REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študentu zaradi zaščitnega jopiča prepovedali vstop v ZDA

Študentu zaradi zaščitnega jopiča prepovedali vstop v ZDAZaščitni jopič - Detroit

Številni strelski napadi v ZDA sprožajo strahove tudi med turisti in obiskovalci Združenih držav Amerike iz tujine, kjer niso navajeni, da vsake toliko časa kakšen strelec v velikem nakupovalnem centru, šoli, kinematografu ali na koncertu zaradi svojih osebnih frustracij, ideologije ali nekega drugega razloga pokosi večje število ljudi.

To pa je v ZDA v zadnjih letih postala že skorajda vsakodnevna praksa.

Na omenjene nevarnosti opozarjajo tudi tuja veleposlaništva, poroča britanski Independent.

Nek kitajski študent je ta opozorila vzel celo resno in si pred vstopom v ZDA nabavil zaščitni jopič, torej poseben »oklep« iz kevlarja in drugih materialov, ki uspešno ustavlja krogle pušk in pištol.

Kitajsko ministrstvo za kulturo je na primer opozorilo državljane, da naj v celoti vzamejo v obzir vse »nevarnost potovanja v ZDA.«

Nek kitajski študent je ta opozorila vzel celo resno in si pred vstopom v ZDA nabavil zaščitni jopič, torej poseben »oklep« iz kevlarja in drugih materialov, ki uspešno ustavlja krogle pušk in pištol.

Ko pa so ga na ameriškem letališču v Detroitu v ameriški zvezni državi Michigan preiskali, so mu vstop v državo z zaščitnim jopičem – prepovedali.

In to kljub temu, da zaščitni jopič sam po sebi ni nevaren in ne služi ničemur drugemu, kot osebni zaščiti.

Morilec Patrick Crusius

Pri tem celo ameriški carinski organi in policija med dovoljenimi predmeti celo navajajo, da je mogoče prinesti tudi »mehak telesni oklep.«

Vendar pa so uradniki zaradi tega »prekrška« razveljavili vizo študentu in ga poslali nazaj v Kitajsko.

Ni jasno, zakaj so uradniki to storili, so pa uporabniki družbenih omrežij takoj izpostavili ta primer. Na kitajski platformi Weibo je eden od njih zapisal: »Američani imajo lahko orožje, mi pa ne smemo imeti niti zaščitnih jopičev. In kako naj bi se potemtakem zaščitili?

Slovenski diplomati v ZDA še vedno niso zaznali nobene nevarnosti. 'Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost', piše na spletni strani MZZ RS. 

Zaradi številnih strelskih napadov so po poročanju kitajskih medijev tudi Kitajci, ki živijo v ZDA, pričeli s kupovanjem osebnega orožja.

Še posebej potem, ko je bil na državni univerzi v Arizoni v enem od takšnih dogodkov leta 2016 ubit 19-letni kitajski študent, ki je bil v ZDA v okviru programa izmenjave.

Na nevarnost strelskih napadov v ZDA opozarjajo tudi v Urugvaju, Venezueli in Novi Zelandiji. V Novi Zelandiji na primer njihovi diplomati opozarjajo, da se »incidenti z aktivnimi strelci v ZDA pojavljajo občasno.«

V Sloveniji slovenski diplomati tega še niso zaznali.

»Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost«, piše na spletni strani, kjer MZZ Slovenije navaja podatke o izpolnjevanju pogojev za potovanja v ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek