REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gorenje najprej iz Ljubljane v Staro Pazovo, zdaj pa še iz Velenja v Valjevo, Srbija. Zakaj »beži« iz Slovenije?

Gorenje najprej iz Ljubljane v Staro Pazovo, zdaj pa še iz Velenja v Valjevo, Srbija. Zakaj »beži« iz Slovenije?vir: gorenje

Skupina Gorenje spada med vodilne evropske izdelovalce aparatov za dom. Na našo žalost pa slovenski proizvajalec gospodinjskih aparatov svojo proizvodnjo hladilnikov seli v Srbijo

Namen selitve naj bi bila predvsem zniževanje stroškov in povečevanje dobičkonosnosti, ki zagotavljata nadaljnji razvoj Gorenja. Gorenje Tiki je iz Ljubljane v Staro Pazovo v Srbiji del proizvodnje bojlerjev začel seliti že leta 2007.

»Že zgrajeni poslovni objekt smo kupili avgusta [2006]. Za ta korak smo se odločili, ker imamo na lokaciji v Ljubljani premalo prostora za širjenje proizvodnih zmogljivosti,« so takrat pojasnili v Gorenju. 

Tovarna Gorenje Valjevo, članica Skupine Gorenje, slednja je od lanskega leta v večinski lasti kitajske skupine Hisense, bo postala evropsko središče te skupine za hladilne aparate.

Na našo žalost pa slovenski proizvajalec gospodinjskih aparatov svojo proizvodnjo hladilnikov seli v Srbijo.

V teh dneh se zaključuje prenos preostalega dela proizvodnje nove generacije hladilnikov iz Slovenije v mesto na ob reki Kolubari.

Letno naj bi bilo izdelanih okoli 150.000 aparatov, v to podjetje pa je bilo vloženih okoli štiri milijone evrov, poroča beograjski dnevnik Politika.

Po besedah Stanke Pejanovič, članice uprave Gorenja, so s skupino Hisense, ki je del podjetja, katero na azijskem trgu zaposluje 75.000 delavcev v proizvodnji elektronike in gospodinjskih aparatov, postavili temelje za še močnejši razvoj.

»S pridobitvijo novega lastnika smo zagotovili prihodnost podjetja na trajnosten način, kar pomeni naložbe v razvoj, zaposlene in vse vire, ki pomenijo varno in trajnostno prihodnost,« ocenjuje Stanka Pejanović.

Hisense / Gorenje

Hisense Luxembourg Home Appliance Holding je namreč po lanskoletni uspešni prevzemni ponudbi povečal svoj delež v slovenskem proizvajalcu bele tehnike Gorenje za 62,46% na 95,42% in tako postal večinski lastnik. Pred tem je imel Hisense 32,96-odstotni delež v slovenskem podjetju.

Pričakuje se, da bo v Valjevu najkasneje s 1. aprilom letos omogočena popolna »hladilna tehnologija« Gorenja, ki naj bi poleg obstoječih obratov zgradila še eno veliko tovarno, kjer je stala nekdanja Elindova.

Namen selitve naj bi bila predvsem zniževanje stroškov in povečevanje dobičkonosnosti, ki zagotavljata nadaljnji razvoj Gorenja. 

Zmogljivost nove tovarne bo povečala proizvodnjo na 750.000 enot letno, kar pomeni, da se mora proizvodnja v Valjevu podvojiti.

V oktobru 2020 se bo začela poskusna proizvodnja v tej novi tovarni, ki bo zaposlovala dodatnih 1.000 delavcev, januarja 2021 pa bo prešla v redni način delovanja.

Slovensko podjetje trenutno v Srbiji zaposluje 2.540 delavcev, od tega 1.780 delavcev v tovarni v Valjevu.

Povprečna neto plača za januar 2019 je znašala nekaj manj kot 52.000 dinarjev oziroma nekaj več, kot 440 evrov, kar je nad povprečno plačo države, ki je v letu 2018 znašala 429,6 evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek