REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: turška invazija na Sirijo bi lahko osvobodila na tisoče borcev ISIS-a

Putin: turška invazija na Sirijo bi lahko osvobodila na tisoče borcev ISIS-a

Ruski predsednik Vladimir Putin se je s sicer zadržano kritiko odzval na vojaško ofenzivo Turčije v Siriji, ko je na srečanju šestih voditeljev postsovjetskih držav v Aškabadu spregovoril tudi o najnovejših dogodkih v Siriji, kjer ima tudi Rusija ob zaprosilu uradnega Damaska svoje vojaške sile.

Putin: Nisem prepričan, da lahko turška armada zadrži te borce pod svojim nadzorom.

Opozoril je, da bi vojaška akcija Turčije lahko sprostila na tisoče borcev Islamske države, ki so trenutno pod nadzorom Kurdov in so »resnična nevarnost za nas.«

»Gre za območja, kjer so skoncentrirani borci ISIS-a, še zmeraj jih zadržujejo kurdske vojaške skupine. Sedaj v to področje vstopa turška armada, Kurdi zapuščajo taborišča in borci ISIS-a, ki so znotraj, lahko kar zbežijo. Nisem prepričan, da lahko turška armada zadrži te borce pod svojim nadzorom,« je opozoril Putin.

Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan
Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan

Gre za prvo, nekoliko bolj resno rusko kritiko najnovejšega zaveznika KremljaTurčije.

Kljub temu, da je Turčija članica zveze Nato namreč že nekaj let zelo dobro sodeluje z Rusijo, od katere je kljub nasprotovanju ZDA kupila tudi raketne sisteme S-400, kljub grožnjam s sankcijami in izključitvi iz sodelovanja v programu »nevidnih« letal F-35.

To je resnična nevarnost za vse nas. Kako in kam bodo potovali?

»To je resnična nevarnost za vse nas. Kako in kam bodo potovali? Skozi ozemlje Turčije, skozi druga ozemlja, globje v Sirijo v nenadzorovano področje, nato skozi Irak in v druge države? To bi morali razumeti, poznati, da bi mobilizirali vire naših obveščevalnih služb in se spopadli s to novo grožnjo,« je dejal Vladimir Putin.

Ne glede na to pa sta tako ZDA kot Rusija nasprotovali okvirnemu predlogu resolucije Varnostnega Sveta OZN, ki ga je podala EU, s katero bi ta organ lahko obsodil turško invazijo.

Toda zaradi skupnega nasprotovanja ZDA in Rusije – kar je sicer precej redek pojav - se to tokrat ne bo zgodilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek