REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Božiček in Miklavž večinoma končala z obdarovanjem, Dedek Mraz pa bo še delal, vse do konca letošnjega leta

Božiček in Miklavž večinoma končala z obdarovanjem, Dedek Mraz pa bo še delal, vse do konca letošnjega letaSodelavci: Dedek Mraz, Božiček, Miklavž

Trije dobri možje tudi letos v Sloveniji delijo darila predvsem pridnim otrokom. Njihovi prihod v Slovenijo sicer ni bil istočasen, vsaj eden med njimi pa še ni končal svojega dela ...

Pravi Sveti Nikolaj je podedovano premoženje po umrlih starših razdelil med reveže.

Že pred leti se je sicer ustalil običaj, po katerem otroci dobivajo darila od Miklavža ali od Dedka Mraza. Otroke iz vernih družin je običajno obdaroval Miklavž, otroke iz druguh pa Dedek Mraz. Danes lahko otroke obdarujeta oba, ob tem pa še Božiček, ki je sicer s svojim delom pričel nekoliko pozneje.

Sveti Miklavž obdaruje pridne že 6. decembra, darila pa običajno prinaša v noči s 5. na 6. december.

Pravi Sveti Nikolaj naj bi se sicer rodil okrog leta 280 v grškem Patrasu v bogati družini.

Ko je postal duhovnik, je podedovano premoženje po umrlih starših razdelil med reveže.

Miklavž

Umrl je 6. decembra v visoki starosti in kmalu postal eden najbolj priljubljenih svetnikov v Grčiji in Rusiji.

Ko so kolonijo prevzeli Angleži, so bili angleški otroci razočarani, ker niso imeli svojega »Sinter Klaasa«, ki bi jim prinašal darila. Zato je bil obisk Sinter Klaasa prestavljen na božični večer.

O njem kroži več legend, najbolj poznana pa je tista, v kateri je tri obubožane mladenke obvaroval sramote. Bile so hčerke obubožanega plemiča, ki jih je nameraval poslati v javno hišo, da bi zaslužile dovolj denarja za doto.

Ko je za to izvedel škof Nikolaj, jim je ponoči skozi okno vrgel tri kepe zlata in jim s tem zagotovil dostojno poroko.

Ob Božiču ponekod  v Sloveniji nosi tudi Božiček. Gre za še eno od navad, ki smo jih prenesli iz Amerike.

Mnogi so prepričani, da je Božičkova rdeča opravila ustvarila Coca Cola, vendar je leta 1930 na svojih reklamah le prevzela druge prevladujoče upodobitve Božička.

Reklama za Coca Colo - Božiček

 Božiček v slovenščini sicer spominja na Božič, vendar pa sta v angleščini izraza »Santa Claus« (Božiček) in »Christmas« (Božič) različni.

Izraz »Santa Claus« izhaja iz nizozemske besede »Sinter Klaas« (Sveti Miklavž), ki so ga v New York v ZDA uvozili Nizozemci v 17. stoletju.

Obisk Miklavža so praznovali na večer 5. decembra. Ko so kolonijo prevzeli Angleži, so bili angleški otroci razočarani, ker niso imeli svojega »Sinter Klaasa«, ki bi jim prinašal darila.

Božiček in Sveti Nikolaj sta večinoma že končala svoje delo, čeprav bosta ponovno aktivna za pravoslavni božič 7. januarja, Dedek Mraz pa bo imel polne roke dela še vse do novega leta 1. januarja (po pravoslavnem koledarju pa 14. januarja) leta 2020.

Ker angleški protestanti niso praznovali dnevov svetnikov, je bil obisk Sinter Klaasa zato prestavljen na božični večer.

Božička so sicer do 19. stoletja upodabljali v različnih oblačilih, ki so bila tudi zelene, modre in črne barve.

Konec 19. stoletja pa ga je Thomas Nast začel upodabljati v (temno) rdečih oblačilih.

V knjigi o Saint Nicholasu ali po naše Božičku, ga je oblekel v rdečkast plašč.

V tej knjigi tudi izvemo, da Božiček živi na severnem tečaju.

Tretji dober mož, Dedek Mraz, pa je otroke razveseljeval že v carski Rusiji, njegov izvor pa je še starejši. Slovani so ga menda imenovali Varuna in je simboliziral temo, kaos in smrt.

Dedek Mraz

Ko je Rusija v 10. stoletju sprejela krščanstvo, je preporod doživel tudi Varuna, ki je bil sprva indoevropski bog. Prelevil se je v Trojana, nato v Sv. Nikolaja in nazadnje v Dedka Mraza.

Poganske elemente v njem lahko prepoznamo po beli srajci in vezenju, ki naj bi simbolizirali kraljestvo mrtvih in smrti.

V nasprotju z Božičkom je Dedek Mraz ne le nagrajeval, ampak tudi kaznoval otroke, ki so bili preveč poredni, da bi dobili darilo.

Po ruskih legendah iz tridesetih let prejšnjega stoletja se imenuje ded Moroz in je poročen s starko Zimo.

V sodoben čas pa je pripotoval v 19. stoletju, ko je ruski pesnik Nikolaj Nekrasov napisal zelo znane verze o »Mrazu – rdečem nosu«.

V Slovenijo je bil Dedek Mraz prenesen iz Rusije po 2. svetovni vojni, ko je takratna oblast skušala zaradi ideoloških razlogov odpraviti cerkvene praznike in uvesti nove.

V Slovenijo je bil Dedek Mraz prenesen iz Rusije po 2. svetovni vojni, ko je takratna oblast skušala zaradi ideoloških razlogov odpraviti cerkvene praznike in uvesti nove.

Najprej je oblast skušala ločiti praznovanje božiča od novega leta.

Leta 1948 so prvič organizirali program za praznovanje novoletne jelke, v katerem je bil ključen nastop Dedka Mraza.

Ta je bil takrat še ves v belem.

In tako se je tradicija ohranila, danes pa zato drug ob drugem složno in strpno delajo – vsi trije.

Kar za tiste, ki jim nosijo darila vsekakor ni slabo.

Glede na vse to je seveda jasno, da sta Božiček in Sveti Nikolaj večinoma že končala svoje delo, čeprav bosta ponovno aktivna za pravoslavni božič 7. januarja, Dedek Mraz pa bo imel polne roke dela še vse do novega leta 1. januarja (po pravoslavnem koledarju pa 14. januarja) leta 2020.

Sporočilo, ki ga prinašajo pa je eno samo. 

Trije dobri možje za razliko od Zemljanov sobivajo v miroljubni koeksistenci.

In če sta vas zgrešila Božiček in Miklavž, nič hudega: do konca leta vas lahko razveseli še Dedek Mraz!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek