REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ciril Brajer: »Kakšnega ničvredneža lahko poniža glasba drugega naroda?«

Ciril Brajer: »Kakšnega ničvredneža lahko poniža glasba drugega naroda?«Trubači

V novo leto 2020, še prej pa ob Božiču je ves svet vstopil večinoma z rajanjem, glasbo in pogosto tudi s praznovanjem na prostem.

Pri tem so se v Sloveniji pri nekaterih ob poslušanju točno določene glasbe pojavili že tradicionalni izbruhi šovinizma.

Kar pa je simptom, ki kaže na socialne deviacije posebne vrste.

Jože Biščak je tako napisal celo nekakšno »pismo Pahorju, Židanu in Šarcu« in ob tem protestiral zaradi »ponižanja«, ki ga je menda doživel, ko je poslušal »trubače« za katere celo trdi, da so bili »srbski«.

Prepričan je tudi, da za igranje na inštrumente potrebuješ dovoljenje oblasti (?!) in vse, ki so to dovoljenje izdali, obtožuje - izdaje …

Ciril Brajer si je ob tem zastavil vprašanje, ki je zelo na mestu.

Podobnega mnenja pa so bili tudi nekateri drugi kritiki glasbenega čistunstva.

Okusi so seveda različni in o njih se praviloma ne razpravlja.

Tako kot se ne razpravlja o tem, zakaj je slovenski parlament plebiscit zapovedal na dan takoj po Božiču, za kar je bilo že tedaj jasno, da bo nekoč - državni praznik.

In da ne govorimo o tem, da je npr. Milan Kučan pred plebiscitom obiskal tudi Belo krajino in prebivalce, ki jim je srbska narodna glasba blizu in v Sloveniji živijo že dolga stoletja prav tako pozval, da naj glasujejo za samostojno državo, kar je večina tudi storila.

V posebni izjavi o dobrih namenih je takratna skupščina Slovenije vsem ljudem v Sloveniji tudi zagotovila enakopravnost in spoštovanje vseh pravic, v to pa spada tudi svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja.

V Sloveniji se pri nekaterih ob poslušanju točno določene glasbe vsako leto pojavljajo že tradicionalni izbruhi šovinizma.    

Kar se pa glasbe tiče, je na tem svetu tako, da različni ljudje poslušajo različno glasbo in še huje, včasih celo isti ljudje radi poslušajo različno glasbo – včasih dunajske filharmonike, drugič znova rock ali pop, celo punk, turbofolk ali pa narodnozabavno glasbo – ne da bi to v sodobnih državah s civiliziranimi prebivalci predstavljalo kakršen koli razlog za javne razprave, kaj šele polemike ali pisanje pisem oblastnikom.

Ampak to za določene osebke v Sloveniji očitno še ne drži.  

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek