REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška vojska v razsulu: amaterski tihotapci, slabi krivolovci, pijane pa vrnili tudi iz Avstrije

Hrvaška vojska v razsulu: amaterski tihotapci, slabi krivolovci, pijane pa vrnili tudi iz AvstrijeHrvaška vojska naj bi imela ničelno toleranco do alkohola. Toda - resnica je nekoliko drugačna ...

Tudi hrvaška vojska ima v zadnjem času, kot je videti, celo vrsto težav.

Kot poroča hrvaški Index, se je »zmagoslavni« hrvaški minister za obrambo in upokojeni general Damir Krstičević, ki strašno rad omenja svoje vojaške zasluge, »po vrsti zmagoslavnih škandalov zmagoslavne hrvaške vojske zmagoslavno skril v kabinet, zaklenil vrata in se dela, da ne obstaja.«

Samo v zadnjem tednu dni so namreč v hrvaški vojski izbruhnile tri afere, Damir Krstičević pa je uspel izdaviti samo nekaj besed opravičila.

Največji škandal je bilo odkritje, da so trije piloti iz baze v Zemuniku s helikopterjem prevažali tihotapca z orožjem.

Največji škandal je bilo odkritje, da so trije piloti iz baze v Zemuniku s helikopterjem prevažali tihotapca z orožjem.

In kot da že samo to samo po sebi ni dovolj strašno, je bilo odkrito, da ne obstaja nikakršen nadzor o tem, kdo vstopa v vojaško oporišče te članice zveze Nato.

Tihotapec je namreč samo oblekel vojaško uniformo in to je bilo dovolj, da ga v družbi pilotov pustijo v oporišče. Pri vseh treh so našli tudi ogromno količino streliva, zato je jasno, da niso prevažali samo tihotapce.

Helikopter, lov na vepra Vir:Nova TV
Helikopter, lov na vepra. Vir: Nova TV

Nato so iz Avstrije v Hrvaško nenadoma vrnili tri vojake, ki so se napili v času mednarodne vojaške vaje.

»Iz oboroženih sil so sporočili, da imajo ničelno toleranco do alkohola, ampak vojaki alkohol kljub temu malce bolje tolerirajo in pijejo, dokler niso odkriti. In ni to prvič, da so od alkohola posvinjani vojaki osramotili uniformo, ki jo nosijo. Pred dvema letoma so iz misije na Poljskem nagnali tri vojake, med katerimi je bil eden vojaški policist in eden vojaški kaplan, torej duhovnik, med tistimi, ki so pretiravali s pijačo,« opozarja Index.

Zadnji incident ta teden pa se je zgodil, ko se je vojak v uniformi, čeprav ne v delovnem času, povzpel na streho avtomobila in začel navijati. Navijaške strasti so prevzele sina brigadirja Ivana Miloša, poveljnika Centra za mednarodne vojaške operacije.

Iz Avstrije so v Hrvaško nenadoma vrnili tri vojake, ki so se napili v času mednarodne vojaške vaje.

Ob pregledu hiše Miloša mlajšega so našli tudi pištolo, za katero ni imel dovoljenja.

Vse to se je zgodilo v manj kot tednu dni in kaže na razsulo v ministrstvu za obrambo RH.

Vendar se problemi niso pričeli ta teden, pač pa »jih minister za obrambo Damir Krstičević ustvarja ali skriva od tedaj, ko je prevzel šefovstvo nad oboroženimi silami,« je kritičen Index.

In potem našteva še ostale afere. Na prvem mestu je propad nabave lovcev F-16 iz Izraela, za katere je Krstičević vse do zadnjega trdil, da ima vse potrebna dovoljenja in da gre za »najboljši posel na svetu.«

F-16 Hrvaška
F-16 Hrvaška

Tu je tudi zgodba o ekipi hrvaških vojakov, ki so se lepega dne vkrcali na helikopter in odšli na lov na divje svinje na Dinaro. Obtoženi so bili za krivolov, »čeprav kljub dragi vojni tehniki, s katero so razpolagali in šolanju, ki so ga bili deležni, niso uspeli uloviti niti ene svinje«, navaja Index.

Vojaki so bili obtoženi za krivolov, čeprav kljub dragi vojni tehniki, s katero so razpolagali in šolanju, ki so ga bili deležni, niso uspeli uloviti niti ene svinje.

Še en vojak in vojakinja sta se mečkala v avtobusu, kar je bilo opaženo, blizu Knina pa so vojake vkrcali v pokvarjeno Patrio, ki se je na poligonu prevrnila, pri tem pa je bilo težko poškodovanih več vojakov.

Pri tem vojakom ministrstvo ni želelo priznati, da so bili poškodovani pri delu, pa so v času , ko so bili v bolnišnici, dobivali samo drobtinice, ne pa polne plače.

Za nesrečo so na koncu obtožili voznika ter vojake, češ da niso pravilno odložili orožja, čeprav se orožje, ki so ga imeli, ni skladalo s skladiščem v oklepnem vozilu.

Patrijo je nato hrvaška vojaška obveščevalna služba takoj odpeljala v neznani smeri, ministrstvo za obrambo pa je poskusilo vse skupaj prikriti.

V vsem tem času pa je minister Krstičević najraje – branil predsednico Kolindo Grabar Kitarović, ki se v predsedniških volitvah, ki potekajo v Hrvaški, sicer znova poteguje za predsedniški stolček.

S podporo predsednice bi se namreč vse te in še kakšna nepravilnost v hrvaških oboroženih silah lahko - hitro pozabile ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek