REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Do kdaj nas boš sramotil?!«: zunanji minister vedno znova zgrabi mikrofon in – zapoje …

»Do kdaj nas boš sramotil?!«: zunanji minister vedno znova zgrabi mikrofon in – zapoje …Pojoči zunanji minister, vir: Twitter

Srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki slovi po svojih ostrih, pogosto tudi nesramnih nastopih predvsem do voditeljev iz držav nekdanje skupne države, je znan tudi po t. i. »pojoči« ali »sevdah« diplomaciji, ko se bodisi na sprejemih, prirejenih ob slavnostnih kosilih ali večerjah v tujini bodisi doma, ko so na obisku najvišji uradniki ali predsedniki prijateljskih držav, med gostijo kar na lepem oprime mikrofona in – zapoje.

Srbski zunanji minister med petjem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, vir: Twitter

Za pojasnitev: beseda sevdalinka izhaja iz turške besede sevda (ljubezen) iz otomanskih časov, ki je povezana z arabsko besede sawda, ki pomeni črni žolč, ta pa je neposredni prevod grškega izvirnika µέλαινα χολή, (mélaina cholē), iz katerega izhaja tudi pojem melanholija. V bosanščini pojem »sevdah« pomeni hrepenenje, ljubezensko strast, žalost, v širši regiji pa je povezan tudi s pojmom boleče ljubezni in hrepenenja po ljubezni ...

Zadnjič je pevske spretnosti razkazoval na slavnostnem kosilu tekom nedavnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. 

Kar se Dačića tiče, so njegovi tesni sodelavci zaupali domačim medijem, da njihov šef že dolga leta nosi s seboj mikrofon, v prtljažniku avtomobila ali v potovalki, če potuje s kakšnim drugim prevoznim sredstvom.

Mikrofon je seveda njegova last. Ker nikoli se ne ve, kdaj mu bodo prav prišle spretnosti v »petju«.

Tudi repertoar ima zmeraj vnaprej dodelan, odvisno od narave dogodka in sestave visokih gostov.

Zadnjič je pevske spretnosti razkazoval na kosilu tekom nedavnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. Posnetek je postal viralen zahvaljujoč objavi na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekskluzivno: Dačić zapevao Putinu Kaljinku.. #putin #serbia

A post shared by Sputnik Србиjа (@sputnik_srbija) on

V čast visokega gosta, se je Dačić na slavnostnem kosilu v Palači Srbija namreč lotil Kalinke, brezčasne in ene od najbolj priljubljenih pesmi, ki je takoj za rusko himno, najbolj znana ruska pesem.

Dačića je, ko je želel zapeti Putinu, izdal mikrofon, nato pa sorojaki, ki so mu zamerili, da je popačil melodijo in zgrešil besedilo.

Ni dvoma, da se Dačić niti zdaleč ne more meriti s solisti znanega zbora Rdeče armade »Aleksandrov«,  toda tokrat je res hudo zamočil; prvič, izdal ga je mikrofon, in drugič - sorojaki so mu zamerili, med ostalim, da je popačil tako melodijo kot besedilo.

Predvsem pa je zgrešil besedilo.

Eni so mu oponesli na družbenih omrežjih, da »poje enako, kot s sostorilci vodi državo« torej - »katastrofalno!«, drugi so ob posnetku pripisali »kakšna beda, kakšna blamaža za Srbijo in vse nas«, tretji pa so vpili »za božjo voljo, ali ga brzdajte, ali pa naj mu nekdo 'skrajša muke'!«, četrti pa so na srbskega ministra za zunanje zadeve naslovili preprosto vprašanje: »Do kdaj nas boš sramotil?« (Dokle ćeš da nas brukaš?).

Srbski portal Peščanik je pevske eskapade zunanjega ministra opisal takole: »Njegova muzikalnost in duhovitost ne presegata domislic vaškega norčka.«

»Njegova muzikalnost in duhovitost ne presegata domislic vaškega norčka.«

Zdi se, da Dačić ne pozna meja, ko poje o »čudesih«. Ne nazadnje, zakaj ne bi, če se mu je tudi samemu pripetilo čudo, ko je od policijskega ministra napredoval na mesto zunanjega ministra, kljub dejstvu, da se ni naučil niti besedice angleščine. 

Toda zdi se, da Dačića sploh ni mogoče omajati. Po zgledu svojega nekdanjega partijskega šefa in vzornika Slobodana Miloševića, ki je znal presenetiti s petjem venčka zimzelenih in tako razveseliti sodelavce ter prijatelje na družabnih srečanjih, rezerviranih za takratno vladajočo elito, tudi Ivica Dačić rad zapoje.

Milošević je sicer petje prakticiral diskretno, Dačić pa se ne sramuje nastopati na ves glas - v javnosti. In pred kamerami. Njegov predzadnji pevski podvig so kamere pametnih telefonov zabeležile oktobra leta 2017, ko je bil na obisku v srbski prestolnici turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan s soprogo Emino in številnim spremstvom.

Posnetki Dačićevega »nastopa« so nato preplavili družbena omrežja. Malo je reči, da so se odzivi »publike« iz vrst srbskega ljudstva gibali med osuplostjo, zgražanjem in ogorčenostjo …

Snidenje s Puitnom v Beogradu

»Dost je!«, »Ni država Ibarska magistrala!«, »Sramota!«, je skupni imenovalec komentarjev uporabnikov, ki so zasuli družbena omrežja. Zakaj pa Ibarska magistrala?

Uradno gre za državno cesto 22, ki povezuje Beograd s srcem Srbije – Šumadijo. Je poimenovana po reki Ibar, sicer gre za eno najbolj obremenjenih srbskih prometnic, ki velja za »črno točko« zaradi velikega števila prometnih nesreč s smrtnim izhodom.

Srbsko ljudstvo žuga Dačiću, da ne želi, da bi tuje goste Beograd in Srbija spominjala na – opite goste v neki zakotni kavarniški luknji.

Ob Ibarski magistrali pa je posejano veliko število kavarn s poceni hrano in pijačo ter živo, narodno glasbo in razposajeno publiko, ki se zabava dolgo v noč. Zato srbsko ljudstvo žuga Dačiću, da ne želi, da bi tuje goste Beograd in Srbija spominjala na – opite goste v neki zakotni kavarniški luknji.

Na enem od posnetkov, ki so bili objavljeni na svetovnem spletu je mogoče uzreti Dačića v bližini mize, za katero sta bila Erdogan in njegova soproga ter srbski predsednik Aleksandar Vučić in njegova žena Tamara. Dačić je sredi obroka (tako kot zadnjič v primeru Putina) nenadno zahteval mikrofon in v turškem jeziku zapel pesem »Osman Aga«.

Čista sreča: Ivica Dačić poje Kalinko, vir: Twitter

Objavljen je bil tudi videoposnetek, na katerem je bil prikazan Dačić, ki na slovesnem kosilu poje »svojo« izvedbo znane bosanske ponarodele žalostinke - Miljacka; za izvedbo mu je nato beograjski muftija Mustafa Jusufspahić pred navzočim visokim udeležencem sprejema - v roko potisnil »bakšiš« (po turško, gre za napitnino), menda 100 ameriških dolarjev - tako kot se spodobi nagraditi brhko pevko v odmaknjenih počivališčih ob cesti ...

Ni dvoma, da so za Dačića mokre sanje prav zabavištvo in predvsem pevska kariera, ki se mu je izmuznila, ko je šel v politiko, ter zadovoljna publika, zato se ničesar od naštetega Dačić nikakor ne sramuje.

Poleg omenjenih »nastopov«, je tudi na svečanosti ob inavguraciji predsednika Aleksandra Vučića junija 2017 zapel »O Sole Mio« vpričo nekdanjega zunanjega ministra Italije in svetovalca srbskega predsednika Franca Fratinija.

Rad poje tudi znane Pavarottijeve arije, toda to ne počne kot večina drugih (na primer - v svoji kopalnici), ampak na diplomatskih sprejemih

Tisti, ki so poslušali izvedbo srbskega zunanjega ministra te razvpite italijanske arije, so se strinjali le v enem: ob Dačićevem petju znane neapeljske kancone, se je Luciano Pavarotti - obračal v grobu.

Vse to so razlogi, zakaj se je zahtevam po odstavitvi predsednika Vučića, njegovega policijskega ministra Nebojše Stefanovića, glavnih urednikov in direktorjev državnih medijev (RTV Srbija in časnika Politika), ki jih ljudstvo že tretji mesec terja na protestnih shodih vsak konec tedna, pridružil tudi klic po nujni zamenjavi nebrzdanega srbskega zunanjega ministra, ki ga drugače ni mogoče ustaviti, da ne bi bril norca iz države in ljudstva, še posebej ne, ko mu v roke, ob dobri jedači in pijači, pade mikrofon.

Jasno sporočilo zunanjem ministru in predsedniku Srbije, objavljeno v enem od beograjskih medijev

Vendar se Dačić, tako kot njegov koalicijski partner Aleksandar Vučić - na kritike ne ozira.

Trdi, da so ga kolegi iz drugih držav, ki so imeli srečo, da ga poslušajo ob njegovem  virtuoznem petju, ljubkovalno poimenovali Grande Ivica, ter da kot »diplomat z dolgo kilometrino zmeraj pazi, da je glasbeni repertoar prilagojen dogodku, primeren, saj se lahko zgodi, da zgrešite temo in zapojete nekaj, kar gosta lahko užali.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek