REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mogočni »Udav«, novi ponos ruske vojske

Mogočni »Udav«, novi ponos ruske vojskeNova pištola ruske vojske, vir: Sputnik

Vrhunska pištola, ki je že dobila nenavadno ljubkovalno ime »udav«, bi lahko kmalu postala nov ponos ruske vojske, ki nujno išče ustrezno zamenjavo za že uveljavljeno, vendar zastarelo pištolo »Makarov«.

Do sedaj sta pištoli TT-30 in Makarov PM veljali za najboljši sovjetski pištoli, ki sta videli že veliko vojn in oboroženih spopadov 20. stoletja ter se zaradi svoje učinkovitosti in zanesljivosti že vpisali med legende.

Pištoli TT-30 in Makarov PM sta veljali za najboljši sovjetski pištoli, ki sta videli že veliko vojn in oboroženih spopadov 20. stoletja ter se zaradi svoje učinkovitosti in zanesljivosti že vpisali med legende.

Policija in vojska nekdanje Sovjetske zveze (ZSSR) sta bili oboroženi s pištolami »Makarov«. Nato so jih v 70. letih prejšnjega stoletja začeli s seboj nositi celo piloti potniških letal zaradi velike nevarnosti ugrabitev.

Pištola »Makarov« je postala tudi prva, ki je poletela v vesolje, ker jo je imel s seboj astronavt Jurij Gagarin, ko je 12. aprila 1962 prvič poletel v vesolje.

Seveda nihče ni pričakoval, da bi se moral boriti z Nezemljani; pištola je bila zanj neka vrsta varovalke in naj bi mu služila za obrambo pred divjimi zvermi, v kolikor bi ob povratku na Zemljo nepričakovano pristal sredi divjine.

Toda kljub svoji slavni zgodovini ergonomija te pištole za pripadnike posebnih enot ni bila najboljša - ročaj ni bil najbolj praktičen in tudi okvirja ni bilo mogoče hitro zamenjati.

Muha pištole »Makarov« je bila zelo majhna, zato so vsi njeni uporabniki potrebovali dolga leta urjenj, preden so lahko z njo natančno streljali.

Tudi muha pištole »Makarov« je bila zelo majhna, zato so vsi, ki so se morali nanjo zanesti, potrebovali dolga leta urjenj, preden so lahko z njo natančno streljali.

Res je, da je bil »Makarov« dokaj učinkovito orožje za svoj čas, o čemer priča tudi dejstvo, da so ga v Rusiji začeli delno nadomeščati šele po razpadu ZSSR, in sicer s pištolo MR-443 Grač.

Zdaj pa je prišel čas za »Udav«, najnovejšo pridobitev ruske vojske, ki je že uspešno prestal vse teste proizvajalcev orožja in ruskega obrambnega ministrstva, so sporočili v uradni izjavi, piše Russia Today. »Udav« (ruska beseda za kačo znano kot udav) je bil že preizkušen v slabih vremenskih pogojih in se je izkazal za odličnega tako na mrazu kot na zelo visokih zunanjih temperaturah.

»Preizkusi so dokazali visoko fleksibilnost pištole, njeno vzdržljivost in funkcionalnost v ekstremnih pogojih«, je poudaril proizvajalec.

Udav (levo) in Makarkov (desno), vir: YouTube in Wikipedia

»Udav« ima tulec 9x21 milimetrov in lahko izstreli kar osemnajst nabojev.

Strokovnjaki trdijo, da je bila pištola v različnih testiranjih, začenši od leta 2016 in še posebej tekom lanskega leta, preizkušana do svojih skrajnih meja. Priporočljiva je za vojsko, so sporočili z ministrstva za obrambo.

»Udav« ima tulec 9x21 milimetrov in lahko izstreli kar osemnajst nabojev.

Podrobnosti o značilnostih in izgledu orožja so – kakopak -, ostale dobro ohranjena skrivnost. Vendar pa fotografija, ki je bila objavljena na spletni strani koncerna Kalašnikov, kaže, da ni nič nenavadnega v njegovi obliki ali dizajnu.

Na prvi pogled,  je »Udav« podoben nemškemu Heckler & Koch USP, ki je zelo priljubljen v ameriški vojski. Ker pa je »Udav« že razglašen za pištolo 21. stoletja, vsebuje tudi kratko tračnico, ki omogoča nastavitev laserja ali taktične lučke pod cevjo.

Ruska vojska, Vladimir Putin in obrambni minister Sergej Šojgu

Ruski mediji pravijo, da bo nova pištola najverjetneje nadomestilo za znamenito pištolo »Makarov«, ki je bila izdelana leta 1951. Od takrat je bila standardna pištola v vojski in policiji v Rusiji, pa tudi v številnih drugih državah.

»Makarov« je postal neprimeren za sodobno vojskovanje.

Uporabniki po vsem svetu spoštujejo tako velikost »Makarova« kot tudi njegovo težo, vendar se pritožujejo zaradi nezadostne ognjene moči.

Postal je neprimeren za sodobno vojskovanje, saj bi moral biti dovolj močan tudi proti oklepnimi cilji.

To ni prvi poskus zamenjave legendarnega »Makarova«.

Legendarni »Makarov« so tudi v preteklosti poskusili zamenjati z drugimi ruskimi 9-milimetrskimi pištolami, vendar so bile ali nezanesljive ali preveč zapletene oblike.

V preteklosti so to poskusili storiti tudi z nekaterimi drugimi ruskimi 9-milimetrskimi pištolami, na primer z GSh-18, vendar so bile bodisi nezanesljive bodisi preveč zapletene oblike.

Portal Zvezda.ru pa je sporočil novico, da bo »Udav« šel v serijsko proizvodnjo v letu 2019.

Po poročanju ruskih medijev, sta na novo pridobitev ruskih oboroženih sil zelo ponosna tako ruski predsednik Vladimir Putin kot obrambni minister Sergej Šojgu. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek