REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Želel je le pozdraviti kolega: musliman v Švici kaznovan s 190 evri, ker je zaklical »Allahu akbar«

Želel je le pozdraviti kolega: musliman v Švici kaznovan s 190 evri, ker je zaklical »Allahu akbar«Schaffhausen v Švici in Orhan E., ki ga je pozdrav prijatelju drago stal

Muslimanski moški mora plačati globo, ker je na ulici v Švici zakričal Allahu Akbar!, v trenutku, ko je nepričakovano uzrl prijatelja, poroča britanski Daily Mail.

Zaradi strahu pred terorističnim napadom je policija nemudoma ustavila mladeniča in ga obtožila, da je motil javni red in mir.

Kljub izgovorom, da je pripetljaj posledica presenečenja in radosti zaradi nenadnega srečanja z znancem, je 22-letnemu Orhanu E. odrejena kazen v višini 190 evrov (210 švicarskih frankov), potem ko je v arabščini zaklical »Allahu akbar« (Bog je velik) sredi ulice v živopisnem mestecu Schaffhausen  maja lani.

Podoba mesta Schaffhausen, Orhan E. in plačilni nalog, vir: Wikipedia

Zaradi strahu pred terorističnim napadom je policija nemudoma ustavila mladeniča in ga obtožila, da je motil javni red in mir.

Policija je sporočila, da bi se odzvala enako, če bi nekdo glasno preklinjal.

Policija je kasneje sporočila, da bi se odzvala enako tudi, če bi nekdo glasno preklinjal, je objavil lokalni časnik Schaffhauser nahrihten.

Sicer pa je - v luči takratnih napadov v Barceloni -, tudi beneški župan Luigi Brugnaro avgusta leta 2017 v podobnem primeru javno posvaril, da bodo karabinjerji vsakega, ki bi na Trgu svetega Marka zakričal Alah je velik (arab. Allahu Akbar), na mestu ustrelili.

Desničarski župan je izjavo izrekel na konferenci italijanskih županov v Riminiju.

Teroristi ISIS in policija, ki straži Trg sv. Marka v Benetkah

»Če bo kdo tekel po Trgu svetega Marka, pri tem pa kričal Allahu Akbar, ga bomo ustrelili. Lani sem rekel, da bo ustreljen po štirih korakih, zdaj pravim, da po treh,« je dejal Brugnaro po poročanju časopisa Corriere della Sera.

Fraza »Alah je velik« je sicer v muslimanskem svetu stalnica, so si pa jo prisvojili tudi džihadisti, ki jo kričijo med napadi.

»V Benetkah smo aretirali štiri teroriste, ki so hoteli razstreliti most Rialto. A jih bomo poslali naravnost k Alahu, ne da bi pred tem povzročili kako škodo,« je takrat zabičal beneški župan ob obujanju spomna na teroristični napad, ki so ga v mestu preprečili marca tega leta.

Fraza »Alah je velik« je sicer v muslimanskem svetu stalnica, so si pa jo prisvojili tudi džihadisti, ki jo kričijo med napadi.

Toda, da Allahu Akbar ne pomeni le grozljivega klica, ki naznanja bombni ali kakšen drug uničujoč napad, pa se lahko prepričate iz videoposnetka, spodaj, v katerem avtor hvali vsemogočnost Alaha in prikazuje vse lepote sveta, ki ga je ta ustvaril.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek