REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kar je za Rusa dobro, je za Nemca smrt«: Kaj se skriva za tem znamenitim izrekom?

»Kar je za Rusa dobro, je za Nemca smrt«: Kaj se skriva za tem znamenitim izrekom?Legion Media

Rusi se radi ponašajo, da so zelo poseben narod. »Kar je za Rusa dobro, je za Nemca smrt,« se glasi znan ruski izrek, s katerim pa Rusi pogosto mislijo kar na vse tujce nasploh. Malo smo se pozabavali s to provokativno izjavo in povprašali tujce, katere stvari iz vsakdanjega življenja v Rusiji jih res najbolj »ubijajo«.

Koper, ki je v ruski kuhinji prisoten povsod, mnogi naši bralci težko prebavijo – in to dobesedno. Težko je pojasniti, zakaj je to zelišče tukaj tako priljubljeno. Rusi so že od najstarejših časov jedli različna zelišča, ki so med populacijo dvigovala prisotnost vitaminov v organizmih, kar je bilo še posebej pomembno med mračnimi zimami.

Tuji turisti in izseljenci v Rusiji pa niso vedno očarani nad specifičnim vonjem in okusom kopra, zato ga niso pripravljeni sprejeti v jedeh, pri katerih ga res ne bi smelo biti (po njihovem mnenju).

Na družbenih omrežjih najdemo celo zaprto skupino, na kateri si tujci delijo fotografije nepričakovanih jedi, med katere se je uspel prikrasti koper, od pic in testenin pa vse do koktejlov in sušija. Pri tujcih tako koper pogosto dobi prvo mesto na »lestvici smrti«.

Legion Media

»Koper, povsod je koper, v vseh jedeh v vseh oblikah, surov in uhan,« je zapisala Nellya Zanetti iz Estonije.

»Tujca lahko ubije koper. Mogoče še Car-bomba,« pritrjuje Devadatta Womble iz Indije.

Legion Media

Ljudi, ki spoznavajo Rusijo, poleg zelišč močno pretrese holodec (žolca), ki jo Rusi tradicionalno pripravljajo ob posebnih priložnostih.

»Piščančje ali svinjske noge s česnom in začimbami kuhajo ure in ure, dokler ne postanejo kot želatina. Postrežejo hladno. Moj mož ni hotel niti poskusiti, že pogled na jed ga je odbijal. Meni pa je bil seveda všeč!« je povedala Irina Galaktionova, Rusinja, ki živi v ZDA.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek