REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Če ZDA Turčiji ne izročijo letala F-35, je Rusija Turčiji pripravljena prodati svoja letala Su-57

Če ZDA Turčiji ne izročijo letala F-35, je Rusija Turčiji pripravljena prodati svoja letala Su-57Su-57. Vir: RBTH

Spor med ZDA in Turčijo glede ruskih raket S-400 se očitno še zaostruje. Visoki predstavniki ZDA so večkrat grozili, da bodo zadržali dostavo letal F-35 in uvedli sankcije proti Turčiji, če bo Ankara nadaljevala z dobavo protizračnih obrambnih raketnih sistemov S-400.

Turčija pa vztraja, da je nabava orožja njena suverena pravica in da so bili pogoji Rusije veliko boljši od tistih, ki so jih ponudili Turčiji v ZDA. Zato vztraja, da bo julija prevzela ruske rakete.

Cavusoglu: 'Če ZDA ne želijo prodati patriotov, potem lahko kupimo še več S-400 ali drugih sistemov.'

ZDA sedaj grozijo z dostavo svojih letal F-35, za katere je Turčija že plačala velik predujem. Še več, njeni piloti se že šolajo na omenjenem tipu letal v ZDA, turška vokjaška industrija pa za to letalo izdeluje tudi nekatere pomembne komponente.

Toda sedaj se je potrdilo to, o čemer so ameriški mediji doslej objavljali samo ugibanja –, da je namreč Rusija  »pripravljena sodelovati« s Turčijo, da bi ji prodala celo svoje najsodobnejše reaktivne lovce Su-57, če bo Ankara prenehala sodelovati v ameriškem programu F-35. To je potrdil direktor ruske korporacije Rostec Sergej Čemezov, kot navaja turška agencija Anadolu.

Su-35 in S-400

»Ruski lovci pete generacije Su-57 imajo odlične lastnosti in so zanimivi za izvoz,« je Čemezov povedal za Anadolu.

Gre za najnovejšo zaostritev ob že drugače precej napetih odnosih med Ankaro in Washingtonom zaradi namere Turčije, da kupi zračne obrambne sisteme S-400 iz Rusije.

V ZDA trdijo, da so ti sistemi nezdružljivi s standardi Nata za zračno obrambo in tako ogrožajo »nevidno« tehnologijo F-35. ZDA so Turčiji ponudile možnost nakupa raketnega sistema Patriot namesto ruskega S-400, vendar pod bistveno slabšimi pogoji kot Rusija. Ob tem je sistem Patriot tudi po oceni neodvisnih vojaških analitikov precej slabši od ruskih raket S-400.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je znova ponovil, da je nakup S-400 že dogovorjen in da bodo po potrebi, če ameriških letal v Turčijo iz ZDA ne bodo poslali, svoje potrebe po orožju zadovoljili od drugod.

Čemezov: 'Ruski lovci pete generacije Su-57 imajo odlične lastnosti in so zanimivi za izvoz'.

»Če jih bodo ZDA pripravljene prodati, potem bomo kupili Patriote. Če pa ZDA ne želijo prodati Patriotov, potem lahko kupimo še več S-400 ali drugih sistemov,« je dejal Cavusoglu za turško televizijo NTV.

Turški obrambni minister Hulusi Akar je tudi prepričan, da bi v primeru, če bi Washington izključil Turčijo iz projekta F-35, to pomenilo »zelo resno« breme za osem drugih partnerskih držav v projektu.

V intervjuju za NTV je minister v petek poudaril, da je Turčija izpolnila vse svoje »finančne, pravne in postopkovne zahteve« v okviru programa F-35 pod vodstvom ZDA.

Prvotno je Turčija načrtovala nakup vsaj sto letal F-35 Lightning II kot del programa, ki se mu je Ankara pridružila leta 2002.

Za kakšna letala gre v primeru Su-57, pa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek