo zveze Nato v Afganistanu. Kako bo odgovoril Donald Trump?

Dva ameriška vojaka ubita med misijo zveze Nato v Afganistanu. Kako bo odgovoril Donald Trump?Vojaki ZDA v Afganistanu - helikopter nad mestom napada

Dva ameriška vojaka sta bila ubita, dva pa sta bila ranjena zaradi eksplozije obcestne bombe v Afganistanu.

Vozilo z ameriškimi vojaki je namreč naletelo na improvizirano eksplozivno napravo (IED) v pokrajini Kandahar, poroča Military Times.

Pripadniki ameriške vojske so v Afganistanu opravljali svoje naloge v okviru operacije Odločna podpora (Resolute Support mission), v kateri so sicer sodelovali tudi slovenski vojaki.

Pripadniki ameriške vojske so v Afganistanu opravljali svoje naloge v okviru operacije Odločna podpora (Resolute Support mission), v kateri so sicer sodelovali tudi slovenski vojaki.

Imena padlih bodo v ZDA sporočili 24 ur zatem, ko bodo o smrti najprej obveščeni najožji člani družine padlih.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mujahid je potrdil, da je bomba eksplodirala blizu letališča v Kandaharju.

Gre za prve izgube ZDA v Afganistanu letos, medtem ko je imela ameriška vojska lani v Afganistanu najvišje izgube v zadnjih petih letih.

Donald Trump Vir: Pixsell

Med 17 ameriškimi smrtnimi žrtvami je bilo 14 vojakov, ostali trije pa so bili marinci. V Afganistanu je bilo lani ranjenih tudi več kot 190 ameriških vojakov.

V Afganistanu je trenutno okoli 13.000 ameriških vojakov, ZDA in talibani pa se z občasnimi prekinitvami pogajajo o mirovnem sporazumu.

Zaradi smrti enega ameriškega pogodbenika v Iraku se je svet te dni skorajda znašel na robu nove vojne. Sedaj pa so v Afganistanu ubili – dva.Vojaka, ne pogodbenika.

Omenjene smrtne žrtve so v tem trenutku še pomembnejše tudi zaradi odziva ZDA.

Ob smrti enega samega ameriškega padalca lani je ameriški predsednik septembra prekinil pogajanja s talibani, da bi jih decembra znova nadaljevali.

V Iraku pa je ob smrti enega samega pogodbenika ZDA ameriški predsednik ukazal napade na pripadnike proiranskih enot v Iraku, kar je terjalo 25 smrtnih žrtev in sprožilo vrsto usodnih zaostritev z atentatom na generala Sulejmanija, iranskim bombardiranjem ameriških oporišč in na koncu nenamerno sestrelitvijo civilnega ukrajinskega letala s strani iranske protizračne obrambe v Iranu.

Ni pa jasno, kako se bodo ZDA odzvale sedaj, kajti glede na to, kako so se odzivale v zadnjem času, bi morale ZDA zaradi smrti dveh svojih vojakov odgovoriti z bistveno močnejšimi napadi – ki pa v Afganistanu in tudi drugje očitno nimajo prav nobenega učinka.

Zaradi smrti enega ameriškega pogodbenika v Iraku se je svet namreč te dni skorajda znašel na robu nove vojne.

Sedaj pa so v Afganistanu ubili – dva.

Vojaka, ne pogodbenika.

Nas čaka nova spirala napadov in protinapadov, ali pa bo potrebno priznati, da ta nasilna komunikacija preprosto - ne deluje?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek