REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izgubljena celina: pod Evropo odkrili še en skrit kontinent

Izgubljena celina: pod Evropo odkrili še en skrit kontinentVelika Adria

Skupina geologov, katere vodja je Douwe van Hinsbergen, je prišla na sled izgubljeni celini, ki je močno vplivala na današnjo podobo Evrope.

Pravzaprav so pod tlemi jugovzhodne Evrope in tudi Slovenije odkrili celino, ki se je »upognila« in se zarila pod zgornjo plast sedanje površine Zemlje, pri tem pa so nekateri vrhnji deli še vedno tukaj – kot na primer planine in gorski venci v Alpah in naprej proti jugu, vse do Sicilije.

Alpe so torej del kontinenta, ki ga je »postrgalo« z njegove površine, ko se je ena tektonska plošča podrivala pod drugo.

Alpe so torej del kontinenta, ki ga je »postrgalo« z njegove površine, ko se je ena tektonska plošča podrivala pod drugo.

Veliki Jadran ali Velika Adria (Greater Adria) bi bila danes »osmi kontinent«, gre pa za celino, ki se je pred  pred približno 140 milijoni let pogreznila pod druge zemeljske plošče.

Ko se je Veliki Jadran odlomil od Gondvane (iz katere so pozneje nastali Afrika, Južna Amerika, Avstralija, Antarktika, Indijska podcelina in Arabski polotok), se je začel s hitrostjo več kot štiri centimetre na leto – pomikati proti severu.

Ob trku dveh kontinentov je Velika Adria razpadla in potonila pod površino južne Evrope.

Med podrivanjem pod Evropo pa se je strgala zgornja plast tega »Velikega Jadrana«.

Velika Adria

»Tukaj je vse polno neobičajnega nalaganja kamnin in nenavadnih prelomov,« pravi Douwe van Hinsbergen, geolog z Univerze v Utrechtu, ki je svojo raziskovalno pot posvetil preučevanju geološkega nastanka južnega dela Evrope.

Novoodkrita celina je bila kot Grenlandija velika tvorba, ki je bila pred 250 milijoni let del superceline Pangee, ki je nato razpadla na Gondvano in Lavrazijo.

Ostanki Velikega Jadrana so vidni v gorovjih osrednje Italije, Alpah ter gorah Turčije in Grčije.

Njegovi ostanki so opazni tudi na obalah Sredozemlja.

Alpe, Dinarsko in Apeninsko gorovje – vse to so ostanki Velikega Jadrana.

Van Hinsbergenova ekipa je desetletje zbirala in analizirala kamnine, pri čemer so preverjali njihovo starost in orientacijo magnetnega polja.

Ostanki Velike Adrie so razpršeni po več kot tridesetih državah od Španije pa vse do Irana, kar je močno otežilo delo geologov.

Himalaja je v primerjavi s tem področjem pravzaprav enostavne sestave.

Po ugotovitvah raziskovalcev ležijo ostanki Velike Adrie na globini 1500 kilometrov pod površjem.

»Himalaja je v primerjavi s tem področjem pravzaprav enostavne sestave. Tam lahko sledite nekaj linijam razcepa, ki se raztezajo več kot 2000 kilometrov,« opozarjajo znanstveniki.

Z raziskavami so se naučili veliko tudi o vulkanih in potresih, kar bo koristno tudi drugje.

Do določene mere lahko tudi predvidijo, kako bodo nekatera področja izgledala v prihodnosti.

To ni edini kontinent, ki so ga odkrili.

Leta 2017 so odkrili ostanek superkontinenta Godvane, ki se nahaja pod Mauricijusom v Indijskem oceanu, drug kontinet, Zealandija, pa se nahaja kilometer pod morsko gladino.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek