REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija zaradi zlorabe prostitucije išče Sergeja Racmana tudi z mednarodno tiralico

Policija zaradi zlorabe prostitucije išče Sergeja Racmana tudi z mednarodno tiralicoProstitucija - Sergej Racman

Policija je na seznam iskanih ljudi, za katerimi je razpisana tiralica, uvrstila lastnika kinematografov Kolosej Sergeja Racmana. Zaradi suma zlorabe prostitucije v klubu Marina je sodišče zanj že pred dvema tednoma odredilo pripor.

Specializirano državno tožilstvo je na koprsko okrožno sodišče vložilo tudi obtožnico zoper 18 fizičnih in eno pravno osebo v zvezi z delovanjem kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici.

Poslovnež Sergej Racman, zoper katerega je sodišče odredilo pripor, je še vedno na prostosti.

Tiralica, Sergej Racman

Po poročanju Večera, je obtožnica vložena zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog, obtožni akt pa še ni pravnomočen.

Od prvega avgusta 2014 pa do 23. januarja letos naj bi Marina Sauna Club klub obiskalo najmanj 148.935 moških, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov.

Tožilstvo obtožene bremeni, da so povezani v hudodelsko združbo od 1. avgusta 2014 do 23. januarja letos za prostitucijo izkoriščali 413 deklet.

Spolne storitve so morale ponujati v nočnem klubu Marina Sauna Club v Ajševici pri Novi Gorici, ki deluje v okviru družbe Cratos, ki jo lastniško obvladujeta Jože Kojc iz Spodnje Korene in Mariborčan Dejan Šurbek.

Kolosej Kinematografi
Sergej Racman lastniško obvladuje tudi Kolosej kinematografe v Ljubljani.

V tem obdobju naj bi klub obiskalo najmanj 148.935 moških, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov. Z izvajanjem prostitucije so obdolženi družbi Cratos, kamor so se stekala denarna sredstva kluba Marina, po prepričanju tožilstva nezakonito pridobili najmanj 21 milijonov evrov.

Vpletenosti v hudodelsko združbo je kot prvoobtoženi obtožen tudi poslovnež in lastnik kinematografov Kolosej Sergej Racman, ki je tako kot Kojc in Šurbek solastnik družb, ki so upravljale klub Marina.

Cene v teh klubih so bile približno takšne kot so na slovenskem trgu »zasebne« prostitucije oziroma celo nekoliko višje, saj se cena teh uslug v Sloveniji v povprečju vrti okoli 50 evrov.

Prostitucija je v Sloveniji sicer dekriminalizirana, ni pa popolnoma legalizirana, saj na primer prostitutke, ki jo izvajajo samostojno ne morejo prijaviti svoje »obrti« in iz tega naslova plačevati davkov, imeti zdravstveno varstvo in podobno.

Prostitucija v Evropi Vir:Wikipedija
  Modro: abolicionizem: - prostitucija je zakonita toda organizirane aktivnosti, kot so bordeli ali zvodništvo, so prepovedani
  Oranžno: neo-abolicionizem - nezakonito je kupovati spolne usluge in vpletanje posrednikov, dovoljeno je prodajati spolne usluge
  Zeleno: legalizacija - prostitucija ni kazniva in je zakonsko urejena
  Prohibicionizem: prostitucija je nezakonita in kazniva                                                                                      Vir:Wikipedia 

V Evropi je vprašanje prostitucije urejeno različno – v nekaterih državah je povsem prepovedana, v drugih je prepovedan nakup, ne pa prodaja spolnih uslug, v določenih državah, predvsem v Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Švici, Grčiji, Turčiji, Latviji in na Nizozemskem pa je popolnoma legalizirana.

Je pa v Sloveniji prepovedano organiziranje prostitucije in posredovanje pri tej dejavnosti, prav to pase očita Sergeju Racmanu in ostalim soobtoženim.

Glavno vlogo v kriminalni zgodbi tožilstvo pripisuje Racmanu, Kojcu in Šurbku. Prav oni naj bi izdelali načrt, kako bi pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti služili z izkoriščanjem žensk. Ob tem je v obtožnici navedenih še petnajst drugih soobtoženih.

Zagrožena kazen za zlorabo prostitucije je od 3 do 15 let zapora, za trgovino z ljudmi od 3 do 12 let

Zagrožena kazen za zlorabo prostitucije je od 3 do 15 let zapora, za trgovino z ljudmi od 3 do 12 let, za neupravičeno proizvodnjo in promet z drogami pa od enega do deset let.

Tujke, ki so v klubu ponujale spolne usluge, so po navedbah tožilstva obdolženi ves čas nadzorovali, v prostituiranje pa so ženske, večina iz Romunije, Ukrajine, Albanije in držav bivše Jugoslavije, privolile zaradi svoje ekonomske situacije.

Okrožno sodišče v Kopru je sicer zoper Sergeja Racmana njega odredilo pripor, toda Racmana po dveh tednih še ni v priporu, ker naj bi bil na službeni poti v tujini, sicer pa že od leta 2013 uradno živi na Slovaškem.

Prostitutke - prizor iz filma Deuce Vir:HBO

Zanimivo pa je da tudi v Evropi to področje - kljub temu da imamo v EU "enotni trg" - ni urejeno na enoten način, pač pa obstajajo različni modeli urejanja tega vprašanja.

V določenih državah je prostitucija povsem prepovedana, v drugih je dovoljena samo prodaja, ne pa nakup spolnih uslug, v nekateih državah pa je tudi popolnoma legalizirana.

Iz tega zornega kota je to, kar naj bi počel Sergej Racman sicer prepovedano v Sloveniji in na Slovaškem (kjer stalno prebiva), je pa povsem zakonito na primer v Nemčiji ali sosednji Avstriji.

Ob vseh naporih NPU in tožilcev bi torej lahko sklenili, da največja napaka Racmana ni to, da je morda investiral v omenjeno dejavnost posredovanja prostitucje, pač pa, da se je s tem v osmih državah v Evropi povsem legalnim biznisom ukvarjal - v napačni državi.

To pa seveda ne velja za domnevno trgovino z ljudmi ki je absolutno prepovedana ali preprodajanje drog, kar je prav tako prepovedano povsod v EU, razen "lahkih", v npr. Nizozemskem in še nekaterih državah.  

Bi glede na ureditev sosednjih držav tudi Slovenija morala, na primer, legalizirati prostitucijo? Svoje mnenje nam lahko podate tudi v anketi. 

Ali bi tudi Slovenija, tako kot Avstrija in še sedem drugih držav v Evropi, morala popolnoma legalizirati prostitucijo?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek