REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Medtem ko se prepirata Rusija in ZDA, Evropa trpi«: v Nemčiji panični zaradi vnovičnega zagona jedrske rulete

»Medtem ko se prepirata Rusija in ZDA, Evropa trpi«: v Nemčiji panični zaradi vnovičnega zagona jedrske ruleteBerlin, Nemci protestirajo zaradi odpovedi sporazuma, vir: DW

Nova tekma v jedrski oborožitvi je še posebej nevarna, medtem ko v Washingtonu predsednikuje neuravnovešeni Trump, v Moskvi vidijo »hibridne vojne« kot način povrnitve stare moči. To piše nemški tisk v zvezi z odpovedjo pogodbe INF, poroča Deutsche Welle.

Združene države so enostransko preklicale sporazum o prepovedi raket srednjega dometa, kmalu zatem, ko so obtožile Rusijo, da ga tudi sicer kronično krši. V Moskvi to zanikajo in krivijo Washington za eskalacijo spora. Od leta 1987 je bilateralna pogodba INF urejala uničenje in prepoved projektilov, ki jih je prvotno razvila Sovjetska zveza, nato pa sčasoma tudi ZDA.

Medtem ko obe jedrske super sile igrajo ping-pong z obojestranskimi obtoževanji, se v Evropi bojijo, da ne bi postali bojišče ali žogica za igro med super silami.

Protesti v Berlinu proti odpovedi pogodbe INF

V tej smeri Sächsische Zeitung (Dresden) piše: »Ni mogoče spregledati, da ima INF slabosti. Odražal je razmerje sil, ki je obstajalo ob koncu hladne vojne in ni več v skladu s časom (pogosto se ugotavlja, da ima tudi Kitajska takšno orožje, toda ni del pogodbe, pripominja DW). Zato je nujno, da se ga poskusi obnoviti.

Vendar je odpoved pogodbe napačna pot, ker s tem pade tudi prepoved jedrskega oboroževanja. Če se bo znova začela tekma v jedrskem oboroževanju, bo ogrozila predvsem varnost Evrope«.

»Jedrsko orožje ne stabilizira svetovne ureditve, ravno nasprotno«, opominja Süddeutsche Zeitung (München).

»To še posebej velja v času, kadar se jedrsko orožje obravnava kot vojaško orodje, ki je del širšega načrta. Takšno razmišljanje je še posebej nevarno v času, ko ameriški predsednik verjame, da je zavezništvo z Evropo nepotrebno ali vsaj nepomembno - medtem ko si Moskva na različne načine, vključno s hibridnimi vojnami, zagotavlja nacionalno premoč in ugled v svetu.«

Jedrsko orožje ne stabilizira svetovne ureditve, ravno nasprotno.

Konservativni Welt (Berlin) vidi krivdo izključno na ruski strani: »Če bodo pogovori z Moskvo propadli, Zahodu ne bo ostalo nič drugega kot posodobitev ameriškega atomskega orožja na evropskem Nato-ozemlju in da hkrati namesti tudi nove sisteme srednjega dometa.

Odpoved pogodbe INF s strani Američanov je prvi – sicer neprijeten, toda nujen -, korak v to smer. Za to ni odgovoren ameriški predsednik Donald Trump, ampak je krivda na njegovemu ruskemu kolegu Vladimirju Putinu. Ruski predsednik že vrsto let postavlja pod vprašaj povojno ureditev hladne vojn in stavi na slabost Zahoda«.

Drugače razmišlja Volksstimme (Magdeburg): »Najprej zrušiti vse, pa počakati, da se poleže prah, potem pa iz te godlje izposlovati maksimalno korist za svojo državo - po tej shemi je ameriški predsednik Donald Trump pokopal tudi pogodbo INF. Rusom, ki so takšno potezo izzivali s svojo destruktivnostjo, sploh ni potrebno žogo krivde vračati v Trumpovo dvorišče – ameriški predsednik si je to žogo lastnoročno prigrabil«.

Razmišljanje v vojaških in geostrateških kategorijah je za številne sodobne Evropejce ne le nenavadno, ampak ogabno.

Frankfurter Rundschau navaja, da »razmišljanje v vojaških in geostrateških kategorijah za številne sodobne Evropejce ni le nenavadno, temveč tudi ogabno. Je nezdružljivo z družbo blaginje, v kateri se najraje razpravlja o naslednjem wellnes-dopustu, smoothiju iz ohrovta in netoleranci na laktozo.«

»Toda kakorkoli se že pritožujejo zaradi vojaške logike, kakorkoli bi jo smatrali za antično ali še iz časov pred njo ter si potiskali glavo v pesek: vojaška moč vedno pomeni politično moč, tako je bilo nekoč in tako je danes«, sklene časnik.

Frankfurter Allgemeine Zeitung pa opozarja, da je na voljo še prehodno obdobje šestih mesecev, v katerem je mogoče nekako rešiti spor oziroma pogodbo med Washingtonom in Moskvo.

»Toda za to pa bi morala Moskva verodostojno dokazati, da ustavlja raketni program srednjega dosega, s katerim je kršila pogodbo INF. Zdaj se zdi to nepredstavljivo, vendar ne smemo popolnoma izključiti možnost, da bosta Rusija in ZDA začeli resen dialog. Dejstvo je, da se obe strani vendarle strinjata vsaj v eni točki: število držav, ki razpolagajo s to kategorijo orožja, se je od leta 1987 povečalo, vendar niso del pogodbe.«

Miru smo dali priložnost, vir: DW

V Badische Zeitungu (Freiburg) pa so skeptični, ker »niti Rusija niti Združene države ne kažejo večjega zanimanja za to, da bi se odpovedali raketam srednjega dosega. ZDA pa želijo preko teh sistemov zavreti vpliv Kitajske v Aziji. Pri Rusih je podobno razmišljanje, le da je velika verjetnost, da Rusi v obliki sistemov SSC-8 že imajo takšno orožje.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek