REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj je propadel Thomas Cook, najstarejša potovalna agencija na svetu

Zakaj je propadel Thomas Cook, najstarejša potovalna agencija na svetuThomas Cook - nekoč mogočna turistična agencija

Po tem ko so propadla pogajanja za rešitev, je britanski potovalni velikan Thomas Cook, s 178 leti najstarejša potovalna agencija na svetu, propadel.

Britanska agencija za civilno letalstvo (CAA) je namreč sporočila, da je Thomas Cook prenehal poslovati.

Več kot 150.000 britanskih turistov, ki so na počitnicah po vsem svetu, se je zato znašlo v velikih težavah.

Zaradi propada je ogroženih več kot 22.000 zaposlitev po vsem svetu, med njimi tudi 9.000 v Veliki Britaniji.

Britanski premier Boris Johnson je zato napovedal, da bodo pomagali turistom, ki so obtičali na različnih koncih sveta.

Več kot 150.000 britanskih turistov, ki so na počitnicah po vsem svetu, se je znašlo v velikih težavah.

Izvršni direktor agencije Peter Fankhauser je izrazil »globoko obžalovanje« zaradi propada podjetja oz. začetka likvidacijskega postopka in se opravičil »milijonom strank in tisočim zaposlenim.«

Podjetje si je namreč nabralo za kar okoli 1,5 milijarde funtov dolgov.

Minister za promet Grant Shapps je sporočil, da sta vlada in CAA najela več deset letal, s katerimi bodo brezplačno pripeljali turiste domov. Operacijo so poimenovali Matterhorn.

Zato so že v nedeljo prazna letala iz Velike Britanije odletela na različne konce sveta.

Thomas Cook - turistična potovanja

Toda – zakaj je to podjetje sploh propadlo?

Odgovor na to vprašanje nam marsikaj pove o spreminjajočem se svetu in navadah ljudi okoli nas.

Razlogov je več.

Potovalno agencijo so pokopali internet, spremenjene navade turistov, napačna združitev, okoljske spremembe, brexit in previsoko zadolževanje, razkriva Guardian.

Žebelj v krsto potovalne agencije je zabila nesposobnost vodstva, da od bank, med drugim tudi od državne RBS, pridobi 200 milijonov funtov nujnega kredita.

Potovalno agencijo so pokopali internet, spremenjene navade turistov, napačna združitev, okoljske spremembe, brexit in previsoko zadolževanje.

Maja je imela agencija 1,5 milijard funtov izgube, kljub odpisu 1 milijarde funtov dolgov leta 2007, ko se je združila z MyTravel, ki ima v lasti tudi Airtours in Going Places.

Želeli so ustvariti velikansko agencijo, ki bi privarčevala 75 milijonov funtov letno, v resnici pa so se združili s podjetjem, ki je dobiček ustvarilo samo enkrat v zgodovini in je novo podjetje zapletlo v dolgove.

Britanci ob tem še naprej radi potujejo – celo bolj kot v preteklosti.

Leta 2018 jih je šlo na počitnice izven države kar 60 odstotkov, torej več kot leto prej, ko jih je potovalo 57 odstotkov.

Toda danes več turistov potuje v različna mesta, ne pa več samo na obale in plaže, kot nekoč.

Thomas Cook - turistična potovanja

S tem pa pridobivajo podjetja, kot so Ryanair, EasyJet in Airbnb ter varčujejo turisti, ki redno najemajo prenočišča kar »online«, preko spleta.

Manj jih gre na počitnice v verige dragih hotelov, ki jih ima Thomas Cook v lasti ali najete - kar 560.

Tisti, ki potujejo s to agencijo pa so vse starejši, običajno nad 65 let starosti in z manj denarja kot mlajši turisti. In samo eden od sedmih si izbere drage hotele.

Podoben trend ugotavlja tudi nemški TUI, vendar pa ima manj dolgov in bi lahko celo prevzel del dosedanjih uporabnikov uslug Thomasa Cooka.

Thomas Cook - turistična potovanja

Na propad podjetja pa so vplivale tudi klimatske spremembe – ker nekateri morebitni »turisti« sedaj raje uživajo v toplem vremenu doma – ter nejasnosti zaradi »brexita.«

Podjetje Thomas Cook je veljalo za nekaj, kar je tako »vtkano v britansko življenje«, da ga je vlada leta 1948 celo nacionalizirala in ga rešila pred propadom.

Pri tem so Thomas Cook nekoč do te mere razumeli kot nekaj, kar je »vtkano v britansko življenje«, da je vlada podjetje leta 1948 celo nacionalizirala in ga rešila pred propadom zaradi težav, ki so nastopile zaradi druge svetovne vojne.

Vojna je seveda nekoliko vplivala na zmanjšanje turističnih potovanj.

Vendar pa je britanska vlada ostala nemočna pred novimi izzivi svetovnega spleta in spremenjenimi navadami potrošnikov.

Zelo podobni razlogi pa bi lahko bili krivi tudi za klavrno stanje slovenske Adrie Airways in nekaterih domačih turističnih organizacij ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek