REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija New Yorka ustanovila prvo muslimansko patruljo. Je to prihodnost tudi za Evropo?

Policija New Yorka ustanovila prvo muslimansko patruljo. Je to prihodnost tudi za Evropo?Novost v New Yorku: Muslimanska patrulja. Vir: NYT

Ustanovljena je prva civilna Muslimanska patrulja v ZDA, ki bo preventivno delovala na zaščiti muslimanov v Brooklynu, enemu od petih okrajev New Yorka, poroča New York Times.

Neoborožena civilna patrulja bo sodelovala s policijo, da bi skupaj z uniformiranimi policisti pomagali svojim sosedam zgraditi zaupanje do muslimanov v skupnosti.

Po podatkih New York Timesa je okrepljena kampanja sovraštva do muslimanov spodbudila policijo v New Yorku in drugih večjih mestih ZDA, da v določenih dneh okrepijo patrulje okrog mošej in islamskih središč.

New York. Vir: Wikipedia

Eden od prvih 30 pripadnikov Muslimanske patrulje, Maeen Ali, pravi, da je bil zelo zaskrbljen za varnost svojih otrok, vendar je potem “potegnil črto” in se “sprejel odločitev, da se je potrebno zoperstaviti” sovražnemu govoru in sovraštvu do muslimanov nasploh.

Avto Muslimanske patrulje. Vir: Facebook

Gre za nekaj podobnega t. i. vaškim stražam v soseski, le da so newyorške “na steroidih,” je dejal namestnik predsednika “Muslimanske patrulje”, Noor Rabah.

Snovalci načrta navajajo, da je vodilna ideja tega prostovoljnega projekta nadzor nad tremi islamskimi šolami v Brooklynu, kot tudi bližnjih mošej in železniških postaj v Bay Ridgeu in Sunset Parku, kjer živi mnogoštevilna muslimanska skupnost.

Patrulja ima za zdaj na razpolago dva avtomobila, vendar je v načrtu povečanje tega števila na pet patruljnih vozil do konca maja.

Skupina se financira samostojno oziroma iz donacij za nakup avtomobilov in modrih uniform za člane.

V patruljah sodelujejo tudi prostovoljke.

Prostovoljka, Muslimanska patrulja. Vir: NYT

Policijska uprava 72. policijske postaje pa je pred kratkim organizirala usposabljanje za pripadnike patrulje.

Novost ni bila po godu vsem Newyorčanom, tudi v muslimanski skupnosti ne, kjer se bojijo, da se bodo omenjene patrulje kmalu spremenile v izvajanje krutega šeriatskega prava in nadzora nad someščani ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek