REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova grožnja? Kitajska predstavila dve vojaški ladji, oboroženi z »najsmrtonosnejšimi manevrirnimi raketami«

Nova grožnja? Kitajska predstavila dve vojaški ladji, oboroženi z »najsmrtonosnejšimi manevrirnimi raketami«Kitajski rušilec 052D oborožen z najsmrtonosnejšimi manevrirnimi raketami Vir: YouTube

Kitajska, ki še naprej urno krepi svoje oborožene sile v Južnokitajskem morju, je predstavila dva nova rušilca tipa 052D, bolj izpopolnjeno različico tipa 052C.

Kitajska Ljudska osvobodilna armada (PLA) trenutno ima 20 takih vojnih ladij, ki so oborožene s kar 256 raketami.

Nova vojna ladja ima 64 navpičnih lansirnih naprav, ki lahko nosijo od ene do štirih raket, med katerimi je tudi »najsmrtonosnejša protiletalska manevrirna raketa PLA (ASCM), navpično lansirna YJ-18 ASCM,« poroča The Diplomat.

»Kitajska ima zdaj 20 bojnih rušilcev tipa 052D, od katerih so nekateri že v uporabi, drugi pa bodo kmalu,« opozarja Global Times.

South China Morning Post navaja, da so viri iz PLA razkrili, da bodo vojaške ladje tipa 052C in 052D glavna sila kitajske flote rušilcev.

Pekinški vojaški analitik Zhou Chenming pa poudarja, da bi se lahko tempo proizvodnje novih vojnih ladij - kmalu upočasnil.

Kitajski rušilec 052D, vir: YouTube

»Letos je proizvodnja novij vojnih rušilcev dosegla vrh, saj je bila odločitev za izgradnjo večine novih bojnih ladij sprejeta, še preden je Xi Jinping prišel na oblast in začel z vojaškimi reformami. Kitajska širi svojo floto vojnega ladjevja, med drugim tudi zahvaljujoč nizki ceni jekla, toda zdaj se to lahko upočasni,« je še dodal.

Vir iz mornarice PLA poudarja, da bo Kitajska okrepila usposabljanje za upravljanje posadke in svoje flote, da bi lahko obdržala korak z napredkom na področju strojne opreme.

Ameriški raketni rušilec razreda Arleigh Burke lahko prepluje 4.400 navtičnih milj pri hitrosti 20 vozlov, kitajski 052D pa ima enak doseg pri hitrosti 15 vozlov.

Ameriška vojna ladja tehta 9.800 ton, kitajska 052D pa 7.500 ton.

Novi kitajski rušilec 052D. Vir: YouTube

Toda ameriški rušilec ima 96 navpičnih lansirnih sistemov, navaja Express.co.uk, ki se sklicuje na vojaški vir iz Pekinga.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek