REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump tarča posmeha, nasprotuje »verižni migraciji«, s katero mu je Melania s slovenskimi migranti razširila družino

Trump tarča posmeha, nasprotuje »verižni migraciji«, s katero mu je Melania s slovenskimi migranti razširila družinoTrumpova in Knavsova: Melania in Donald, Amalija in Viktor

Ob obisku Donalda Trumpa v Evropi je veliko pozornost javnosti vzbujala tudi Melania Trump.

Predvsem zaradi izgleda, svojih klobukov in oblačil. Večina komentatorjev se je strinjala, da se je oblačila zelo okusno.

Toda, medtem ko je potovala, so v ZDA na družbenih omrežjih še vedno odmevale besede, ki jih je o Melanii izrekla predsednica Predstavniškega doma Nancy Pelossi. Pričakale so jo tudi ob vrnitvi v ZDA.

Migracija, ki jo je bil Donald Trump deležen s tremi slovenskimi migranti v svoji širši družini odstotke kvalificiranih migrantov v ZDA seveda ne bo dvignila.

Te pa niso bile zelo elegantne, mediji v Sloveniji pa so jih kljub temu – ali morda prav zato - očitno spregledali.

Ameriški predsednik je namreč maja letos predstavil načrt priseljevanja, ki temelji na »zaslugah migrantov«.

Ta sistem pa daje prednost kvalificiranim priseljencem, da bi se na ta način zmanjšalo število tako imenovanih verižnih migracij, ki omogočajo, da se po preselitvi enega tujca le-temu pridružijo še drugi družinski člani.

Podoben zakon je pravkar v Evropi sprejela tudi Nemčija.

Viktor in Amalija Knavs
Viktor in Amalija Knavs       Vir: Pixsell

Toda voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelossi je opozorila tudi na nedoslednost predsednika ZDA, ko gre za slovenske člane družine Donalda Trumpa.

Starša Melanie Trump, ki sta seveda iz Slovenije, sta namreč po dolgotrajnem procesu dobila državljanstvo ZDA leta 2018. In to prav s pomočjo »verižnega priseljevanja« in verižne naturalizacije.

Ne vem, ali so ocenjevali njene zasluge, ko je njegova žena prišla v državo. Vendar pa je to vseeno ‘verižna selitev’, ki se je želi ameriški predsednik znebiti.

Nancy Pelossi trdi, da je Donald Trump svoj sistem, ki si prizadeva ukiniti »verižno naturalizacijo« zasnoval tako, da bi bile »ZDA znova bele

»Ne vem, ali so ocenjevali njene zasluge, ko je njegova žena prišla v državo. Ne vem. Mogoče so jih. Bog jih blagoslovi, če so jih. Vendar pa je to vseeno ‘verižna selitev’, ki se je želi ameriški predsednik znebiti,« je posredno okrcala Donalda Trumpa, ko je govorila na srečanju v klubu California v kalifornijskem San Franciscu, kot poroča Washington Examiner.

Verižna selitev je namreč proces, ko nekdo dobi državljanstvo tuje države, nato pa prosi za »združitev družine« in na tej podlagi nato dobijo pravico do državljanstva še drugi člani družine. Na primer Amalija in Viktor Knavs.

Oba sta dobila ameriško državljanstvo zgolj zato, ker je Melania poročena z ameriškim državljanom.

Nancy Pelosi
Nancy Pelossi   Vir: Pixsell

Dejstvo je, da sta tast in tašča Donalda Trumpa, ki sta iz Slovenije, na podlagi sorodstvenega razmerja s svojo hčerko - torej prav s pomočjo »verižne naturalizacije« - dobila državljanstvo ZDA leta 2018.

Dejstvo je, da sta tast in tašča Donalda Trumpa, ki sta iz Slovenije, na podlagi sorodstvenega razmerja s svojo hčerko - torej prav s pomočjo »verižne naturalizacije« - dobila državljanstvo ZDA leta 2018.

Čeprav se je voditeljica demokratov strinjala, da bi ZDA morale spodbujati visoko usposobljene migrante in je ocenila, da bi v ZDA lahko »zeleno karto (dovoljenje za stalno prebivanje) po diplomi dali praktično vsem znanstvenikom in inženirjem ter vsem ostalim študentom in diplomantom, ki se izobražujejo v ZDA, da bi lahko še naprej ostali tu,« je tudi ostro napadla Donalda Trumpa zaradi njegovih dvojnih standardov in sicer ostrih stališč o migraciji.

»Bistvo je v tem, da se predsednik pravzaprav ne strinja celo s stališčem Ronalda Reagana in dveh Bushev v nedavni zgodovini,« je opozorila Pelossijeva.

Migranti na južni meji ZDA z Mehiko.

Toda po mnenju odvetnika družine Melanie Trump, kot navaja Washington Examiner, so predsednikovi sorodniki na podlagi zakonske zveze Melanie z Donaldom Trumpom, državljanom ZDA, zaprosili za državljanstvo ZDA tedaj, ko so »imeli zeleno karto« oziroma so zaprosili za ameriško državljanstvo, »ko so bili upravičeni« do njega.

»V primeru Melanie Trump je le-ta potrebovala več let, da je postala ameriška državljanka, nato pa so minila še leta, ko je zaprosila za državljanstvo za svojo družino, pri čemer so vsi šli skozi zakonsko predpisan proces, odgovarjali na vprašanja in podobno«, je dejal odvetnik prve dame Michael Wildes za Hill.

Viktor in Amalija Knavs, ki sta enako kot njuna hčerka Melania - današnja prva dama ZDA - živela v Sloveniji pred preselitvijo v ZDA, sta pridobila državljanstvo ZDA avgusta 2018.

Donald Trump se je večkrat spopadel z demokrati glede politike priseljevanja, znan pa je tudi po svojih prizadevanjih, da bi zgradil mejni zid z Mehiko, da bi omejil nezakonite migracije.

Zaradi tega načrta je prišlo do najdaljše blokade delovanja vlade to zimo. Napetost se je ta mesec spet povečala, ko je Trump predstavil svoj predlog za zakonito priseljevanje, ki poskuša na podlagi kriterija »zaslug« povečati delež visoko usposobljenih priseljencev, ki jim je dovoljen vstop v ZDA.

Po ocenah Trumpa in njegove administracije je načrt namenjen povečanju deleža visoko kvalificiranih priseljencev z 12 na 57 odstotkov.

Migracija, ki jo je bil Trump deležen s tremi slovenskimi priseljenci v svoji ožji oziroma širši družini, pa te odstotke kvalificiranih migrantov v ZDA seveda ne bo dvignila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek