REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveniki so ustvarili napravo, ki proizvaja elektriko iz - snega!

Znanstveniki so ustvarili napravo, ki proizvaja elektriko iz - snega!Nova uporaba snega, vir: Phys.org

Raziskovalci na Univerzi Kalifornije (UCLA) so ustvarili napravo, ki proizvaja elektriko iz – snega. Prvi takega tipa, je ta aparat poceni, majhen, tanek in fleksibilen kot plastika.

Aparat je poceni, majhen, tanek in fleksibilen kot plastika.

»Naprava lahko deluje na oddaljenih območjih, ker zagotavlja lastno napajanje in ne potrebuje baterij. To je zelo pametna naprava, meteorološka postaja, ki vam pove, koliko snega pada, smer padavin ter smer in hitrost vetra,« je dejal raziskovalec Richard Kaner.

Znanstveniki so napravo poimenovali »snežni triboelektrični nanogenerator« ali snežni TENG. Triboelektrični nanogenerator, ki generira električni naboj preko statične elektrike, proizvaja energijo z izmenjavo elektronov.

Vse je pripravljeno in čaka, da začne snežiti ...
Približno 30 odstotkov zemeljske površine je vsako zimo prekrito s snegom.

»Statična elektrika je posledica interakcije enega materiala, ki lovi elektrone, in drugega, ki jih sprosti. Ločite električne naboje in ustvarjate električno energijo v bistvu iz praznega niča,« je pojasnil Kaner, ki je tudi profesor kemije in član NanoSystems Institute na UCLA.

Sneg je pozitivno nabit in sprošča elektrone, silikon pa je negativno nabit. Ko snežinke pridejo v stik s silikonsko površino, nastane električni naboj, ki ga naprava ujame in ustvari električni tok.

Približno 30 odstotkov zemeljske površine je vsako zimo prekrito s snegom, toda v tem obdobju solarne plošče ne delujejo najbolje. Nova naprava bi se lahko integrirala v solarno celico in zagotavljala stalno zalogo elektrike ob sneženju.

Uporabljalo bi se je lahko tudi za spremljanje zimskih športov, da bi izboljšali uspešnost športnikov, ima pa tudi potencial, da identificira glavne sheme premikov v kros-kantri smučanju, ki jih pametna ura ne more zaznati.

Naprava lahko pošilja tudi signale, ki kažejo, ali se oseba premika in ali hodi, teče, skače ali je na pohodu. Narejena je s pomočjo 3D tiskanja in ima plast silikona ter elektrodo za zajemanje električnega naboja.

Nova naprava bi lahko vodila tudi do nove generacije samopolnilnih naprav za športnike, poroča znanstveni časopis Phys.org.

Komentarji