REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako se je Šarcu »posvetilo« v Srbiji: nadaljevanje dobrih odnosov, premier navdušen tudi nad Teslinim muzejem

Kako se je Šarcu »posvetilo« v Srbiji: nadaljevanje dobrih odnosov, premier navdušen tudi nad Teslinim muzejemMarjan Šarec - obisk v Srbiji

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec se je mudil na uradnem obisku v Srbiji. Srečal se je tudi s predsedniom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednico srbske skupščine Majo Gojković ter tudi s Slovenci, ki živijo v Beogradu.

Srbski mediji so večinoma pozitivno ocenili obisk slovenskega predsednika vlade v Srbiji.

Opazili so tudi, da Šarec še ni obiskal Hrvaške, s katero ima Slovenija hladne odnose, da pa je obiskal Srbijo.

»Za Srbijo je Slovenija zelo pomembna kot ekonomski partner s katerim obstajajo stabilni ekonomski tokovi, povezanost trgov in vse uspešnejše investicijsko sodelovanje,« je poudaril predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se je slovenskemu premierju zahvalil za slovensko podporo Srbiji v procesu približevanja EU, predvsem pa za politično in tehnično-strokovno pomoč pri posameznih pogajalskih poglavjih.

'Za Srbijo je Slovenija zelo pomembna kot ekonomski partner. s katerim obstajajo stabilni ekonomski tokovi, povezanost trgov in vse uspešnejše investicijsko sodelovanje,' je poudaril predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

S srbsko premierko Ano Brnabić sta govorila o krepitvi tako političnega kot gospodarskega sodelovanja in povečevanju investicij. Premier Šarec pa je poudaril, da je Slovenija še naprej zagovornica širitve EU na Zahodni Balkan.

»Vesel sem, da tudi vlada, ki jo vodim, nadaljuje dobre odnose, in verjamem, da bomo sproti reševali, kar bo odprtega,« pa je dejal Šarec in poudaril, da so dobri politični odnosi tudi za gospodarstvo pozitiven znak.

Marjan Šarec - obisk v Srbiji

Slovenija je močna podpornica širitve EU na Zahodni Balkan in bo širitev še naprej podpirala, je dejal Šarec in ocenil, da si Srbija to zasluži. Dodal je še, da lahko Srbija računa na podporo pri širitvi EU.

Med temami pogovorov je bil tudi zastali dialog o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Ta je ustavljen od lanskega novembra zaradi kosovskih carin, saj Kosovo s kršitvijo sporazuma CEFTA uvedlo 100-odstotne carine na srbsko blago.

Brnabićeva se je Šarcu zahvalila za jasno stališče, da odločitev Prištine o uvedbi carin ne prispeva k stabilnosti v regiji in da je treba to odločitev spremeniti. Šarec pa je poudaril, da Slovenija podpira dialog med Srbijo in Kosovom, ker je Sloveniji v interesu, da so odnosi v regiji dobri, so dodali v Vučićevem uradu.

Brnabićeva se je Šarcu zahvalila za jasno stališče, da odločitev Prištine o uvedbi carin ne prispeva k stabilnosti v regiji in da je treba to odločitev spremeniti.

Slovenija in Srbija imata sicer glede priznanja neodvisnosti Kosova različna stališča, je spomnila srbska premierka. Pri tem je poudarila, da Srbija razume in spoštuje stališče Ljubljane, pomembno za Beograd pa je, da tudi Slovenija razume stališče Srbije in da razume, da Priština ni niti stabilen niti predvidljiv partner.

To je Priština pokazala ne le s carinami, ampak tudi s tem, da odločitev predstavlja ne le neposredno kršitev sporazuma Cefta, ampak tudi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU, je dejala.

Predsednik slovenske vlade se je sestal tudi s predsednico srbske skupščine Majo Gojković.

Poudarila je, da je sodelovanje med parlamentoma obeh držav zelo intenzivno, na kar kaže tudi to, da se je s predsednikom DZ Dejanom Židanom v manj kot letu dni sestala petkrat.

Uradni obisk v Beogradu je predsednik vlade sklenil s srečanjem s Slovenci, ki živijo ali delujejo v Srbiji.

Septembra bo sicer začel veljati sporazum o zaposlovanju srbskih delavcev v Sloveniji.

Na vprašanje v zvezi s tem je Brnabićeva odgovorila, da ne pričakuje, da bo ta povzročil velik odliv delovne sile iz Srbije.

Pomen tega sporazuma je predvsem, da zagotovi varnost in zaščito delavcev Sloveniji, je dejala.

Šarec - Muzej Nikole Tesle

Šarec pa je dejal, da ima Slovenija trenutno rekordno zaposlenost in potrebuje novo delovno silo.

Pri tem je poudaril pomen urejenega pretoka delovne sile, kar zagotavlja ta sporazum.

Predsednik slovenske vlade je ob obisku s člani delegacije obiskal tudi znani Muzej Nikole Tesle v Beogradu, kjer hranijo osebne predmete, korespondenco in žaro s pepelom pokojnega znanstvenika ter tudi številne kopije naprav in primere eksperimentov, ki jih je v svojem življenju izvajal genialni znanstvenik srbskih korenin.

Nikola Tesla

Predsednika slovenske vlade Marjana Šarca je pričakala direktorica Muzeja »Nikola Tesla« Ivona Jevtić, Marjan Šarec pa se je v nekaterih eksperimentih tudi sam preizkusil.

Tako se je predsedniku vlade Marjanu Šarcu res »posvetilo« - med Teslinim eksperimentom. 

Ob enem od eksperimentov je Marjan Šarec flurescentno svetilko, nepovezano z izvorom električne energije premaknil v »Teslino« elektromagnetno polje, svetilka pa je, ob modrih iskrah, ki so švigale vsepovsod naokoli - posvetila.

Tako se je predsedniku vlade Marjanu Šarcu res »posvetilo« - med Teslinim eksperimentom.

Premier Šarec med eksperimentoma v Muzeju Nikole Tesle. Vir: Muzej Nikole Tesle

Marjana Šarca je sprejel tudi župan Beograda Zoran Radojičić in spomnil, da sta Ljubljana in Beograd pobrateni mesti že od leta 2010.

Pohvalil je tudi napredek Ljubljane na področju varovanja okolja, ki ga vidi vedno, ko potuje skozi Ljubljano.

Prisotne je pozdravil tudi veleposlanik Slovenije Iztok Jarc, srbski častni konzul v Sloveniji sicer zvezdniški kuhar Tomaž Kavčič, prisoten pa je bil tudi beograjski nadškof Stanislav Hočevar.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek