REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump znova tarča posmeha zaradi ročnega »popravljanja« vremenske napovedi s potjo orkana Dorian

Trump znova tarča posmeha zaradi ročnega »popravljanja« vremenske napovedi s potjo orkana DorianAlabama, popravljena vremenska napoved in Trump

Kritiki Trumpovega »popravljanja« vremenske napovedi so objavili serijo tvitov, v katerih so s svojimi popravki »popravili« in prilagodili svet tako, kot ga vidi predsednik ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je znova postal tarča posmeha, ker je objavil zemljevid, na katerem je bila napovedana pot orkana Dorian in ki je bil popravljen na način, da bi se na njegovi uničujoči poti lahko znašla tudi ameriška zvezna država Alabama.

Ker je bila na njegovem zemljevidu pot orkana ročno »popravljena«, so na svetovnem spletu takoj sledile uničujoče kritike.

Različni komentatorji so ročno »popravili« Trumpove lase, da je bilo videti, da je Trump višji od Obame, tudi število njegovih privržencev ob njegovi prisegi pred Belo hišo, narisali so tudi »zid« na meji z Mehiko in prečrtali po prepričanju predsednika ZDA menda nevarne vetrne elektrarne.

Nekateri so na enak način popravili tudi slabe ocene v šoli, ali pa z flomastrom 'pripojili' Grenlandijo k ZDA in Donaldu Trumpu vrisali tudi 'mišice', ki bi morale biti nekje na njem, glede na enak način ponarejena zdravniška poročila o njegovem zdravstvenem stanju. 

Nekateri so na enak način popravili tudi slabe ocene v šoli.

A ali pa z flomastrom »pripojili« Grenlandijo k ZDA.

Drugi pa so Donaldu Trumpu vrisali tudi »mišice«, ki bi morale biti nekje na njem, glede na enak način ponarejena zdravniška poročila o njegovem zdravstvenem stanju.

Tudi Trumpovo davčno napoved so prilagodili glede na predsednikovo politiko ...

Trump je sicer že čez vikend tvital, da je ob Floridi, Georgiji in obeh Karolinah tudi Alabama med tistimi zveznimi državami, ki bi se lahko znašle na uničujoči poti orkana.

Seveda je prebivalce Alabame po Trumpovem tvitu zajel preplah, zato je le nekaj trenutkov zatem celo nacionalna vremenska služba v Alabami tvitnila nasprotno sporočilo, namreč da ta zvezna država zagotovo ne bo čutila posledic orkana Dorian.

»Ponavljamo, nobenih vplivov orkana Dorian ne bo čutiti v Alabami. Sistem ostaja predaleč na vzhodu,« so zapisali.

Ko je dopisnik televizije ABC iz Bele hiše opozoril na napačne podatke, ki jih je navajal Trump, ga je ta osorno napadel.

»Kakšno izmišljeno poročilo o orkanu lahkokategornega novinarja,« je zapisal Trump.

Dodal je, da bi »v skladu z začetnimi scenariji Alabama dejansko lahko doživela nekaj škode«.

V sredo zvečer pa je objavil tudi zemljevid iz 28. avgusta in pripisal: »Kot vidite, so skoraj vsi modeli napovedovali, da bo šel skozi Florido in prizadel Georgio in Alabamo. Sprejemam opravičila zaradi lažnih novic!«

Skupaj naj bi v več kot osmih tvitih vztrajl, da se ni zmotil.

Popravljene slike

Kdo naj bi popravil zemljevid vremenske napovedi, ki ga je pokazal Trump, ni jasno, Trump pa vztraja, da so bili podatki takrat pravilni.

Ko pa je dvignil zemljevid, da bi ga novinarji bolje videli, so bili na njem jasni popravki s črnim flomastrom, ki so razširili stožec morebitnega uničenja orkana tako, da je bila na tej poti tudi - Alabama.

S 'popravljenim' zemljevidom naj bi Trump skušal dokazati, da je bila med prvotnimi scenariji poti orkana tudi Alabama.

S tem naj bi Trump skušal dokazati, da je bila med prvotnimi scenariji poti orkana tudi ta zvezna država ZDA.

Vendar pa nacionalna meteorološka služba NHC, ki redno objavlja poročila o stanju in napredovanju orkanov, v napovedi poti Doriana Alabame ni nikoli vključila.

Pri tem je ponarejanje uradnih napovedi nacionalne vremenske službe v ZDA in njihovo prikazovanje kot uradno kaznivo dejanje.

Ko so aktualnega predsednika ZDA kasneje vprašali, kdo je dodal oznake s črnim flomastrom, je odgovoril, da ne ve, a je vseeno vztrajal pri svojem, da so prvotne napovedi vključevale tudi možnost, da bi Dorian na kopno prišel v Alabami.

So se pa zato na račun nerodnega predsednika dobro nasmejali v vsej državi - in tudi izven nje ...

Manj smešne so bile posledice orkana - na Bahamih je odnesel najmanj 30 življenj, tudi otrok, opustošil pa je tudi obale Južne in Severne Karoline ter Virginije, kjer so prebivalci ob uničenju hiš ostali tudi brez elektrike.

Moč viharja se je sicer zmanjšala na prvo stopnjo, vendar vetrovi še vedno pihajo s skoraj 180 kilometri na uro. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek